Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

În Franța, cea mai grea sarcină a femeilor e… sarcina mintală

De câtva timp subiectul a invadat prima pagină a ziarelor.
Iată o glumă binecunoscută în Franța : Care e femininul de la « a sta în fotoliu în fața televizorului ? » Răspuns : « a sta în picioare în fața masinii de gătit ». Dar e drept că bărbații se ocupă din ce în ce mai mult de treburile domestice, și chiar eu am scris mai demult un articol pe această temă pentru femeile de 10 și pentru bărbații care speră să-și îmbunătățească nota.
Dar se pare că nu e suficient să dai cu aspiratorul sau să dai biberonul. Cel mai greu e să-ți încarci mintea cu tot ce ai de făcut și să planifici toate corvoadele. Această încărcătură cerebrală poartă numele de « sarcină mintală ».
Când bărbatul vine acasă de la serviciu intră într-un univers propice destinderii, și chiar dacă își pune șorțul în față ca sa taie ceapă, gândurile tot la meciuri (în cel mai bun caz) îi zboară, în timp ce dânsa începe de cele mai multe ori schimbul doi, cu capul cât o baniță.
Ce găsim în mintea femeii franceze dacă facem inventarul sarcinii mintale ? Iată câteva exemple, unele dintre ele se află cu siguranță și în creierul femeii mioritice : ce facem de mâncare diseară, mâine, poimâine ? Ce lipsește din frigider ? Am pus toate rufele la spălat ? Și-a făcut lecțiile ăla mic ? Trebuie înscris ăla mare la tenis ! Trebuie cumpărate cadouri pentru ziua lui Gogu ! Are febră aia mică ! Și-a luat mama medicamentele ? Aoleu, a rămas un munte de cămăși de călcat ! Trebuie schimbat patul diseară !
Unele se ocupă chiar și de activitați care sunt, în mod normal, în sarcina soțului : organizat vacanța, plătit facturile, scos pubelele, etc. Culmea, o socioloagă afirma că pe undeva femeile sunt de vină, căci ele își infantilizează soții, pe care caută să-i educe ca pe copii : fă asta, fă aia, nu așa se face, pune mâna, etc. Pâna la urmă bărbații preferă sa nu facă mare lucru decât sa fie dojeniți în permanență. Așa o fi, dacă până și specialistele o spun !
Psihologii au pus la punct teste pentru a calcula sarcina mintală. Rezultatele : la femei, între 70 și 100%. La bărbați, între 15 și 30%. Dacă sunteți vorbitori de franceză iată un link care vă permite să o calculați pe a voastră : http://tempsreel.nouvelobs.com/societe/20170718.OBS2260/test-quel-est-le-poids-de-votre-charge-mentale.html
Lucrurile stau mai bine în cuplurile homosexuale, masculine sau feminine. Însă cum nu toată lumea acceptă să se orienteze spre astfel de soluții pentru a-și micșora sarcina mintală, alți psihologi au elaborat o serie de sfaturi valabile pentru heterosexuali.
Aveți deci de ales !

 

Din Franța, Radu Dem

Credit foto :
Blogue manaldrissi.chargementale
Doctissimo.fr
Info.mamapeduly.my
Lacroix.fr
Lexpress.fr