De departe, cea mai cunoscută celebritate a Tunisiei este cântăreața și actrița Hassiba Rochdi. La naștere, s-a numit Zohra Bent Ahmed. Data nașterii ei nu se cunoaște cu exactitate.
Se știe doar că s-a născut la Joumine undeva în 1918, în actualul guvernorat tunisian Bizerte.
Născută în Africa, în Tunisia, soarta o va duce în Europa la Paris, în America la New York, apoi o va întoarce în Africa, la Cairo, apoi acasă în Tunisia. A fugit de două ori de acasă, a fost căsătorită de trei ori, a cântat și a jucat în filme egiptene și tunisiene celebre. Cariera sa cinematografică s-a derulat între anii 1948 și 1997. A fost apreciată, iubită, adorată. A fost, timp de 34 de ani, între 1934 și 1968, o activistă politică pentru un partid naționalist. A fost, într-un cuvânt, o stea și o patrioată, o legendă a Tunisiei.
Tatăl Hassibei Rochdi era un proprietar bogat care avea 8 soții. Hassiba Rochdi a fost fiica celei de a 8-a soții a tatălui ei. De mică, a învățat cântecele beduinilor, a lucrat la țesături și broderii. Hassiba Rochdi și-a petrecut copilăria la Mateur, un orășel situat la circa 66 km nord-vest de Tunis.
Hassiba Rochdi a fost o adevărată femeie de 10. Pentru viitorul ei artistic, a intrat în conflict cu familia sa pentru că nu i-au cumpărat un fonograf, un fel de strămoș al pick-up-ului sau cd player-ului de azi. A fugit la Bizerte, dar a fost readusă acasă cu forța iar taătl, în numele dreptului tradițional musulman a căsătorit-o fără voia sa pentru a ascunde „rușinea” fugii de acasă.
Evident, de aici a reușit să fugă la Sfax, un mare port tunisian, al doilea oraș ca mărime al țării, situat la 270 km de Tunis. Aici, s-a alăturat unei trupe de teatru. A făcut cunoștință cu nume mari ale cântecului: Fethia Khairi, Mohhamed Jamoussi, Mohammed Triki. Producătorul Bechir Ressaissi a dus-o la Paris pentru a imprima un disc alături de cântăreții de mai sus.
Va ajunge să se căsătorească, devenind soția lui Mohammed Triki. Acesta îi va constitui o trupă în care cântau Hedi Jouini, Ali Sriti, Kaddour Srarfi, Ibrahim Salah.
Se va despărți de Mohammed Triki și va deveni soția unui diplomat american, consul adjunct al reprezentanței diplomatice a SUA la Tunis, pe numele lui Henry Blake. Acesta o va duce la Brooklyn, faimos cartier din New York. Aici, ea și-a deschis un restaurant care îi purta numele.
Viața de roman a cântăreței Hassiba Rochdi continuă cu alăturarea în secret șa partidul Neo-Destour, activ între 1934 și 1964, partid patriotic tunisian. Ea a plecat cu documente secrete la liderul acestui partid Habib Thameur, care era în exil la Cairo.
Ajunsă acolo, regele Farouk o primește și îi organizează serate muzicale. Este remarcată de o celebritate a muzicii egiptene faimoasa Oum Khaltoum care îi oferă calificativul „excelent” și astfek, frumoasa tunisiancă va avea un concert săptămânal la Radioul din Cairo. A cântat și cu Sayed Chatta, celebru cântăreț dar și cu tenorul Mohamed Abdelmottaleb.
Se dedică apoi unei cariere de film. Joacă roluri feminine principale (fiind prima artistă tunisiancă din Egipt) în filme ca „Dragostea” (1948), „Drum cu spini” (1950), „Sânge în deșert” (1951), „Răzbunarea amantului” (1952).
Din păcate, gelozia faimoasei Oum Khaltoum căreia Hassiba Rochdi îi „luase fața” a dus la o serie de uneltiri care i-au barat drumul în filomgrafia egipteană.
Marea actriță a revenit acasă. Tunisia a fost pe deplin independentă din 20 martie 1956, după ce fusese multe zeci de ani, protectorat francez.
În anul 1957, joacă în filmul „Goha”, cu două stele monumentale, Omar Shariff și Claudia Cardinale. În 1968, a jucat în filmul „Rebela”, în 1969, în „Sub ploaia toamnei”, în 1972 în „Sourakh” „Sultanul de la Medina” (1992), „Tunisienele” (1997).
Marea stea a Tunisiei a plecat printre stele într-o zi de 26 septembrie 2012, în suburbia de la periferia Tunisului numit La Soukra (înconjurat de alte suburbii: Ariana, Marsa, Aroued, Aoiuna și de limita orașului Tunis).
sursa foto : cinematunisien.com
Comentează