Călătorii Timp liber

O escapadă la Palace

Indiferent de motivul pentru care mergi la Govora – o escapadă romantică, o cură de tratament, un week-end cu prietenii, vizitarea mănăstirilor din zonă sau pur și simplu din dorința de a descoperi un loc neștiut – îți recomand să te cazezi cu stil la Palace.

Parc Baile GovoraDin copilărie am păstrat vie amintirea acestui loc paradiziac, cu brazi precum coloanele unui templu urieșesc, ca un refugiu secret, un sanctuar al stării de bine. M-am întrebat din când în când dacă mai sunt veverițe care-ți mănâncă din palmă.

De curând am avut ocazia să aflu mult mai multe despre acest loc splendid în cel mai bun mod cu putință – petrecând trei zile chiar la Hotel Palace și stând la povești, preț de o cafea lungă, cu vicepreședintele Consiliului de Administrație al SC Băile Govora SA, dl. Mihai Handolescu. Ce am aflat merită să vă povestesc și vouă.

Se făcea că prin 1504, de când apar primele mărturii scrise despre zonă, se amintește de existența Vârfului care fierbe, între Gătejești și Prajila, cele două dealuri ce străjuiesc Govora. În vremurile de demult, apele de aici au fost folosite de localnici drept gaz lampant datorită petrolului rezidual.

Manastirea GovoraTrecutul stațiunii Băile Govora este strâns legat de cel al Mănăstirii Govora – unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură feudală din Romania. Mănăstirea Govora a intrat în istoria culturii noastre mai ales prin faptul că aici, în timpul lui Matei Basarab – în 1636 – a fost adusă de la Kiev, unde era mitropolit Petru Movilă, o tiparniță, de sub teascurile căreia va ieși „Pravila de la Govora” (1640), prima carte de legi tipărită în limba română.

După războiul de independență, gen. Nicolae Popescu Zorileanu a deplasat o trupă de soldați la Mănăstirea Govora. Acolo au improvizat niște bazine din lemn în care se cufundau militarii răniți. Transportau apa minerală în ciubere trase de boi, o descărcau în acele bazine și încălzeau pietre în foc ca să încălzească apa. S-a constatat că aveau efect benefic pentru rănile căpătate în timpul războiului. Gen. Zorileanu a mers să explice prim-ministrului de atunci, I.C. Brătianu, despre apele miraculoase de la Băile Govora. La sfârșitul sec. XIX, începutul sec. XX a fost la mare modă dezvoltarea stațiunilor balneare. România avea oarecare tradiție de vreo 2000 de ani dacă ne referim la Herculane, făcută de romani.

Baile Govora - Hotelul Nr 2Prim-ministrul i-a dat ascultare și, prin intermediul Ministerului Comerțului si Domeniilor, a început să cumpere terenuri pentru a începe explorarea apelor minerale. Cu această ocazie au apărut primele construcții, a apărut primul pavilion din lemn pentru băi și trei hoteluri numite extrem de „original” Hotelul nr. 1, 2 și 3. Hotelul Palace a fost construit pe locul Hotelului nr. 2. Tot în această perioadă a fost cumpărată de la localnicii dintr-o comună de peste deal, Păușești, o suprafață de circa 30 hectare pentru a construi un parc. Pentru amenajarea parcului a fost adus Emil Pinard, ucenicul lui Redond, autorul parcului Romanescu din Craiova.

În 1910 statul consideră că este mai bine să dea exploatarea apelor unei Societăți. Așa a luat naștere Societatea Govora – Călimănești care a concesionat exploatarea zăcămintelor pe 49 de ani. A fost perioada de dezvoltare a celor două stațiuni. În Govora au apărut, între 1911-1914, Hotelul Palace, pavilionul de băi și uzina electrică. A fost printre primele localități care a avut energie electrică produsă local pe bază de păcură.

Concomitent cu investițiile făcute de Societate au apărut și micii investitori în zonă, mulți dintre aceștia construindu-și case de vacanță. Interesant este că în această perioadă Societatea Govora – Călimănești avea reprezentanță la Paris iar Hotelul Palace era cotat la acea vreme drept unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Europa. Pe de altă parte este primul hotel cu bază de tratament din România.

 

Cele trei tipuri de ape termale de la Govora – iodurate, sulfuroase și bicarbonatate – se folosesc cu succes în tratarea problemelor respiratorii și pentru ameliorarea suferințelor aparatului locomotor.

Baile Govora - Hotel PalaceDin punct de vedere arhitectonic, Hotelul Palace este o îmbinare armonioasă a trei stiluri: stilul eclectic, art nouveau și stilul neo-românesc. Stilul eclectic se remarcă în demisol și parter, etajele 1, 2 și 3 sunt art nouveau iar etajele 4, 5 și 6 arhitectură neo-românească. Inițial, hotelul avea doar trei etaje. Societatea a luat hotărârea să îi mai adauge câteva, proiectate de Ernest Doneaud în colaborare cu arhitectul român Dimitrie Maimarolu. Hotelul are 365 goluri de zid, reprezentând cele 365 zile ale anului. Fiecare cameră primește soare pe timpul zilei deoarece orientarea este est-vest. Scopul inițial a fost cel de sanatoriu, dar pentru a atrage protipendada fostele saloane cu multe paturi s-au transformat în camere prin construirea unor pereți de plută pentru a nu îngreuna clădirea.

Hotelul a funcționat permanent de la darea lui în funcțiune până la 31 decembrie 2009 când a fost închis pentru restaurarea terminată în 2013. Este cel mai mare hotel și cel mai mare monument de arhitectură din România reabilitat cu ajutorul fondurilor europene. Capacitatea de cazare este de 132 de camere.

Clădirea s-a comportat bine la toate cutremurele care au trecut peste ea. La reabilitarea hotelului s-au folosit tehnici moderne, inclusiv fibra de carbon. Este cea mai mare construcție reabilitată cu fibră de carbon, în paleții exteriori și interiori. Clădirea a fost consolidată pentru cel puțin încă 100 de ani.

Din auzite știu că în perioada interbelică acesta era locul unde marii cântăreți ai României își reparau corzile vocale. Acesta este motivul real pentru care mă aflu și eu astăzi aici, la recomandarea călduroasă a vecinilor mei care sunt nevoiți să mă asculte în fiecare dimineață cântând în baie. Dar pentru a folosi baza de tratament vei avea nevoie de ceva mai serios de-atât, respectiv de trimitere de la medicul tău.

Dacă vei ajunge aici într-o escapadă romantică sau doar pentru relaxare, atunci trebuie să te bucuri neapărat de complexul spa: două saune (una uscată, una umedă), hamam, jacuzzi, piscina încălzită.

Dacă nu poți sta locului și ai chef de vizitat împrejurimile poți merge la Mănăstirea Govora, despre care ți-am povestit mai devreme, la Mănăstirile Hurezi, Bistrița, Arnota și Polovragi, la Peștera Polovragi, la Peștera de smarald, la Peștera liliecilor, la schiturile Pahomie, Iezer și Pătrunsa, la Salina Ocnele Mari, la Muzeul Trovanților sau la culele de la Măldărești.

P.S. La Govora sunt și acum veverițe frumoase, dar cam scumpe la vedere.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.