Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

În Franța bătaia nu mai e ruptă din rai

 

Presupun că România se conformează directivelor europene mai bine decât Franța, care a fost recent condamnată de Consiliul Europei fiindcă n-a interzis bătaia la fund administrată copiilor. Asta, în urma unei plângeri a unei asociații de protecție a copiilor și a organismului european de apărare a drepturilor omului. Rușine Franței, care a dat lumii Declarația Universală a Drepturilor Omului !
Ca atare, deputații s-au conformat, și au dat ca prim cadou de Crăciun copiilor francezi o lege ce interzice VEO (Violențele Educative Ordinare). Articolul de lege a fost inclus în Codul Civil și actele incriminate sunt considerate drept « tratamente crude, degradante și umilitoare ».
Cum se vor detecta infractorii ? Simplu : copiii iși vor denunța părinții la școală, care la rândul ei va semnala cazurile autorităților. Variantă : unul dintre părinți va putea depune plângere direct, denunțându-l pe celălalt, dacă-l surprinde ridicând mâna asupra copilului.
Autoritățile sunt ele însele cam jenate în fața acestei legi, căci nu știu prea bine cum să reacționeze : Ministerul Educației se întreabă ce tip de instrucțiuni să dea școlilor pentru a face față la astfel de denunțuri, judecătorii se intreabă cum să deslușească adevărul printre posibilele cazuri de abuz, cum să facă diferența între o simplă palmă pe buci si un adevărat act de violență, etc.
Avocații însă sunt încântați, căci e de presupus că legea va fi larg utilizată in caz de divorț, părinții parșivi fiind tentați sa-și instrumenteze odraslele în favoarea lor în caz de conflict.
Cum vor fi pedepsite palmele la poponeț ?
Nu prea se știe, căci legea nu prevede nimic clar în această direcție. Violențele fizice și morale sunt deja sancționate prin lege, dar nimic nu indică în acest caz precis judecătorilor cum sa cântarească gravitatea faptelor. Se pare că actele repetitive vor fi considerate determinante. Nu se știe însă cine și cum le va număra. Se pare deasemenea că utilizarea de « arme », precum cureaua, va fi un caz agravant.
Dar legislatorul, în marea sa înțelepciune, și-a spus că e mai bine să previi faptele rele decât să le sancționezi, și ca atare educația precoce a părinților a fost privilegiată.
Iată cum : în momentul căsătoriei, în discursul pronunțat de primar înainte de a-i declara pe cei doi soți uniți în fata legii, a fost strecurat un mic text explicativ privitor la consecințele dezastruoase ale bătaii la fund.
Sperăm că va fi eficace.

 

Din Franța, Radu Dem

Surse foto:
www.lefigaro.fr
www.femmeactuelle.fr
www.feezia.com

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.