banner marshal garden
Like/Dislike Timp liber

Dumnezeu preferă lemnul?

Am asistat în ultima vreme la mai multe războaie româno-române care au scindat populațiile de pe facebook: războiul dintre fumători și nefumători, războiul dintre scriitori și alți scriitori, ca să nu vorbesc despre campania electorală care abia începe, dar niciunul nu mi s-a părut mai absurd decât cel declanșat de lansarea videoclipului formației Taxi – și prietenii, 33 de personalități din cultură și show biz care au adus un plus de valoare piesei – ”Despre smerenie”. Cohorte de porcușori isterici au tăbărât, fără pic de smerenie, facebook-ul, cu comentarii furioase despre mesajul videoclipului. Așa că m-am mai uitat o dată, de două ori, de mai multe ori. Am crezut că n-am recepționat eu corect mesajul. Am vrut să văd dacă există ceva ambiguități care le-ar permite idioților să înțeleagă cu totul altceva decât ceea ce înțelesesem eu. Nici vorbă. Sunt sigură că am înțeles corect. Nu e împotriva bisericii. Nu e împotriva credinței. Nu e împotriva lui Dumnezeu, cum au scris haterii pe facebook. Nu e nici despre materiale de construcții – lemn, aur sau beton. Și nu, nu înseamnă că dacă nu dorim construcția unei catedrale megalomanice este pentru că de fapt dorim să se construiască o moschee în București. Nu, nu dorim nici moschee. Și nu, nu e un sabotaj împotriva neamului românesc, și nici împotriva lui Constantin Brâncoveanu.  E un mesaj pentru bun-simț, normalitate, libertate de gândire și de credință. Poate și despre priorități. Haideți să înțelegem odată că avem dreptul să credem ceea ce suntem noi pregătiți să credem, și nu ceea ce vor alții să credem. Că avem dreptul să ne exprimăm, să spunem ceea ce gândim și ceea ce simțim fără să ne temem. Că avem dreptul să-l căutăm pe Dumnezeu nu doar în spații exterioare, ci și înlăuntrul nostru. Că avem până și dreptul să fim atei. Este exclusiv treaba fiecăruia. Iar dacă aveți alte păreri, spuneți-o în mod civilizat și argumentat. Da, Dumnezeu preferă lemnul, lemnul și spațiile mici.

Cum în orice rău e și un bine – și reciproca e valabilă, bine-nțeles – din cauza scandalului piesa a atins un număr uriaș de vizualizări, făcându-i pe hateri să turbeze și mai tare – peste o jumătate de milion de vizualizări în doar 3 zile.

Voi încheia cu mesajul calm și înțelept adresat de Dan Teodorescu în pagina sa de facebook:

”Nu-mi imaginam că un mesaj transmis cu atâta blândețe poate provoca atâta agresivitate. Le cer iertare celor pe care i-a deranjat ce-am spus. Promit să spun, și de-acum încolo, exact ce simt și ce cred. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Un like pentru Dan Teodorescu, Taxi și prietenii.

Femei de 10 pe Facebook