Ea și El Pe canapea

De ce nu e bine să îți trăiască alții viața?

E „mișto” să-i lași pe alții să intre în viața ta. E și mai „mișto” atunci când nu mai știi unde incepi tu și unde termini, în tot acest tablou nevrotic al ființei. Să-i lași pe ceilalti să îți ghideze viața e asemenea unui bilet de adio. Singur iti îngropi deciziile, personalitatea, grijile, responsabilitățile și te lași purtat de val. Apoi te miri că te îneci.
De multe ori, cei care iti vor „binele” nu dau doi bani pe tine. Ăștia nu sunt cei care iti aruncă un colac de salvare. Dimpotrivă, te lasă fără el. Nimeni nu poate simți mai bine ceea ce tu, singur, trăiești și experimentezi. De binevoitori e plină lumea. Și de oameni care le știu pe toate. Ăștia nu îți plătesc nici facturile, nu merg la serviciu în locul tău, nu suferă in locul tău și nu se bucură. Însă ei consideră că tot ceea ce faci tu e un rahat din care trebuie să ieși. „Dacă aș fi în locul tău ..” Cam așa încep toți. Pai nu ești în locul meu! Nici nu ai avea cum! Ceea ce ție ti s-a potrivit, poate mie nu mi se potrivește. Nici psihologul nu dă sfaturi. Cum ai putea să le primești de la un „prieten”? Pentru ei, atât psihologii cât și duhovnicii sau orice alt specialist, sunt niște escroci. O pierdere de timp.
De ce să mergi la psiholog și să dai bani când poți merge la ei? Te mai cinstesc și cu o cafea. 🙂 Așa cum există părinți care vor bine copiilor. Cu asta sunt de acord. În general, toți părinții doresc binele copiilor. În particular, lucrurile stau puțin diferit. Părinții tăi nu ești Tu! Faptul că ajungem, în multe cazuri, la vorbele lor, nu înseamnă că întotdeauna va fi așa. Poate am ajuns la vorbele lor, influențați fiind de ele. Un fel de auto împlinirea profețiilor. Numai că profețiile veneau din altă parte. 🙂 La fel ca bărbații ce nu au tăiat cordonul ombilical. Nimeni nu i-a întrebat dacă vor să se „căsătorească” cu mama sau cu aleasa. :)) Alții aleg în locul lor. De asta unii se mărită în loc să se însoare.
Nici familia, nici prietenii și nimeni altcineva nu poate trăi viața în locul tău. Cei potriviți te vor lăsa să te dai cu capul de pereți dacă asta iti dorești cu adevărat. Ceea ce este bine pentru tine, e bine și pentru ei. Ceea ce este potrivit pentru tine, va fi potrivit și pentru ei. Ceea ce tu simți … ei voi încerca să înțeleagă. Și cam atât. Din acest motiv există prieteni și „prieteni”. Important este să alegi fără ghilimele.
Când te lași trăit de alții, nu mai trăiești cu adevărat tu. Te zbați într-o iluzie a minții și a inimii și te vei agăța mereu de pârghiile din exterior, uitând că totul pleacă din interior.
De ce nu este bine să îți trăiască alții viața? Pentru ca Viața ta e musai să ți-o trăiești tu. Cu bune și cu rele.
Iar dacă cei de lângă tine nu înțeleg acest lucru, este fix problema lor. Aruncă la gunoi părerile lor și fă ceea ce simți. Întotdeauna. Asta înseamnă terapie.
Pentru ca cea mai bună terapie este terapia în care crezi. Si ce poate fi mai mișto și autentic decât să crezi în tine? 🙂

Mă numesc Alexandru Chermeleu. Sunt psiholog, autor, blogger si visător. Puțin din toate! Daca vrei să fii printre primii cititori ce pot intra in posesia primului meu roman, Desculță printre pietre reci, înscrie-te pe linkul de mai jos și așteaptă mesajul meu.

Click aici: https://stylishedbooks.ro/desculta-printre-pietre-reci-vol-1

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.