Ea și El

De ce oare soțul meu a devenit atât de rău? 

 

Cu toate că furia acționează și asupra bărbaților, cei mai afectați sunt însă femeile și copiii. 

Iată un fragment din scrisoarea unei oarecare Jennifer (53 de ani): “ Mai nou, soțul meu a început să le povestească tuturor cât de răi suntem, cât de cum nu-l respectam și nu-l prețuim. Dacă copii noștri cei mari trăiesc altfel decat vrea el, atunci sigur e vina mea. Dacă nu-și găsește șosetele, iarăși sunt eu vinovata, acuzată fiind că  sigur le-am pus eu undeva, special ca să-mi bat joc de el. Și zău, nu exagerez, chiar așa se întâmplă. Însă cel mai tare mă doare faptul că a încetat să-mi arate vreun semn de dragoste. Am pur și simplu sentimentul că cineva l-a transformat din Dr. Jekyll în Mr Hyde. Îmi vreau soțul înapoi!”  

Este una din scrisorile standart pe care le primește zilnic , din întreaga lume, Martin Seligman, doctor în psihologie la Universitatea din Pensylvania. Întrebarea “De ce, oare, soțul meu a devenit atât de rău?” – spune el – i se pune extrem de frecvent. În lumea contemporană, tot mai multe femei conștientizează cât de greu este să trăiești alături de un bărbat rău. 

După  cum consideră eminentul psiholog, furia devine tot mai mult o problemă din ce în ce mi serioasă a societații contemporane. 

«Furia scăpată de sub control și de cele mai multe ori lipsită de motiv, a distrus o mulțime de vieți fericite. Mai multe, cred, decât consumul de alcool, schizofrenia și SIDA, la un loc.  Poate chiar mai multe decât depresia”

În plus, rezultatele cercetărilor făcute de Seligman arată că , atunci când cuplurile aflate în conflict, nu-și stăpânesc furia, acest lucru are o influență negativă îndeosebi asupra copiilor, care rămân cu traume pe termen lung. 

Furia, în diversele ei forme

Doctorul în științe Paul Eckman evidențiază faptul că furia, ca și celelalte emoții, se poate exprima într-o multitudine de feluri. El explică : “ Există o gamă întreagă de emoții legate de furie, de la mica enervare, până la dezlănțuire maximă. Iar diferența nu se referă la intensitatea manifestării sentimentului de furie, ci în primul rând la tipul de furie pe care îl resimte persoana respectivă.  

Cel mai adesea furia este considerată ca fiind o emoție negativă, capabilă să le facă rău oamenilor și relațiilor dintre ei. Dar nu este chiar așa. În realitate, furia poate conduce și la o evoluție emoțională. 

Călugărul budist Tit Nat Han scrie următoarele : “ În trecut, eram partizanii unei tot mai mari  escaladări a furiei. Acum , în schimb, am devenit partizanii eliminării furiei și enervării, și căutăm să elaborăm o strategie care să conducă la pacea mondială”. 

Sursa foto: skytothefly.ru 

Uscatoare rufe