Pare a fi o simplă poveste de iubire. Un film siropos, cu happy end. Doar că l-am vizionat pe Netflix și nu pe Hallmark!
…El are chipul specific oricărui student tocilar. De fapt, este unul chiar strălucit, al Facultății de fizică, preocupat de marile probleme ale Universului : ea este studentă la filologie și îi răsare lui în cale, la un bal studențesc. Are loc un coup de foudre și cei doi hotărăsc să pornească împreună prin viață. Din senin, apar însă semne îngrijorătoare pentru viitorul om de știință : la început nu-l mai ajută degetele pentru a-și apuca stiloul, apoi îi cade creta pe jos în timp ce scrie la tablă, până în momemtul dramatic în care se împiedică și se prăbușește, în curtea facultății. Este dus la spital. Rezultatele analizelor relevă un diagnostic crunt : boala neuronului motor, care , într-un viitor apropiat, îl va împiedica să vorbească, să înghită, să-și miște corpul. Medicii îi mai dau doi ani de trăit. DOI ANI! Verdict spus unui tânăr de 20. Primul gest? Se izolează, refuză să mai comunice cu cei din jur, inclusiv cu prima și marea sa iubire. Însă dragostea e prea puternică și , grăbiți de cruntul pronostic, cei doi se căsătoresc. “Nici nu stiți ce puternică sunt!” – îi spune mireasa proaspătului său socru, sceptic cu privire la această casnicie, începută cu stângul…
…Dar dragostea este , într-adevăr, mai puternică decât orice. Împreună, înving barierele previziunilor temporale. Din păcate, nu și cele legate de evoluția bolii. Bastonul este înlocuit cu două cârje, acestea fac loc scaunului pe rotile mânuit manual, apoi electric. Într-un final, glasul e înlocuit de o voce electronică, izvorâtă dintr-un computer. Viața merge însă înainte. Celor doi îndrăgostiți li se nasc copiii – trei la număr, în timp ce starea sănătății tânărului se agravează progresiv, exact așa cum indicau tratatele de medicină. Nu renunță însă la cercetările sale, dedicate originii Universului ; încremenit în scaunul pe rotile, obține titluri științifice, scrie cărți, ține conferințe, devine celebru în întreaga lume. Iubirea și devotamentul aproape nepământene ale soției sale, ajunsa nu de puține ori și pe bună dreptate, la capătul puterilor, îi sunt principalul reazem, cel care îi dă putere și îi adaugă ani unei vieți care ar fi putut fi demult curmată.
…Nu aș vrea să spulber vraja filmului, oferind detalii abundente ; nu vă voi spune nici deznodământul ușor neașteptat, dar previzibil, al iubirii fantastice dintre cei doi. Va voi spune doar că povestea este una cât se poate de reală. Iar actorul Eddie Redmayne îl întruchipează de fapt pe senzaționalul om de știință, ajuns celebru pe întreaga planetă – Stephen Hawking. Este povestea vieții lui, un răspuns dat celor care își pierd speranța și sunt gata să capituleze în orice moment.
…Dacă traversați perioade dificile, filmul “ Teoria întregului” de pe Netflix ( “The Theory of Everything”) vă va convinge cât sunteți, de fapt, de fericiți!
Notă : Așa cu v-am avertizat și în alte rânduri, ceea ce tocmai ați citit, nu este o cronică de film, ci pur și simplu o recomandare personală!
Iată și trailerul filmului :
Comentează