Bărbații din viața mea Ea și El

În general, e bine (II)

Săptămâna trecută v-am vorbit despre epidemia de văduvie din rândurile armatei americane. Parcă femeile, nu bărbații ar fi la război. Niciunul nu lucrează acolo, la ei în țară, în America, ci sunt cu toții pe câmpurile de luptă, care în Iraq, care în Afghanistan, care în Syria. Mai sunt și grade inferioare – colonei, maiori, locotenenți, chiar și un sergent să zic că am întâlnit – care vor să se însoare cu românce, dar vă dați seama, nici nu m-am uitat la ei. Dacă tot ai de unde alege, măcar alege un general, nu? Chiar și medicii militari, cu toată medicina lor, nu și-au putut salva nevestele de la moarte. Ei, cu ăștia am mai stat de vorbă, că totuși sunt doctori, nu? Acum, ca să fiu cinstită, nu doar româncele sunt ținta preferată a scammerilor nigerieni. Am văzut pe profilurile lor și alte nații, cum ar fi vietnameze, indonezience, malayesiene, americance, filipineze, franțuzoaice, canadience, de toate, mai puțin africance de-ale lor. Sunt cam rasiști băieții ăștia, nu credeți? Ce-i caracterizează pe toți e că se îndrăgostesc de tine în aceeași zi în care le-ai acceptat prietenia iar a doua zi te-au și cerut de soție. A treia zi e momentul să îți bage pe gât un copil orfan, poate chiar doi, dacă ai barbatinoroc. Apoi te mai vrăjesc o vreme și, dacă ai suficientă răbdare cu ei, trec la acțiune. Îți închipui că îți cer ceva? Nici vorbă. Dimpotrivă. Îți dau. Adică, în virtutea faptului că le vei deveni soție iubitoare și mama fiului/fiicei lor, vor să-ți trimită cele 1,6 milioane de dolari –sau cât a apucat să agonisească fiecare la salteaua personală – printr-un curier, pentru că băncile nu funcționează normal în zona de război și pentru că tu, care l-ai cunoscut acum o săptămână sau două, ești singura persoană în care au încredere. Cui să trimită toată averea lor, dacă nu ție?! Poate te lăcomești și îți zici: Foarte bine, ce-i rău în asta? Să-i trimită, că găsesc eu ce să fac cu ei. Vă spun drept că eu n-am trecut de faza asta, că m-am enervat și am rupt pisica. Dar din ce m-am informat, dacă accepți să-i faci un serviciu de genul acesta – să accepți să primești bani sau pachete din partea lui, sau să accepți să încasezi un cec în numele lui, urmează să fii înștiințată că ai de plătit niște taxe sau niște impozite, deci până la urmă dai, nu iei. Am mai auzit și de alte scenarii, cum ar fi: e rănit în război și are nevoie de bani, trebuie să suporte o operație, sau fiul/fiica lui a pățit un accident, sau vrea să vină să te vadă și nu are cu ce plăti drumul pentru că banii lui sunt blocați din cauza războiului.

Dar mai există și alte scenarii, în afară de astea cu militarii. Pe locul doi sunt inginerii. Că doar ce-și doresc femeile, în afară de generali și doctori? Ingineri, desigur. Și ăștia tot americani, dar care după mai puțin de o săptămână primesc un contract și trebuie să plece urgent – ei bine, unde credeți? În Africa. Mai precis, în Nigeria. Și ăștia nu-ți dau, îți cer, pentru că toți sunt antreprenori și nu se descurcă prea bine cu investițiile. Sau vor să te cunoască neapărat, că doar n-or să te ia de nevastă prin internet (deși am auzit că se poate) și pentru că ei tocmai încep un nou contract și n-au cum să plece, să vii tu în Nigeria să-i întâlnești.

Eu sper că ești femeie deșteaptă din moment ce citești ”Femei de 10” și te-ai prins din timp, așa că n-ai făcut prostia să cazi într-o plasă din asta de unde nu mai ai cum să ieși. Ei, eu nu m-am prins. Așa că, fiind pățită – adică crezând până la un moment dat într-o asemena poveste, pot să-ți dau câteva sfaturi pe care poți să le asculți sau nu, tu hotărăști.

Cum recunoști un scammer.

  • În primul rând, după profil. Profilul lui este sărăcuț rău, are o postare sau două, în general recente, de zici că toți s-au născut luna trecută. E străin, în majoritatea cazurilor american (așa susține, majoritatea sunt însă africani, în principal nigerieni). Nu te lăsa vrăjită de aspectul lui fizic, te asigur 100% că fotografiile sunt furate de pe internet.
  • În al doilea rând, după promisiuni. Dacă îți face declarații de iubire sau te cere de nevastă din prima, hai să zic a doua zi, fii sigură, oricât de minunată ești, că ele n-au cum să fie sincere.
  • Vei vedea că, deși într-un mod foarte abil, se interesează de situația ta materială: dacă ai casa ta, dacă ai mașină, dacă ai piscină, dacă ai servitori, unde-ți petreci vacanțele sau alte asemenea întrebări.
  • Dacă știi bine engleza, vei vedea că a lor mai lasă de dorit pe ici, pe colo și că au o anumită construcție a frazei care nu prea se potrivește cu ce-ai învățat tu în școală.
  • barbatiBine-nțeles, nu te lăsa dusă de val să intri în orice situație care nu-ți permite să mai dai înapoi: să-i trimiți bani, să-i plătești bilete de avion sau orice alt serviciu pecuniar și nici nu te angaja că te duci să-l întâlnești într-o țară străină. Dacă într-adevăr e de bună credință și vrea să te cunoască, să vină el la tine în țară, și pe banii lui.
  • Nu-i trimite nimic și nu-i scrie nimic cu care ar putea la un moment dat să te șantajeze.
  • Dacă ai dubii și crezi că ar putea fi o persoană reală ce prezintă interes pentru tine, verifică-l. Vezi dacă acceptă să vă vedeți pe skype, sau pune-l să facă o fotografie ținând în mână o hârtie pe care a scris numele tău, sau altceva care crezi că te-ar ajuta să afli adevărul. Dacă refuză susținând că nu le permite regulamentul militar sau de serviciu sau că nu au telefon mobil sau acces la skype, e momentul să devii suspicioasă.
  • Nici nu intra în panică. Poate ești plictisită sau curioasă sau mult prea singură și vrei să porți o conversație plăcută pe un mediu de socializare. Ți-am spus, la asta se pricep. Unii dintre ei sunt chiar oameni calzi și interesanți. Sper să cunoști engleza suficient să conversezi fără să apelezi la Google translate, că atunci s-a dus naibii toată vraja. Traducerea e în general atât de caraghios de proastă încât te va face să mori de râs, nu de plăcere. Dacă te distrează, n-ai decât s-o faci, dar cu prudență: unii sunt atât de pricepuți că s-ar putea să te îndrăgostești fără să-ți dai seama. Pentru că, chiar așa mincinoși, interesați și prefăcuți cum sunt, totuși sunt niște oameni care probabil au problemele și motivele lor să facă ceea ce fac. Și-atunci există posibilitatea să nu mai gândești rațional și să iei hotărâri pe care să le regreți. Și, până la urmă, dacă te supără, te deranjează, te enervează sau au depășit măsura, poți să dai block oricând.

Doar să ții minte un lucru – atunci când ceva pare incredibil, atunci cu siguranță este.

Etichete

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate