Femei de 10

“..După aproape 20 de ani de “cârciumărit”, pot spune că le știu pe aproape toate!” – interviu cu Oana Coantă, “woman chef of the year”

 

Iulie. Caniculă. Evadez din București și fug spre poalele Tâmpei, în locurile în care altădată eram și eu parte a furnicarului de TVR-iști, generat de “Cerbul de aur”. De data asta nu mă aduc aici nici cerbii și nici căprioarele , ci filmările  pentru noul sezon “Femei de 10,  barbați de 10” . Unul din subiecte ne este sugerat de frumușica și talentata Lacrămioara Popescu, copilul-minune care a cantat, pe scena Festivalului international, împreună cu Toto Cutugno. Acum Lăcrămioara organizează ea însăși evenimente, mediul artistic in care a crescut ( tatăl – artistul Cristian Popescu, mama – coregrafa Iolanda Popescu) ajutand-o să fie extrem de performantă. Despre personajul de astazi, Lăcrămioara mi-a spus : “Hai că-ți rezomand o super-femeie! Au premiat-o francezii, e as, in materie de artă culinară!”. Am mers pe mâna Lăcrămioarei și…iată-mă, împreună cu regizorul Gini Ignat, la poarta Bistro del Arte, in imediata vecinătate a Pieței Sfatului din Brașov. Pandemia a omorât orice urmă din zumzetul de altădată al locurilor. Bistro-ul era mort și el în interior, respectand regulile crancene,  impuse de starea de alertă. În fața lui însă, direct pe caldarâmul din piatră cubică, cele câteva mese erau populate. “-Se mânâncă bine pe-aici? – am riscat o întrebare. “-Da, super-bine! Și nici nu-i scump!” – mi-au răspuns tinerii de la una din mese, în timp ce se luptau cu ciorbele apetisante din fața lor..
…Oana ne-a întâmpinat, în ținuta ei de lucru,  toată numai zâmbet. Un chip frumos, amestecând gingășia feminină cu spiritul aprig al managerului. Și…am început filmarea – o avanpremieră a prezenței Oanei în platoul  de la București – pe care am stabilit-o pentru luna lui august….

….După ce Gini a pus camera pe masă, în semn de “Misiune îndeplinită”  , am plusat, cerându-i Oanei să-mi răspundă și unor întrebări pentru revista femeide10.ro. “Le voi folosi in promovarea emisiunii, Oana!” Am reușit s-o conving.

 ..Și iată, canicula a cedat locul ploilor, iar emisiunea se pregătește de difuzare. Mâine. Drept care astăzi vă propun să faceți cunoștință, în avans, cu Oana. Nu vom epuiza întrebările, pentru că mâine o vom lua din nou la întrebari. La noi “acasă”, în platoul de filmare. Unde…o vom pune să ne și gătească! ( Nu ni se întamplă des să ne vină în emisiune o “Woman Chef of the year!”😉) 

Marina Almășan : –   Înainte de a fi un “mare chef”, Oana Coantă a fost cu siguranță un “mic copil”. Ne poți povesti puțin despre aceasta perioadă a vieții? 

Oana Coantă : – Am crescut până la 6 ani în Victoria, cu bunica, la poalele munților Făgăraș.
Apoi, m-am mutat cu mama în Brașov :  începeam școala și era, aparent, mai bine “la oraș”. Mama era jurnalistă și era, mai mereu, pe teren.  Am avut o copilărie clasică, simplă, ca mai oricine pe vreme aia.

 

Marina Almășan : – Înclinația pentru “bucătăreală” datează cumva de atunci?

Oana Coantă : – Nu știu dacă e o înclinație. Cum mama era plecată mult, de pe la 8 – 9 ani am început să gătesc câte puțin. Nu era mare lucru, prăjituri, ciorbe, chestii simple.  Probabil că atunci am învățat ceva reguli de bucătarie, organizare, gestionarea ingredientelor – nu erau prea multe, idea de risipă nu era agreată! 

 

Marina Almășan : – Și…ce anume ți s-a părut fascinant la această activitate?

Oana Coantă : – Mie îmi place să nu depind de nimeni, probabil că așa era și atunci. Imi făceam de mâncare pentru că îmi era foame, mi se părea firesc să nu rabd 😊 

Marina Almășan : – Ți-ai păstrat atitudinea, în timp?

Oana Coantă : – Clar, și acum sunt cam la fel. Diferența este că acum nu mă hranesc doar pe mine,  ci și mulți alți oameni. E fain și destul de simplu ,avantajul este că sunt chef owner, adică eu centrez, eu dau cu capul. Evident, am o echipă faină care s-a obișnuit cu felul meu dinamic. Sper 😊

 

Marina Almășan : – ..mda, pare că te iubesc – la cât am tras eu cu ochiul! 😁 Spune-mi, Oana, dintotdeauna ți-ai dorit asta, sau ai avut și alte vise? Când ai spus : “Gata! Vreau să mă fac bucătar!”?

Oana Coantă : – Eu nu am planuri de viață pe termen mediu sau lung. Am deschis bistroul și …asta a fost!
Nu am plănuit să intru și în bucătărie, dar s-a dovedit că ce voiam eu,  nu era și ceea ce voiau bucătarii de atunci.
Am  făcut, așadar,  cursuri de bucătar, patiser, cofetar și …am preluat frâiele! Nu a fost ușor, am făcut destule greșeli dar, după aproape 20 de ani de “cârciumărit”, pot spune că le știu pe aproape toate.

Marina Almășan : – Definește-te, ca persoana. Cum e Oana Coantă, ca om?

Oana Coantă : – N-am nici o idee, nu îmi fac autoanalize profunde.
Mai aud ce zic oamenii :  că-s de treabă, că nu sunt, că uneori vorbesc prea nervos, că nu ascult mereu.
Dar, știi cum e, dacă vrei să asculți pe cineva,  vorbește cu tine; precis o rezolvi! 

Marina Almășan : – Un sfat bun! ..Despre restul – te mai întreb și în emisiune! Pe 10 octombrie se difuzează! 

Oana Coantă : – Abia aștept!

Notă: Sâmbătă, 10 octombrie, la orele 15, pe TVR2, în cadrul emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10” , o veți putea admira pe Oana Coantă, spunandu-și povestea dar și pregătind bunătăți in bucătăria noastră!

Uscatoare rufe