Femei de 10

Creta, destinația de vacanță preferată de români

În fiecare an îmi rezerv un loc pe o destinație grecească. Îmi place mult Grecia, mi se pare că grecii au fost blagosloviți cu o țară superbă, bogată prin frumusețile naturale și spiritul de joie de vivre al acestei nații. Piatra calcaroasă sau roșu argiloasă, cea neagră cu lava topită și cea brăzdată de apă, nisipul fin și apa de un turcoaz ireal mă ademenesc de fiecare dată, în ciuda altor destinații de pe mapamond.
savuica9Soare, mare, munte… pe fundalul sonor făcut de chicadas și în mirosul îmbătător al vegetației.
Culorile intense ale florilor contrastează cu iarba uscată de pe vârful munților.
Orașele cu clădiri albe străbat în pâlcuri vârfurile înalte ale munților și se scurg la vale, până la malul mării. Ahhh, pentru că vorbim de mare, Creta este înconjurată de două mări albastre! Cea Cretană, cum savuica7o numesc ei, și cea a Libiei. Vântul fierbinte care vine dinspre continentul african, aflat atât de aproape, îți dă în doar câteva zile un bronz auriu, de invidiat.
Am vizitat câteva insule grecești de-a lungul timpului, Rodos, Corfu, Santorini, Mykonos, Kefalonia dar Creta mi se pare că este giuvaierul Greciei.
savuica8 Atmosfera autentică grecească este la ea acasă. Acasa la… Zorba Grecul pentru că aici s-a filmat acum 52 de ani celebrul film cu Anthony Quinn.
Am ajuns la muntele din Stavros, lângă orașul vechi Chania, acolo unde, de fericire, am început să dansez asemeni lui Zorba. Muzica grecească, peștele proaspăt stropit cu raki, tzatziki, souflaki și multă salată grecească cu brânză Feta, ăsta a fost meniul meu zilnic.
Nu e de mirare că românii se întrec în a-și face vacanța pe această insulă. Fiind destul de mare, are trei aeroporturi și vă recomand să vă închiriați o mașină, pentru că aveți de umblat nu glumă. Plajele superbe se află la mare distanță, unele de altele, astfel că la un preț mediu de 150 de euro puteți să aveți o mașină la dispoziție pe tot sejurul.
Am stat la un hotel resort foarte frumos, în Heraklion, într-un bungalow la malul mării. Arhitectura specific grecească, cu savuica5cladirile văruite într-un alb strălucitor, cu ușile și ferestrele albastre, serviciile de super calitate și mâncarea variată la sistemul all-inclusive, mă îndeamnă să vi-l recomand. Knossos Beach Bungalows and Suites resort. Avantajul este că e la mică distanță de aeroport și totuși este liniște, nisip fin și apă limpede, fără să te împiedici de pietre colțuroase ca să faci baie în ea.
Am încercat să bifez plajele aflate în Top 10 cele mai frumoase din Creta și am reușit să ajung la Matala, cu peșteri săpate în munte, La Elafonisi cu marea turcoaz și nisip roz, la Vai unde plaja este înconjurată de o pădure de palmieri și am ajuns, în ultima zi la cel mai sudic punct al Europei, în orașul Ierapetra de unde am luat vaporașul și am acostat pe insula Chrisii, întâmpinată de o plajă imensă cu nisip alb, apa mai mult decât turcoaz, avea o culoare ireală, baruri cu stufăriș unde am băut cocktailuri și am dansat pe muzică grecească.
savuica1Eu am ales să vizitez Creta prin agenția Christian Tour și vă recomand să intrați pe site-ul lor pentru că au niște pachete de sejur fantastice.
Ca un mic punct ce trebuie totuși comentat… dacă la plecarea în vacanță m-a iritat faptul că a trebuit să stau o oră la coada de la îmbarcări, pentru că era personal puțin care făcea check-in la cele peste 350 de persoane care plecau în Creta, zborul în sine fiind de doar o oră și patruzeci de minute, compania Blue Air, cu care Christian Tour are contract, a investit în avioane bune și echipaj de zbor profesionist. N-ar fi rău să îmbunătățească sandwich-ul, prăjitura și salata grecească fiind bune. Ah da… și cafeaua… poate se schimbă plicul de Ness într-o cafea naturală bună? Zâmbetul și serviciile stewardeselor mi-au calmat nervii și faptul că am primit loc în față, lângă geam, a fost o bilă albă!
Imagini cu vacanța mea în Creta, pe www.danasavuica.ro
www.Christiantour.ro

 

Uscatoare rufe