banner marshal garden
Femei de 10

Gabriela Firea: „Mi se spune adesea că nu știu să spun NU!”

Gabriela Vrânceanu Firea mi-a fost colegă la TVR. Deși n-am apucat să fim prietene, am simțit o oarecare strângere de inimă, când am aflat că ae mută la o altă televiziune : plecarea unui profesionist nu e niciodată motiv de bucurie, decât pentru idioți. Apoi am admirat-o, de pe margine, pentru evoluția ei profesională, pentru aplombul cu care își intervieva invitații. Intrarea ei în politică nu m-a surprins, de fapt, chiar îmi spuneam de multe ori,” de ce oare fata asta nu se bagă și-n politică : e bună de gură , e înțeleaptă , e tenace și, mai ales, știe ce vrea!” În paralel,  am admirat-o pe Gabi Firea și pentru că nu a abdicat de la statutul de soție și mamă. M-am bucurat pentru matrimoniul ei, am felicitat-o pentru băiețelul nr.2 ( cu primul, puștiul meu obișnuia să se joace,  în copilărie, la Vox Maris, în Costinești) iar când i s-a rotunjit din nou burtica, mi-am zis, Doamne, fata asta m-a dat gata! Ce femeie puternică, la câte are pe cap, uite că a avut curajul să mai semneze un contract cu barza!.. Intre timp Gabi a devenit „mămică a trei copii” și…iată, „lovește” din nou! Intrarea ei în cursa pentru Primăria Capitalei i-a surprins poate pe mulți. Pe mine una , nu. Mi se pare , e-adevărat, un nou act de curaj, dar cred că i se asortează perfect!
image…Vă mărturisesc că nu este tocmai ușor de obținut un interviu de la o astfel de persoană! Nu conteaza nici cât de deștepte sunt întrebările, nici cât de bine intenționat e reporterul și nici măcar amintirile ” TVRiste”  care ne leagă! Contează..un dram de noroc ( mulțumesc,Ligia! ) ca să te poți strecura într-un program aproape draconic! Și nu, nu va fi un interviu electoral, căci campania încă nu a început. Fiind vorba despre „femei de 10”, vom vorbi despre …ele și, cum altfel? despre bărbații din jurul lor!

-Ce înseamnă în opinia ta, Gabi, o „femeie de 10”? Nu e obositor să fii perfectă? Ce mici „derapaje” de la perfecțiune crezi că îi sunt îngăduite unei femei?

image– O femeie poate fi considerată perfectă doar atunci când își acceptă imperfecțiunile și reușește să conviețuiască împreună cu ele. În această logică, încercările mai mult sau mai puțin vizibile de a atinge perfecțiunea pot fi considerate un defect, aș putea spune unul major. Cred că naturalețea este starea cea mai stabilă a unei femei, iar orice derapaje de la „perfecțiune” pentru a atinge această stare sunt îngăduite.

-Viața ta este departe de a fi una „banală”! Ai avut parte de experiențe nenumărate. Se spune că „ceea ce nu ne omoară, ne întărește”. Ce elemente consideri ca te-au transformat într-o femeie puternică?

– În primul rând provin dintr-o familie cu mulți copii, trei fete și un băiat, iar în astfel de familii, și nu e cazul nostru particular, nimic nu ți se cuvine din start, trebuie să lupți pentru fiecare bucățică de confort sau fericire. Apoi am avut șansa, efectiv consider că a fost o șansă!, ca în cariera mea să nu primesc nicio sinecură, a trebuit să merit fiecare poziție pe care am ocupat-o și apoi să nu înșel așteptările celor care mi-au acordat încrederea. Am muncit mult, a fost o perioadă de câțiva ani în care munceam 7 zile din 7, eram director la Săptămâna imageFinanciară – full time job, aveam talk-show zilnic de luni până vineri pe Antena 3, în weeekend prezentam Observatorul la Antena 1, iar sâmbăta mai aveam și emisiunea Săptămâna Financiară, tot la Antena 1 și apoi la Antena 3. Își poate imagina cineva că o persoană ne-puternică, dacă îmi este îngăduit termenul, ar putea să facă față unui astfel de ritm? Iar peste toate acestea s-au suprapus problemele de sănătate ale primului meu soț, dar despre asta nu vreau să intru în detalii. Vreau doar să spun că a fost o experiență extrem de traumatizantă, pe care am depășit-o doar cu ajutoru bunului Dumnezeu.

-Ce anume ai schimba din viața ta, ce ai corecta, dacă ai avea șansa să o retrăiești?

– Asta este o întrebare capcană! Sigur că ar fi destule lucruri pe care poate le-aș schimba, dar sunt conștientă că și cea mai mică schimbare în trecut ar determina schimbări în lanț imposibil de evaluat și decât să risc să pierd lucruri cu adevărat importante care mi s-au întâmplat, prefer să nu schimb nimic!

– La fel cum se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie puternică, tot astfel unii ar putea edtrapola, spunând că și în spatele femeilor puternice se află bărbați puternici. Nu știu dacă a fost așa, în cazul tău, de aceea am să te rog să numești acum bărbații importanți din viața ta.image

– În afară de tatăl meu, fără de care n-aș fi existat, și fără profesorul de limba română din liceu,  care mi-a deschis ochii în direcția cea bună, în viața mea importanți au fost acei bărbați care mi-au acordat încredere în momente importante. Au fost, pe rând, dl Octavian Știreanu, care mi-a oferit primul job în presa centrală, la ziarul „Azi”, apoi dl Tăriceanu, care m-a angajat la Radio Contact, deschizându-mi practic porțile audiovizualului, dl Mugur Isărescu, datorită căruia am avut prima mea experiență în administrație, la cel mai înalt nivel, la doar 27 de ani și desigur, profesorul Voiculescu, care a văzut în mine nu doar o jurnalistă de viitor, ci și un manager, dându-mi șansa să-mi dovedesc aceste aptitudini. Nu pot lipsi de pe această listă primul meu soț, Răsvan, plecat dintre noi din păcate mult prea devreme, și Florentin, actualul meu soț care a fost primul care a văzut omul politic din mine și m-a încurajat în această direcție, el fiind totodată și cel mai important sprijin pe care îl am în această lume atât de necruțătoare. I-am lăsat la urmă pe cei mai importanți bărbați din viața mea, care sunt cei trei fii ai mei: Tudor, care este un bărbat în adevăratul sens al cuvântului la 21 de ani, și mult mai micuții David-Petru și Zian-Mihail.

-Ai așadar trei copii, ești o mamă fericită! În plus , sunt și trei feciori, deci, cum se spune în popor „ai bătrânețile asigurate”!  De multe ori, o femeie aduce pe lume un copil nu pentru ea, ci considerând că aceasta este dovada supremă de iubire, oferită unui bărbat. Așa a fost și în cazul tău?

image– Da, sunt de acord cu această interpretare și aș adăuga că nașterea unui copil este și un semn, nu singurul!, al iubirii față de Dumnezeu

-Ești , fără îndoială, și o repet : o femeie puternică. Ai dovedit-o, în repetate rânduri, poate dându-le clasă, cum se spune, multor bărbați ! Însă ai, cu siguranță și mici vulnerabilități. Știu că e an electoral, totuși, ni le poți destăinui?

– Ar fi chiar culmea să-mi divulg vulnerabilitățile într-un moment atât de apropiat de campania electorală! Am, desigur, la fel ca toată lumea, vulnerabilități, dar nu sunt vulnerabilă! Pare un non-sens, dar nu e. Pentru că dacă îți cunoști vulnerabiitățile, însaemnă că știi și cum să eviți situațiile în care să fii expusă.

-Bun, atunci iată o întrebare mai concretă: ce NU știi să faci?

– Mi se spune adesea că nu știu să spun NU!image

– Sper să nu profite lumea de tine, auzind acest „defect”!? Să ne întoarcem la sfera relațiilor Ea-El , care fac deliciul cititoarelor noastre. Psihologii spun că , de regulă, cariera ucide dragostea. Dl.Pandele simte că are lângă el o femeie de carieră? Din dorința de a te sprijini, există sarcini pe care le-a preluat de la tine, chiar dacă nu sunt tocmai ..masculine??

– Psihologii mănâncă și ei o pâine. Fără a intra în detalii, pot să vă asigur că o carieră la vârf, în orice domeniu, nu ucide în niciun fel relațiile dintr-un cuplu, cel mult acestea îmbracă noi forme, la fel de atractive însă. Iar dacă Florin îi face băiță lui Zian aproape în fiecare zi, sau masaj lui David, o face în primul rând pentru că îi place, și nu neapărat pentru a mă degreva pe mine de sarcini!

– E o ipostază tare drăgălașă în care ni-l dezvălui , iată, pe domnul Primar! Hai să privim ( atât cât ai voie!) către alți bărbați. Există bărbați care te inhibă? Prin ce?

– De inhibat nu mă inhibă, dar aroganța, mai ales cea care nu are nicio bază factuală, îmi afectează capacitatea de comunicare, iar cei care mă cunosc pot depune mărturie că sunt foarte comunicativă de felul meu, imagepoate chiar prea comunicativă după gustul unora. Am învățat, în timp, să nu mai reacționez nici la misoginism, nici la mitocănie, pur și simplu declanșez un mecanism de auto-apărare care mă scoate de fiecare dată din astfel de situații.

– Ar trebui să ne înveți și pe noi!.. Revenind la lumea politicii. Care crezi că sunt atu-urile unei femei, în politică? De ce românii încă mai au rezerve în a-și încredința destinele în mâinile unei femei?

– Aștept vremurile când o astfel de întrebare nu-și va mai avea rostul, când oamenii vor fi judecați strict după caracterul și însușirile lor și nu după apartenența la un gen anume. A spune acum de ce femeile sunt potrivite pentru politică nu este decât o contrapondere la aserțiunile potrivit cărora femeile nu sunt bune pentru așa ceva. Cât despre fascinația pe care o exercităm asupra bărbaților, asta este o armă cu două tăișuri, pentru că știm cu toții că dacă după ce dai jos poleiala nu rămâne nimic, nu poți construi relații de durată. Iar în politică, relațiile cu alegătorii trebuie să fie întotdeauna de lungă durată, pentru cei care își doresc o carieră de acest fel.

– Uite, nu vreau să te pun rău cu bărbații din România, așa că am să te întreb ce bărbați celebri de pe planetă admiri și de ce? Dar dacă ții să numești și un român, e foarte bine!image

– Îl admir cu toată convingerea pe Regele Mihai, care pentru mine reprezintă un reper de atitudine demnă în fața atâtor vicisitudini, de-a lungul atâtor zeci de ani. Mi se pare aproape ireal să fiu contemporană cu un Om care nu doar că se află în toate cărțile de istorie, dar a scris Istorie în România.
Am o deosebită admirație și pentru președintele Barack Obama, dar nu din prisma prestației sale politice, cât mai ales datorită modului în care îmbină, într-un mod cât se poate de fericit, puterea și latura sa umană, capacitatea fantastică de empatie cu cei din jur. Este printre cei mai carismatici bărbați pe care i-am văzut vreodată.

-În final, te-aș ruga să le dedici „bărbaților de 10” – care se presupune că se asortează cel mai bine unei femei de 10 – câteva versuri potrivite. Scrise de tine sau nu!

– Iată-le:

Întoarcerea

Am plecat de la tine pe jos,

Pantofii scârţâiau pe asfaltul umed şi crocant,

Câteva frunze îmbătrânite prematur, cu riduri deprimante,

Fluturau anemic printre stropii de ploaie.

Cerul era curbat într-o parte şi sugrumat de umbrele norilor,

La mijloc, eu.image

Era trist şi vesel deopotrivă.

De după fiecare copac apăreau năluci,

Îşi făceau fiecare numărul: un cântec, o dănţuială haotică, o poezioară,

Ceva care să distreze trecătorii pe gratis.

Lumea râdea şi arunca în aer

Baloane şi confetti invizibile.

La mijloc, eu.

(din volumul „O lume diferită”, apărut la Editura Eminescu în anul 2000)

– Mulțumesc, Gabriela! Ținem pumnii!

2 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Doamna spune-asa „Își poate imagina cineva că o persoană ne-puternică, dacă îmi este îngăduit termenul, ar putea să facă față unui astfel de ritm? Iar peste toate acestea s-au suprapus problemele de sănătate ale primului meu soț” – de aici cam rezulta ca problemele de sanatate ale primului sot si le rezolva singur fara sprijinul sotiei, deoarece si prin urmare sotia era non-stop la serviciu. Felicitari!

  • Va marturisesc fara falsa modestie ca pot sa detectez gradul de inteligenta al oamenilor.Gabriela imi place pentru ca e sincera,e naturala si pune suflet in ceea ce face.Consider ca pasiunea si naturaletea sunt caracteristici ale oamenilor.Robotii si clonele nu au asa ceva.Daca sunteti curiosi sa stiti cum arata un robot uitati-va la premier.

Femei de 10 pe Facebook