Fără îndoială, raftul de comdimente este unul dintre preferatele femeilor care își doresc să dea un plus de gust și savoare bucatelor pregătite acasă. Nu știm câte dintre voi aleg pliculețele cu cuișoare. Unele poate nici nu știu ce comoară se ascunde în pachetele respective, pe care, pipăindu-le, simțim niște fragmente solide de….nuștiuce!
Chiar așa, ce sunt, de fapt, cuișoarele? Sunt bobocii uscati ai unei flori care provine din arborele Syzygium aromaticum – o plantă perenă care traieste in conditii tropicale si subtropicale.
Din cuisoare se folosesc mai multe parti ale plantei, bobocii uscati, tulpinile si frunzele – toate in scop medicinal. Uleiul de cuisoare este renumit , bunăoară, pentru proprietatile sale medicinale.
Să nu credeți că europenii au fost cei cei au descoperit miraculoasele cuisoare! Ele se folosesc de mii de ani in India si China, și nu doar ca un condiment aromat, ci si ca remediu medicinal pentru multe afectiuni. In medicina ayurvedica cuisoarele se folosesc pentru carii dentare, halitoza, iar in medicina chineza cuisoarele erau apreciate pentru proprietatile lor afrodisiace.
In ziua de azi, cuisoarele sunt un produs comercial important in intreaga lume.Aroma lor este unică, însă beneficiile cuişoarelor asupra sănătăţii nu sunt nici ele de neglijat.
Cuișoarele și dantura noastră
Ele sunt utilizate din cele mai vechi timpuri împotriva durerilor de dinţi, având proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare.
Durerile de dinţi pot fi ameliorate prin două metode:
– Se iau 1-2 cuişoare care se strivesc între degete, după care se aşază pe dintele dureros;
– Se fierb 5-6 cuişoare în echivalentul unei ceşti de apă. Când apa începe să fiarbă, se stinge focul şi se lasă să se răcească. Se scot cuişoarele, iar cu apa respectivă se clăteşte bine gura, insistând pe zona în care se află dintele dureros. Durerea se calmează, dar la stomatolog tot trebuie să ajungeți!
Cuișoarele și sistemul digestiv
Ceaiul de cuişoare ameliorează considerabil diverse probleme digestive, cu precădere durerile de stomac şi balonarea. Pentru a-l prepara, se infuzează 4-5 cuişoare într-o ceaşcă de apă fierbinte timp de 10 minute. După scurgerea timpului, se scot cuişoarele din cană. Dacă gustul infuziei este prea puternic, se poate atenua adăugând scorţişoară, zeamă de lămâie sau miere de albine.
Chiar și așa însă, nu neglijați problemele! Medicul gastroenterolog vă așteaptă!
Cuișoarele și aparatul urinar
Ele au un rol important în calmarea durerilor provocate de cistită sau de calculii renali. Pentru ameliorarea acestor dureri, se bea o infuzie de cuişoare de două ori pe zi. Dacă durerile devin insuportabile, mai ales în cazul cistitei, în infuzia de cuişoare se poate adăuga o picătură de ulei esential de lavandă, care are proprietăţi calmante şi relaxante.
Cuișoarele și sistemul respirator
Graţie proprietăţilor sale antivirale şi antibacteriene, uleiul esenţial de cuişoare face minuni atunci când vine vorba despre prevenirea afecţiunilor respiratorii, precum gripele, răcelile sau virozele. Pentru a profita de beneficiile uleiului esenţial de cuişoare, poţi apela la două căi de administrare, de maximum 3 ori pe zi, timp de o săptămână:
– Amestecă 1-2 picături de ulei esenţial de cuişoare cu o linguriţă de ulei de măsline şi înghite-l înainte de masă;
– Pune 1-2 picături de ulei esenţial de cuişoare pe o linguriţă de zahăr şi lasă-l să se topească în gură. Şi acest remediu se administrează tot înainte de masă.
Cuișoarele și sistemele osteoarticular şi muscular
Aveți dureri provocate de reumatism sau lumbago sau aveți dureri musculare! Ele pot fi calmate masând zonele dureroase cu ulei esenţial de cuişoare amestecat cu ulei vegetal de migdale dulci sau cu orice alt ulei vegetal gras. Alte modalităţi de ameliorare a durerilor sunt băile calde în care s-au vărsat câteva picături de ulei esenţial de cuişoare sau administrarea de cataplasme cu acest ulei esenţial.
Așadar, când mai treceți , în supermarket, pe lângă ravtul de condimente, strecurați-vă obligatoriu în coș un pachețele de cuișoare! 😉
Comentează