Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Femeile, copiii și birocrația

Corespondență din Franța : Radu Dem

Unii pretind că în România domnește birocrația. Ei n-au auzit de Franța ! Dacă Bucureștiul este micul Paris, atunci Franța este marea Românie, în materie de birocrație ! Câteva exemple : aici există circa 11 000 de legi și 127 000 de decrete în vigoare. Până și guvernul s-a îngrozit de acest volum și a numit un ministru al « Simplificării administrative ». Acesta a lucrat din toi, și a depus nu mai puțin de 128 de proiecte de lege în acest sens, care n-au făcut decât să se adauge celor existente ! Dar în plus de legi, există nenumărate norme și regulamente care le completează, le complică și…le contrazic ! Cel care-i face pe angajatori să-și smulga părul din cap este « Codul muncii », ce conține 3784 de pagini, în timp ce în Elveția, documentul echivalent nu comportă decât…76 ! Grija față de om, dar mai ales cea față de femeie ocupă o mare parte din acest regulament. Astfel, o firmă care depășește 50 de salariați trebuie în mod obligatoriu să ia măsuri pentru a asigura egalitatea între femei și bărbați și să redacteze un raport anual care să dovedeasca aceasta. Iar la peste 100 de salariați, o sală pentru alăptarea copiilor trebuie instalată. Timp de un an de la naștere, mama are dreptul să alăpteze la locul de muncă o oră pe zi, într-un local special amenajat, dotat cu un sistem de împrospătare a aerului și de menținere a temperaturii constante, cu ferestre ce se deschid spre exterior, cu apă curentă, local ce trebuie curățat zilnic în absența copiilor.
Când aceștia sunt scolarizați, statul se ocupă în mod științific de alimentația lor. De exemplu : chifteaua trebuie sa aibe 50 de grame la grădinița, 70 la școala generală și 100 la liceu. Clătita e de 50 de grame la grădinița și 100 la liceu. La prânz, salata variază între 40 și 100 grame în funcție de vârstă, carnea de pui între 100 și 140 grame, orezul, cartofii, fructele, printre altele, toate sunt codificate și reglementate. Nerespectarea regulilor conduce la amenzi și penalități. Respectarea lor conduce la o cantitate de circa 500 de grame la un prânz, în timp ce alt regulament interzice depășirea a 350 grame. Ca atare, se aruncă în jur de 150 grame pe zi și pe elev, ceea ce e interzis prin lege. Nerespectarea ei conduce la amenzi și penalități !
În 2004 Marina Almășan a făcut un reportaj la Paris, pe un vapor ancorat pe Sena lângă turnul Eiffel. Ea nu știe însă că ușa între sală și cabină trebuia să stea închisă conform unui regulament, și să rămână deschisă conform altuia !
Credit foto :
-Temps libre Magazine
– www.bebeetmaman.com
– www.toulon.fr

Publicitate