Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Dragostea e o povară

Cât cântărește dragostea? După părerea edililor Parisului, în jur de 45 de tone. E greutatea „lacătelor dragostei”, pe care circa 2 milioane de îndrăgostiți le-au agățat în decursul anilor pe parapeturile Podului Artelor (Pont des Arts) din Paris. Conform unei ciudate tradiții, acest gest era menit să le pecetluiască amorul. Până una alta, această acumulare de dragoste amenința să năruiască podul. „Amorul ne va duce de râpă”, și-au zis responsabilii municipali, mai ales că un parapet începuse să se îndoaie. „Mai bine să se năruiască iluziile îndrăgostiților decât podul nostru”, au decis ei în ședință, și ca atare au trimis într-o bună zi o echipă de lăcătuși să demonteze lacătele si să restaureze locurile.

La ce ne gândim când citim această mică poveste de dragoste? Nu știu la ce vă gândiți voi, idealiștii, dar eu, materialist, mă gândesc la toată munca depusă de lăcătuși pentru a fabrica, și apoi demonta această masă de metal reciclabil. Săracii lăcătuși trudesc de secole în folosul amorului.

Gândiți-vă la centura de castitate, care în evul mediu era menită să garanteze fidelitatea soțiilor, ai căror seniori plecau la război, liniștiți, cu cheia în buzunar. S-ar putea ca acest ingenios dispozitiv mecanic să fi fost la originea corupției, practică devenită curentă pe toate meleagurile: soțiile și amanții lor plăteau ciubuc gras lăcătușului ca să le confecționeze un șperaclu.

Cam tot pe atunci s-au inventat și cătușele, apreciate până în ziua de azi de amatorii amorurilor sado-masochiste.

lacate 2De la cătușe până la lanț nu e decât un pas, iar de la lanț la verighetă încă unul: verigheta e diminutivul verigii, componentă a lanțului. Deci, cum pomenim de dragoste cum ajungem la zăvoare, temnițe și prizonieri. Căci dragostea e o cursă de obstacole la capătul căreia e o capcană: căsătoria.

Marele dramaturg, actor și umorist francez Sacha Guitry a zis: „Căsătoria constă în a alerga după o femeie până când… te prinde!”. El știa ce spune, căci a alergat mult în viață! A fost prins (căsătorit) de 6 ori. Ultima soție, a șasea și definitiva (căci ea l-a îngropat), era româncă.

Și ca să închei această cronică pe un ton romantic, precizez că miile de tone de metal neferos provenind din „lacătele dragostei” au fost recuperate și reciclate printr-o firmă fondată cu această ocazie și denumită…”Lock me tender”! Dar nici un îndrăgostit nu a fost despăgubit!

Din Franța, Radu Dem