De vorba cu dr. Ovidiu Grecu despre schimbarea implantelor mamare
F10: Domnule doctor, ne povesteati despre cum a evoluat in timp operatia de implant mamar. Puteti sa elaborati?
Dr. Ovidiu Grecu: „Bună ziua, aș dori o intervenție de implant mamar și aș dori să știu ce mărime îmi puneți. Eu aș dori cam de … și v-am adus și niște poze de la o prietenă operată de dvs.” Era cel mai frecvent mod în care începea o consultație. Și cel mai frecvent mod de imaginare a viitorului rezultat de către paciente: intervenția, mărimea și forma implantelor – similară cu alte cazuri vizualizate, operate eventual de același chirurg – va determina un rezultat similar. Aparent logic, dar de cele mai multe ori, eronat.
Astăzi, din ce în ce mai des – și normal aș spune eu – conversația de la începutul consultației s-a modificat: „Bună ziua, aș dori să îmi schimb implantele pentru că…”. Destul de rar pentru că sunt prea mici. Destul de des pentru că ”simt că s-a întâmplat ceva: s-a spart, a alunecat, se simte implantul”. Dar cel mai frecvent pentru că „nu îmi plac sau nu îmi mai plac”. Sânii!
In realitate, este vorba despe chirurgia secundară a sânilor. Un lucru este cert. Indiferent că vorbim despre volumul implantelor mamare, despre forma sau tipul lor, dacă este prima intervenție sau nu, reușita după o intervenție de implant mamar este apreciată într-un singur fel de catre paciente: „îmi place cum arată sânii mei’’. După o perioadă de timp, majoritatea posesoarelor de implant mamar, dacă „le place cum arată sânii” nu își mai amintesc exact ce mărime au implantele folosite în cazul lor.
F10: Cu alte cuvinte, schimbarea implantelor mamare a devenit o intervenție de actualitate…
Dr. Ovidiu Grecu: Odată cu trecerea timpului, intervențiile de implant mamar au suferit un proces de maturizare atât în ceea ce privește așteptările și înțelegerea pacientelor asupra fenomenului, cât și a modului în care chirurgii plasticieni au evoluat în aplicarea principiilor chirurgicale în acest tip de intervenție – din ce în ce în ce mai aplicat, mai stiințific, cu o statistică mai bogată. Din aceeași perspectivă, în mod natural dacă vreți, în ultimii ani a început să se contureze un nou tip de intervenție estetica asupra sânilor, cea de schimbare a implantelor mamare.
La fel ca și în cazul intervenției primare, un proces de învățare, de înțelegere a posibilităților și limitelor oferite de această intervenție a venit în mod firesc. ”Proba timpului”cum se mai spune. Adevărata valoare a unui procedeu chirurgical este oferită de rezultatele apreciate în mod statistic. Despre această situație voi face referire în acest articol. Ca rezultat a cazurilor tot mai dese și experiența statistică a început să se acumuleze. În primul rând vreau să subliniez că ajungerea în situația ca o femeie să își dorească să își schimbe implantele nu se datorează, în general, faptului că cineva a greșit sau pentru că intervenția inițiala a fost incorect realizată. Această stare poate fi mai degraba considerată o normalitate datorată evoluției și modificării corpului uman în timp, implicit și a țesuturilor regiunii sânilor care „acoperă implantul”. Sarcinile, vârsta, diete nepotrivite, variații importante ale greutății, fumatul, stilul de viață, toate acestea, din fericire nu ca regulă, pot duce de fapt la o lărgire a dimensiunii „buzunarului” creat inițial pentru introducerea implantului. Lărgire însoțita de o scădere a grosimii, elasticității și densității țesuturilor sânului, ce conferă acoperirea implantului și sunt responsabile de calitatea rezultatului. Aceste modificări ireversibile nu schimbă însă așteptările pacientei de a avea un sân care „să arate frumos, să se simtă bine”, cu alte cuvinte să îi placă.
Aparent și de bun simț, soluția ar fi schimbarea implantelor! În majoritatea cazurilor însa, cel puțin insuficient! În acest moment ar fi util să trecem în revistă motivele să spunem „tehnice” în care se impune sau este solicitată schimbarea implantelor. Astfel, și din fericire foarte rar în statistica mea și a specialității noastre în general, schimbarea implantelor devine necesară în urma unor evoluții nedorite, cu un caracter imprevizibil, a implantelor în sine sau a țesuturilor înconjurătoare. Cele mai popularizate sunt cazurile de pierdere a integrității implantului (ruptura învelișului sau fracturarea gelului din interior), urmată de modificarea formei acestuia și contractura capsulară (îngroșarea și strângerea în jurul implantului a capsulei cicatriciale fine ce se formează în mod firesc în jurul unui implant mamar în timpul procesului de vindecare).
În realitate, majoritatea pacientelor ce solicită schimbarea implantelor mamare nu prezintă niciun fel de complicație propriu-zisă dar consideră, aparent logic, că aspectul actual nesatisfăcător este datorat vechilor implante și că schimbarea acestora cu unele noi și eventual „un pic mai mari” ar rezolva motivul sau motivele ce le-au determinat să se prezinte la consultație.
Acumularea de experiență în astfel de cazuri arată că schimbarea implantelor nu trebuie înțeleasă simplist. Spre deosebire de o primă intervenție de implant mamar, la care în prezent reușim obținerea unor rezultate previzibil reușite chiar daca „stofa pacientei” nu este ideală, chirurgia secundară reușită presupune în majoritatea cazurilor nu numai schimbarea implantelor mamare (ca mărime și ca formă) ci și modelarea într-un mod mult mai personalizat, în fiecare caz în parte, a țesuturilor de care dispunem în acel moment, în sensul de a modifica, repoziționa, strâmtora într-un loc sau a lărgi în altul vechiul buzunar, de a crea un nou buzunar, de a completa intervenția asupra unor țesuturi musculare sau faciale deja operate, și nu în puține cazuri, de a repoziționa întregul sân prin intervenții adiționale cum ar fi liftingul mamar sau de a crește acoperirea implantului prin transferul unor mici cantități de grăsime la nivelul sânului.
F10: Insa aprecierea rezultatului e simpla, imi plac sa nu imi plac..
Dr. Ovidiu Grecu: Corect! Indiferent de tipul intervenției, pacientele iși doresc să cunoască detalii tehnice, sa vada poze cu alte cazuri inainte și dupa operatie… Noi am povestit mult despre cum obținem un rezultat reușit în urma unei intervenții de implant mamar, este un subiect frecvent și intens dezbătut, de la mediile academice până la cele sociale. Dar este foarte adevarat, reușita unei intervenții de implant sau schimbare de implante mamare se măsoară in cuvinte simple: „Îmi plac” sau „Îmi plac din nou ”!
Comentează