Bărbați de 10

Horia Moculescu: ” Una din soțiile mele, care era suedeză, mă ruga, din când în când să-i spun în româneşte, ceva frumos, iar eu, invariabil îi ziceam : Elena Ceauşescu! „

De-aș fi eu salcie la mal, m-aș muta obligatoriu de pe mal, în fața blocului în care locuiește Horia Moculescu. Și mi-aș dori sa nu fie nici prea cald , nici prea frig afară, pentru ca locatarul prețios să-și lase ferestrele large deschise, ca să pot  asculta cât de dumnezeiește cântă la pian; și, din foșnetul frunzelor mele, Moculescu va înțelege că mai trebuie să ia de la capăt melodia „Noi în anul 2000”, ca să-mi mai amintească odată de copilărie, apoi să-mi cânte „Păi de ce?”, ca să mi-o amintesc și pe Corina Chiriac tinerică și fâșneață, apoi „Prima iubire și ultima”, pe care Cotabiță a făcut-o să fie și mai șlagăr decât oricum imageera..Și tot așa, stând sub fereastra compozitorului, în chip de salcie, să-i ascult, nemernic, și frânturi picante din viață : și cum vorbește cu Nidia lui dragă si frumoasă, și cum se mai ia la trântă cu fosta soție ( ultima din ele!)  atunci când aceasta mai apare prin peisaj, si cum își pune la cale partidele de pescuit, dar și cum încearcă să strecoare muzica de calitate prin televiziuni, gândind cu nostalgie la vremurile în care îi anunța pe români, de la TVR, că..” Atenție! se cântă!”…
Dar salcie nu-s, și nici măcar nu locuiesc în cartier cu Horia Moculescu. Mă întâlnesc cu el prin emisiuni și pe la reuniuni mondene, uluindu-mă de fiecare dată de câtă vitalitate zace în omul ăsta, cu cât talent l-a hărăzit Dumnezeu, ce spirit al umorului nebun are și, prin prisma gândirii mele actuale, ce bărbat de nota 10 este!..

Horia Moculescu va fi invitat, luni, la emisiunea “Femei de 10, Bărbați de 10” și, împreună cu incisiva jurnalistă Ema Zeicescu, va vorbi despre “oamenii cu două fețe”! Cum?!? Nu știți ce sunt aceia? …Un motiv în plus să ne urmăriți!

Pâna una-alta, haideți să-l cutreierăm oleacă pe Horia Moculescu prin interiorul său, atât de frumos mobilat!

 

Marina Almășan : – „Cui nu-i place vârsta mea, să n-o apuce!” – obișnuiești să spui. Este o dovadă certă a faptului că te simți excelent în pielea ta. Ai ceva să-ți reproșezi,totuși, din felul în care ți-ai condus viața?

 

Horia Moculescu: – Aserţiunea e a tatălui meu, dar am preluat-o, fiindimage permanent valabilă şi, spre regretul meu, mereu actuală. Dacă m-am simţit bine cu mine, pot spune da,de nenumărate ori, fără să însemne că nu-mi reproşez o sumă de nerealizări, pe diverse planuri: profesionale, sociale sau…sentimentale.

Marina Almășan: – Dacă ar fi să faci un Top5 al pariurilor câștigate cu viața, cum ar arăta el?

Horia Moculescu: – Cam așa:

1. Opţiunea decisivă în a rămânea onest şi sincer, indiferent de preţul oferit pentru trădarea principiilor mele.

2. Renunţarea la un posibil statut de inginer miner.

3. Iubirea pentru sport, ca practicant sau ca spectator;

4. Hotărârea de a nu-mi refuza plăceri inofensive, chiar dacă au fost costisitoare:

5. Hotărârea de a mă lupta oricât pentru a mi-o păstra alături pe Nidia, fiica mea.

Marina Almășan: – Frumos clasament. Și nu știu de ce am impresia că, de fapt, în sufletul tău, nr.5 e de fapt pe primul loc… Ești, chiar în acest moment, în lumea Femeilor de 10. Ai fost toată viața un bărbat cu lipici la femei. Ne poți dezvălui rețeta acestui „adeziv”, din punctul tău de vedere?

Horia Moculescu: – În mod cert “adezivul” s-a numit d i s c r e ţ i e. E o performanţă ca la 80 de ani nimeni să nu-mi amintească numele în vreun scandal legat de infidelitate (a mea sau a…lor!).

Marina Almășan: – Asta mai trebuia! La cât de furtunoasă relație cu presa ai avut, un astfel de motiv ar fi creat un cataclism mediatic! Continui să-ți răscolesc viața: Au existat și eșecuri sentimentale prin ea? Din ce motiv? Ai ales prost sau nu te-ai străduit destul?

imageHoria Moculescu: – În materie de opţiuni sentimentale greşite, regretele sunt tardive şi nu mai repară nimic. Este imposibil, totuşi, să-ti poţi imagina viaţa alături de vreunul dintre “eşecuri”, având în vedere că fiecare alegere făcută în viaţa mea s-a sperat a deveni o fericire veşnică!

Marina Almășan: – De fapt, ce crezi tu că ele, femeile, caută la un bărbat?

Horia Moculescu: – Aşa cum o literatură de mii de ani se străduieşte să explice femeia, de unde să ştiu eu, în doar optzeci de ani, ce caută femeia la un bărbat?

Marina Almășan:- Mda…N-ai aprofundat destul..A existat o „mare iubire” în viața lui Horia Moculescu? …să nu-mi spui MUZICA!

Horia Moculescu : – În afară de o declaraţie pe care o fac cu toată imagesinceritatea, cum că am avut multe mari iubiri, cred că un răspuns corect trebuie să aducă în discuţie modul în care memoria reformulează relaţiile. Desigur că păstrez amintiri minunate, despre iubiri minunate, pentru fete/femei minunate şi, încă o dată, îi mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru această mare însuşire pe care ne-a dat-o : uitarea!

Marina Almășan: – Ei, nu cred eu că-i chiar uitare..Să-i spunem toleranță și îngăduință față de Trecut… La ce anume reacționează cel mai bine femeile, atunci când li se face curte?

Horia Moculescu : – La complimente, la felul în care le admiri îmbrăcămintea, mersul, privirea, ideile, aspiraţiile. Probabil că şi la bijuterii scumpe (dar eu n-am avut bani!). Nu sunt convins că reacţiile cele mai intense sunt legate de declaraţii gen: “te iubesc!”

 

Marina Almășan : – Te înșeli… Crezi în dragostea veșnică?

Horia Moculescu: – În dragoste veşnică da, în iubire veşnică, nu.

Marina Almășan: – Și atunci…de ce mor iubirile? În ce se transformă?

imageHoria Moculescu: – “Din cioburi de iubire, zadarnic, dragul meu” sunt vorbele unei romanţe cântată pe lângă toţi nefericiţii care mai sperau în vreo împăcare. Lavoisier spune că totul se transformă; da, în funcţie de caracterul partenerilor. Şi al mamelor. Şi al prietenilor invidioşi pe iubirea consumată. Am rămas prieten cu foarte multe iubite, ceea ce nu înseamnă că toate prietenele mi-au fost iubite!

Marina Almășan: – Interesantă filozofie! Dacă tot sunt sumbre pronosticurile iubirii, de ce naiba mai iubim?

Horia Moculescu : – Din necesitatea sufletului.

Marina Almășan: – Deci, suntem sclavii sentimenteleor noastre… Hai să-ți pătrund și prin carieră! Povestea asta cu „femeia care inspiră” este reală, în viața unui creator? Ai avut muze?

Horia Moculescu : – Poți să identifici ( cu detaliile de rigoare) melodii image
ce ți-au fost inspirate de anumite femei? Nu cred că “muza” în sine este amorsa, ci tot ceea ce învăluie relaţia între doi îndrăgostiţi îi dă ghes inimii creatorului de frumos. Și apoi, cum crezi că le-aş putea aminti pe vreunele dintre ele fără să mă tem pentru viaţa mea? De detalii nici nu poate fi vorba.

Marina Almășan: – Bine, nu insist. Dacă cineva ți-ar oferi posibilitatea de a avea lângă tine, pentru tot restul vieții, o femeie celebră pe care ți-o dorești, oricare din ele ( stai de vorbă cu peștișorul de aur, nu uita!), cine ar fi aceea?

 

Horia Moculescu: – Una din fostele mele soţii, care era suedeză şi cu care, în primii ani vorbeam italieneşte, mă ruga, din când în când să-i spun în româneşte, ceva frumos, iar eu, invariabil îi ziceam : Elena Ceauşescu. Îţi place, peştişorule de aur?

imageMarina Almășan : – Hahaha! Ești un romantic desăvârșit! Că vorbim de „fostele soții”: ultima ta căsnicie a fost, cum se spune, „cu năbădăi”. Nu ai știut, oare, să gestionezi diferența de vârstă? Te-a orbit dragostea, atunci când ai ales? Unde greșim, de fapt, atunci când facem alegeri?

Horia Moculescu: Anumiţi bărbaţi se cred infailibili, inegalabili şi…ireproşabili. Dacă l-au mai citit şi pe George Bernard Show, ce mi-e Moculescu, ce mi-e Henry Higgins?

Marina Almășan: – Ma rog, ai cules ce-ai semănat.. A fost amuzant să asistăm, de pe margine, la războiul vostru! ( iarta-mă, nu trebuia s-o spun! ?) Care sunt semne la care ar trebui să fie atenți tinerii care-și aleg jumătăți de viață? Care sunt „simptomele” timpurii ale unui eșec în căsnicie?

Horia Moculescu : – Atenţie, la lipsa dorinţei de EGALITATE. Desigur imagecă personalităţile puternice pot PĂREA dominante, dar, în cele mai multe cazuri pe care le cunosc, femeile, după câştigarea luptelor nesfârşite pentru emancipare, vor cu orice preţ să fie deasupra. Chiar şi în scenele de sex din filme!

Marina Almășan : – Pe site-ul nostru își vâră năsucul și minorii, așa ca nu mai insist. Că veni vorba de copii : fiica ta Nidia este la vârsta la care riști să devii socru mic. Poți să ne spui cam ce sfaturi în materie de bărbați i-ai dat?

 

imageHoria Moculescu: – Să fie mereu EA, să nu se lase subjugată de alte considerente decât cele dictate de sufletul ei şi, pe cât posibil să fie independentă din punct de vedere financiar. Banii distrug, de foarte multe ori, ceea ce viaţa se străduieşte să clădească întru frumos.

Marina Almășan : – De la sfat la respectarea lui e cale tare lungă…Cum vei reacționa dacă alesul Nidiei nu va fi pe placul tău?

Horia Moculescu : – Este strict treaba ei!
Marina Almășan : – Nu știu de ce mă îndoiesc… Un îndemn final, către femeile de 10, care te sorb din …cuvinte, sunt sigură!….Ah! Acum îmi dau seama : nu te-am întrebat : ce înseamnă, de fapt, „femeie de 10”, în accepțiunea ta?

Horia Moculescu: – O femeie de 1,80 sau 1,50, blondă aurie, dar poate image
fi şi şatenă sau brunetă, între 18 ani şi restul, casnică sau Director General, fumătoare sau ascetă, în fine, femeie.

Marina Almășan : Și îndemnul?…

Horia Moculescu: – Femeile de „10” să facă un exerciţiu de photoshop, imaginându-şi cum vor arăta la peste şaizeci de ani. Abia atunci relaţia lor cu partenerul de astăzi va putea deveni echitabilă. Vorbesc doar despre imagine, în rest, viaţa propune şi rezolvă atât de multe probleme încât sfaturile date acum îşi pierd şi importanţa şi farmecul.

Marina Almășan: – Mulțumesc, Horia! Mă duc să mă transform în salcie, fă-mi loc sub fereastra ta! 😁

Publicitate