Ea și El La psiholog

De ce ne este greu să spunem „nu știu”?

Știți că oamenilor le este mai greu să spună „nu știu” decât să spună „te iubesc”?

Ne este greu să spunem „nu știu” de parcă ar trebui să știm totul. Asta la nivel inconștient, pentru că rațiunea ne spune că nimeni nu știe totul și că asta este imposibil. Totuși, de ce vedem atâția indivizi care preferă să-și dea cu părerea în loc să spună „nu știu”? Mare parte din teama de a ne arăta neștiința provine din sistemul de învățământ. La școală, când nu știi, primești o notă mică. Traumatizant pentru un copil, dar trauma asta, nevindecată, ne urmărește pe parcursul vieții.

Chiar dacă nu mai ești copil, e inconfortabil să spui „nu știu”. Îți activează rana de umilință și îți afectează stima de sine, mai ales dacă întrebarea primită este din domeniul tău de expertiză și ar trebui să știi. Am învățat din școală că „nu știu” nu este un răspuns. Fenomenul este foarte vizibil pe rețelele de socializare. Dar dacă pe Facebook poți bloca astfel de indivizi care te agresează cu păreri inepte, ce facem cu ei în viața reală? Există peste tot persoane care vor să-și arate superioritatea cognitivă în scopul de a obține avantaj competitiv.

Adevărul este că nu există corelație între încredere și competență, ba chiar dimpotrivă. În urmă cu mai bine de 20 de ani, psihologii David Dunning și Justin Kruger au demonstrat că, atunci când oamenii știau foarte puține despre un subiect sau o situație, era foarte probabil să-și supraevalueze cunoștințele și abilitățile. Cu cât știau mai puține, cu atât erau mai încrezători în expertiza lor.

Iar ignoranța încrezătoare poate duce la dezastru.

Pentru lideri, soluția este pur și simplu să recunoști că nu știi, chiar dacă râvnim după certitudini. Când vi se pune o întrebare la care nu știți răspunsul, spuneți doar „Nu știu” și apoi angajați-vă să găsiți răspunsul. Când ți s-a cerut sfatul cu privire la o situație, poți doar să spui „Nu știu, lasă-mă să mă gândesc și revin cu răspunsul”. Nu e o dovadă de slăbiciune, ba chiar dimpotrivă. Este o dovadă de umanitate, pentru că este omenesc să nu știi totul. Pe lângă inteligența cognitivă și inteligența emoțională, mai importantă s-a dovedit a fi inteligența relațională în creșterea eficienței personale și de grup într-o companie. Să spui „nu știu” poate fi interpretat ca un refuz. De aceea, atunci când răspunsul onest la o întrebare este „nu știu”, el trebuie nuanțat astfel încât să se vadă că dorința de a ajuta există. Așadar, putem spune: „Nu știu, dar hai să căutăm o soluție.”„Lasă-mă să mă interesez și îți spun ce-am aflat.”„Aș fi fericit să aflu răspunsul.”„Nu am idee, dar voi întreba pe cineva.”

Autocunoașterea, acceptarea, o încredere în sine în concordanță cu nivelul de cunoaștere pe care îl deținem vor face ca o întrebare la care nu cunoaștem răspunsul să nu ne pună în dificultate sau să ne activeze rana de umilință. Terapeuții Clinicii de psihologie Renia din București vă pot ajuta să vă vindecați traumele emoționale și să deveniți persoana care doriți să fiți.