Femei de 10

Cu designerul AMELIA URSACHE din Stockholm, pe skype, despre modă și…coronavirus

 

   De  AMELIA URSACHE auzisem mult înainte de a ajunge s-o cunosc, chiar la Stockholm, orașul care îi este, de mai mulți ani, casă. Să ajungi un designer de succes într-o țară care nu este a ta, natală, nu-i puțin lucru. Admirația mea s-a dublat,  în momentul în care am cunoscut-o personal și am descoperit, îndărătul unui chip angelic, o sumă de calități umane despre care îmi spuseseră unii și alții. 

Dar cine este AMELIA URSACHE? 

S-a născut  Craiova, în noiembrie 1973, intr-o familie de ingineri, culți si cu valori morale foarte bine definite. Părintilor săi le datorează Amelia educația și interesul pentru artă si literatură. A absolvit Liceul de Artă Marin Sorescu din Craiova, apoi a intrat prima,  cu 10 pe linie,  pe unul din cele numai 6 locuri pe țară la UNARTE ( Academia de Artă – cum se numea ea in acea vreme), pe care a absolvit-o, după 6 ani de studii, cu un master în design vestimentar. În 1998 – anul de grație din viața artistei  – a câștigat o serie de premii pt debut ca designer, printre care : premiul revistei ELLE, Avantaje, UNica, Dialog textil. Pe plan personal, este de asemenea un an “dens” :  anul în care s-a mutat în Suedia, s-a căsătorit și a rămas însărcinată cu fetita sa, Aliette.

 

Dintre succesele profesionale ale Ameliei, enumerăm câteva  :

Programul Fashion House, care i-a și adus consacrarea ca designer european. În cadrul acestui proiect a colaborat cu marii maestri italieni.(Valentino, D.Versace, A. Berardi)

• Deschiderea magazinului Amelia Ursache la Stockholm si prezentările colectiilor proprii la Paris.

• Prezentarea de modă de la London Fashion Week, unde a prezentat pentru prima data in lume o colectie pt femei cu disfunctionalități motorice si despre care BBC a vorbit 30 de
minute

• Colectia de rochii de gală pt festivitatea premiului Nobel.

• Studiile de doctorat in design si stil vestimentar , la UNARTE.

  • Infiintarea sectiei de modă la Inredningsakademin, unde este lector si predă un curs de modă.

Ne bucurăm să găzduim, în revista Femeilor de 10 – locul unde Amelia merită cu prisosință să se afle – un interviu realizat zilele trecute și care a purtat-o pe interlocutoarea mea valoroasă prin mai multe subiecte, gravitând toate în jurul pandemiei de coronavirus.

 

   Urmăriți, așadar, mai jos, interviul Ameliei Ursache , designer suedez de succes , de origine română. 

https://youtu.be/TaK2fthRPSs

Publicitate