Femei de 10

“Îndrăzniți! Eu am biruit lumea!” – interviu cu campioana mondială CHRISTIANA BUDICA, la debutul său în cinematografie

 

     Christiana este un adevărat …”spectacol”! Dacă apuci să-i cutreieri viața, nu ai cum să rămâi altfel decât cu ochii mari și gura căscată. Aparent este o tânără ca oricare alta a zilelor noastre : frumoasă, cochetă, zâmbitoare, plină de energie. Dar CV-ul său ascunde fapte nebănuite, în direcții care aparent e greu să aibă legătură unele cu altele. Pictează cu talent, mai nou, joacă în filme, dar celebritatea ei își are sorgintea în lumea sportului.  Astfel, Cristiana Budica ( Mongol, cum suna numele său în ringul de lupte)  se poate lăuda cu titlul mondial la MMA, este campioană intercontinentală WKA și campioană mondială WTKA la Kickboxing, are un bronz la Mondialele de wushu, argint european la lupte libere asociate (FILA), este campioană mondială și europeană la kempo, are un aur la cupa internațională de Sei Budokai, un bronz la Europenele de box și numeroase medalii internaționale la Kyokushin Karate. În 2018, campioana noastră a revenit în competițiile internaționale,  după o pauză de doi ani. Iar anul trecut i-a adus Christianei, în Antalya,  un nou titlu mondial,  într-unul dintre cele mai dure şi spectaculoase sporturi de luptă, Muay Thai. Am cunoscut-o la o ediție a emisiunii mele “Femei de 10, Bărbați de 10” si am revăzut-o, cu mare bucurie, la debutul său în film. Prilej pentru o îmbrățișare, o fotografie și un interviu care o să vă producă o mare plăcere. 

Marina Almășan : – Se adună acum în tine un campion mondial, un pictor talentat și, iată, o actriță debutantă. Pe care din cele trei componente o simți mai aproape de sufletul tău? Ce satisfacții ți-au oferit fiecare din cele trei provocări de până acum ale vieții ?

Christiana Budica : -Multumesc Marina si iti multumesc pentru prezenta ta la evenimentul nostru!

Desi ca si sportiv de inalta perfomanta am trait in mare parte a vietii mele, totusi pictura o simt cel mai aproape de sufletul meu sau, daca vrei, ca un prim invelis. Vine apoi sportul si, din 2015, o data cu castigarea primului meu titlu mondial profesionist in Kickboxing, in premiera pentru Romania, am inceput sa cochetez cu lumea cinematografiei, care iata acum s-a transformat intr-o noua cale si cariera. Satisfactiile din viata mea legate de activitatile acestea sunt foarte mari! Spun asta pentru ca mereu am muncit foarte mult, m-am dedicat total in pofida tuturor greutatilor (si nu au fost putine) iar atunci cand am reusit, satisfactia a fost enorma! Pictura m-a implinit inca de la 7 ani, cand am inceput sa frecventez cursurile Scolii de Muzica si Arte Plastice nr 2 din Bucuresti, sub indrumarea profesorului meu, Petru Rogojina. Dumnealui a fost ca un inger pazitor si cred ca, de multe ori, facea cu mine ceea ce azi numim terapie prin arta. Fiind un copil foarte sensibil si empatic, nu mereu imi era usor din punct de vedere emotional, dar dansul a citit in lucrarile mele si starile mele sufletesti si a stiut cum sa ma ajute, lucru pentru care ii voi fi mereu recunoscatoare. La 9 ani am castigat primul concurs de pictura intitulat „Lumea satului in ochii copiilor”, unde am prezentat o lucrare cu o bisericuta de lemn maramuresana, exact precum cea in fata careia se afla Sala Media, unde, la 21 de ani mai tarziu mi-am deschis prima expozitie! Nimic nu este intamplator!

In sport satifactiile mele s-au maturizat, in sensul ca inteleg acum ca nu medaliile, diplomele, trofeele sau centurile au reprezentat cu adevarat valoarea, ci ceea ce am invatat de fiecare data cand mi-am depasit limitele, cand am avut curajul sa fiu o femeie puternica, cand am stiut cum sa ma raportez la alte femei puternice cu care m-am confruntat in ring. Acestea sunt mari satifactii pentru ca am putut sa intru intr-o zona in care cu greu se ajunge si acolo am putut invata lectii rare cu care stiu ca pot ajuta mai departe si alti oameni.

Noua cariera de actrita este extraordinar de frumoasa, plina de lucruri noi, dar si de confirmarea faptului ca absolut toate lucrurile se intampla dupa aceleasi principii, atata timp cat omul isi pastreaza identitatea si verticalitatea. Satisfactia cea mai mare este isprava, daca o pot numa asa, a mea si a sotului meu, Octavian Budică, sa investim in propriul nostru film, intr-o poveste originala Octavian Budică, si sa avem toata increderea ca vom reusi. Este extraordinar ca personajul Ter Chono (in traducere Lupoaica) seamana atat de mult cu mine. Cum imi spunea Dl Valentin Protopopescu dupa lansare, „nu a fost nevoie sa joci, tu esti Ter Chono!” Intr’adevar, ma aseman cu ea din multe prinvinte si sunt incantata ca pot arata, fara frica de a fi judecata, ce inseamna o femeie razboinica, cum poate exista ea in orice timp istoric si mai mult, cum se poate transforma si evolua.

Marina Almășan : – Să înțeleg că “sabia”  de sportivă a fost băgată în teacă?

Christiana Budica : – Nu, din contra, chiar acum 4 luni, in Turcia, Antalya, am mai castigat un titlu mondial, in fata unei sportive din Rusia! A fost un meci foarte frumos iar publicul a fost foarte cald, dupa meci venind la mine si felicitandu-ma, aproape naturalizandu-ma! Cred ca aceasta experienta a fost cea mai frumoasa experienta sportiva din perspectiva modului in care am fost primita si a respectului pe care mi l-au acordat! Se pare ca turcii au un altfel de respect pentru performanta si pentru oamenii care sunt campioni in domeniile lor.

Marina Almășan : – Creionează-mi, te rog, un top 5 al performanțelor tale sportive.

1.Reprezentarea Romaniei in premiera pentru un junior (fata sau baiat) in cadrul Campionatului Mondial de Karate Kyokushin Full Contact in Tokyo, Japonia in anul 2008

2.Castigarea titlului mondial de Kempo in Turcia, Antalya in 2010

3.Castigarea medaliei de bronz in cadrul Campionatului European de BOX (disciplina olimpica) in 2014

4. Castigarea medaliei de argint in Cadrul Campionatului European de Lupte libere asociate 2014

5. Castigarea in premiera si unica performanta a Romaniei a titlul mondial la Profesionisti in Kickboxing 2015.

Este foarte greu sa aleg doar 5 performante, anul acesta am implinit 21 de ani de activitate sportiva, cu performante internationale in 9 sporturi de lupta diferite, printre care 2 sunt olimpice, ceea ce ma onoreaza si Ii multumesc Lui Dumnezeu ca am putut performa si ca am crezut ca pot face aceste lucruri.

 

Marina Almășan : – Ce top impresionant! Spune-mi, Christiana, ce te-a învățat sportul?

Christiana Budica : – Sportul m-a invatat ca orice este posibil! Sportul m-a educat frumos si disciplinat pentru ca am fost un copil deosebit de serios. Cea mai importanta lectie insa, cred ca este ciclicitatea si efemeritatea de fapt. Ca intotdeauna trebuie sa o iei de la zero, sa ai puterea sa nu te judeci prea aspru, dar sa fii foarte categoric cu propriul eu si propriile slabiciuni, ca nu exista nu pot, ca nu exista nu vreau si ca totul se poate daca este facut cu dragoste.

Marina Almășan : – Cu aceeași dragoste simt că te-ai apropiat și de pictură, deși mi-e greu  să descopăr legătura dintre cele două pasiuni ale  tale. Cum și cand te-ai apropiat de pictură? Definește-te, ca și artist plastic. Care sunt temele predilecte?

Christiana Budica : – Pictura este ceva ce mi-a fost impregat de la 3 ani, sau poate asa m-am nascut, de mama mea, cu care pictam diverse lucruri, dupa un anumit plan  cu o anumita rigoare. Asadar, pentru mine pictura nu a fost o joaca, asa cum se joaca desenand copiii in mod normal. Mama mi-a insuflat un respect fata de aceasta arta, fata de culori, fata de pensule, fata de blocul de desen. Pentru mine erau sfinte si asa sunt si acum. Sfinti am pictat mereu…cred ca era semnul ca asta imi va fi specializarea. La scoala de pictura, erau doua fete cu numele Cristiana. Cea mare era clasa a 11-a iar dl profesor ii spunei Cristiana Mare si eu, Cristiana Mica. Amandoua am ajuns sa pictam iconografie…foarte interesant. Ca artist plastic cred in pictura frumoasa, cu estetica frumoasa, cu mesaj frumos si profund care sa ajunga din ochi fix in inima privitorului. Nu cred in pictura decorativa, in tabloul care sa umple un perete. Daca lucrarea nu vorbeste nimanui, daca nu tresalta sufletul nimanui, daca nu da fiori…atunci nu are sens. Cel putin pentru mine. Iar despre icoane…Icoana este vie, lucratoare, datatoare de har si dar si viata. Temele predilecte mi le dau oamenii…deci omul este tema mea! Eu pictez pentru oameni si pentru Dumnezeu.

Marina Almășan : – Ce frumoasă autodefinire! Ai cumva o lucrare preferată? Arată-ne-o și spune-i povestea.

Christiana Budica : – In general nu am lucrari preferate, toate lucrarile imi plac la fel de mult! Insa mi-am dat seama ca o anumita lucrare din expozitia One Way iesea din acest statut in momentul in care am inceput sa imi fac griji cu privire la persoana la care va ajunge. Imi doream mult ca acea persoana sa inteleaga exact despre ce e vorba, lucru care nu ma ingrijora la celelalte lucrari. Spre marea mea bucurie, si fara sa intuiesc deloc, lucrarea “Evolutie” a fost solicitata de buna mea prietena si model si mentor, Claudia Munteanu, despre care pot spune foarte multe lucruri frumoase! Ea este femeia care putea sa inteleaga acest tablou realizat de o femeie care a constientizat evolutia specifica sexului nostru, foarte diferita de cea a barbatilor. Vedeti in imagine doua femei cu desen in oglinda una fata de cealalta. Desenul ii apartine lui Pablo Picasso si se numeste Prostituata. Eu am asezat-o avand central ADN’ul uman care apoi, urcand pe axa verticala se transforma in coloana infinitului a lui Brancusi, culminand cu transformarea lui in ADN’ul perfect, dumnezeiesc. In planul central, de-a lungul coloanei infinitului, apare femeia care s-a ridicat din stadiul de prostituata, de bun de consum, din angoasa existentiala, intr-o femeie a carei coloana vertebrala o sustine si a carei privire este inspre lumina. In timp ce lucram acest tablou am incercat sa ii desenz mainile ca si cum se tine pe sine in brate, insa fara succes. Nu reuseam sa surprind deloc mainile, desi de obicei pot reprezenta maini cu usurinta. Am incercat pana mi-am dat seama ca de fapt mainile ei se afla in fata, stranse puternic in rugaciune pentru ca nu mai avea nevoie de propria-i protectie. Este un mesaj de o mare profunzime si ca artist sunt impacata sa stiu ca lucrarea este la Claudia, un om deosebit si rar. Cred ca e foarte important pentru un artist sa aiba in jur oameni valorosi, care-i sa poata intelege creatia si sa il valideze. Eu sunt binecuvantata cu atfel de oameni si sunt foarte recunoascatoare!

 

Marina Almășan : – Recunoștința este o calitate a oamenilor aleși și ma bucur să o întâlnesc și la tine! Dar hai să mergem și către celalalt domeniu spectaculos în cwre tocmai ce te-am descoperit! Debutezi, iată, în cinematografie. Deocamdată în cea de scurt metraj. Soțul tău este producătorul recent lansatului film. Vechiul tău nume “de ring” ( sau.. “de scenă”?) era “Mongol”. Filmul vizează o pagină din istoria poporului mongol. Care e, de fapt, secretul apropierii tale de acest subiect?

Christiana Budica : – Intr-adevar, numele meu de scena este Mongol. Mongol pentru ca inseamna Neinfricat sau Neinvins. Pentru ca am o oarecare asemanare faciala cu popoarele Asiei dar si datorita parcursului meu sportiv, chiar sotul meu mi-a spus Mongol! Tot el, absolvent de istorie si jurnalist de profesie, a scris aceasta poveste minunata pe care ai vazut-o in exclusivitate pe marele ecran (publicul larg mai are putin de asteptat,  dupa festivaluri). Fiind un scriitor pasionat si avand atat de multe cunostinte istorice, a creat aceasta poveste, poate inspirat de prezenta mea, dar sigur inspirat de ceva de mai sus de noi, mesajul fiind unul de credinta. Parca in tandem cu tabloul meu Evolutie, povestea arata transformarea sau inceputul transformarii unei razboinice barbare din secolul al XIII-lea in ceva neasteptat.

Marina Almășan : – Care a este ideea filmului?

Christiana Budica : – Ideea filmului este ca Adevarul transcede orice bariera!

Marina Almășan : – Cum te-ai simtit în pielea acelei luptătoare neinfricate, care, iată, ți-a valorificat și latura sportivă? E ușor să fii actriță?

Christiana Budica : – Eu,Christiana, m-am simtit extraordinar in pielea lui Ter Chono! Am iubit din prima clipa costumul, ales cu mare maiestrie de Eli Calin si Octavian Budică, cu sfaturile atente ale Sarei Gavrilă (care a jucat-o pe Mura) care a insistat sa port rochia de matase peste pantaloni. Coafura, machiajul, prezenta soimului de stepa, pe numele sau Atar, cu care am interactionat fizic o zi intreaga, sunt lucruri care m-au facut sa o traiesc pe Ter Chono si ea sa ma traiasca pe mine! Faptul ca sunt practicanta de Arte Martiale m-au ajutat enorm sa invat sa manuiesc sabia si sa lupt spectaculos pentru film. Nu e usor sa fii actor sau actrita, e chiar greu! Este greu ca aceasta stare consuma foarte mult din punct de vedere psihic si apoi fizic. Pare usor,dar este extrem de multa munca in spate!

Marina Almășan : – Ai perfectă dreptate și este și unul din secretele reușitei filmului vostru. Povestește-ne un moment memorabil de la filmări.

Christiana Budica : – Toate momentele au fost memorabile! Il mentionez pe cel din ultima noate de filmare cand a inceput sa ninga, desi eram in primavara. A nins spectaculos, schimband decorul total, mirific in mai putin de 2 ore. Cand a rasarit soarele si am auzit „Cut! Asta a fost!” am trait o emotie mare de parca ceva s-a nascut bun si frumos in lume- si chiar asa este- s-a nascut Ter Chono!

 

Marina Almășan : – Pentru că ești o personalitate multilaterală si o persoană plină de surprize, îndrăznesc să te întreb : te pregatești să ne mai surprinzi cu ceva? Pe care din direcțiile de până acum vei continua să mergi?

Christiana Budica : – Iti multumesc Marina! Voi continua cu cele trei directii, imbinandu-le, impletindu-le si bucurandu-ma de fiecare clipa!

Marina Almășan : – Iar eu nu pot decât să-ți țin pumnii, să reușești! Ce alte planuri de viitor ai?

Christiana Budica : – Avem planuri si obiective bune, le realizam pas cu pas. Ele sunt multiple, incepand cu lung metrajul Ter Chono, cariera sportiva si descoperirea unui manager de arta care sa ma reprezinte international.

 

Marina Almășan : – Wow! Imi place că ești de nestăvilit! Am descoperit , la lansare, un cuplu foarte frumos, alcâtuit din tine și soțul tău. Vorbește-mi despre Octavian.

Christiana Budica : – Mă bucur ca ai surprins asta desi nu ne-am straduit deloc, fiind ocupati de eveniment si invitati! Octavian este un barbat puternic, neinfricat, ne sustinem reciproc cu repect, comunicare, prietenie si iubire. Nu spun mai mult pentru ca vorbele uneori nu reusesc sa surprinda esenta. Este ceea ce ai vazut tu si ne dorim sa ispiram oamenii din jur sa creada in iubire sanatoasa si in valoarea si puterea cuplului.

Marina Almășan : – Numește un crez al tău, Christiana.

Christiana Budica : – ÎNDRĂZNIȚi, EU AM BIRUIT LUMEA!

Publicitate