Pentru că, în epoca noastră postmodernă, multe din minunile țării pe care Lewis Carroll i-o pregătise lui Alice, în secolul al 19-lea, spre deliciul atâtor generații de fetițe năzdrăvane, s-au transformat în mirări. Unele mirări se cer abordate filosofic, altele bat spre perplexitate, altele surprind plăcut, altele sunt de-a dreptul niște bazaconii. Acum, avem aici ocazia de a ne confrunta cu unele dintre aceste mirări, de a le limpezi, de a le despleti, de a le anihila sau valorifica.
Pentru că fetița iscoditoare și creativă din fiecare dintre noi are nevoie de un spațiu de joacă, de fantazare, de apărare. Se spune că, în spatele fiecărui bărbat de succes, se află o femeie puternică. Eu cred că, în spatele fiecărei femei adevărate, se află o fetiță iscoditoare și creativă. Ea o îndeamnă să meargă înainte pe adulta înstrăinată, încrâncenată sau dezamăgită. Ea o invită la o ceașcă de ciocolată fierbinte și îi povestește visele pe care le-a uitat demult. Ea îi zâmbește inocent dintr-o oglindă fermecată, în care niciodată nu apar fardurile, ridurile, vopselele. Ea o inspiră cu soluții proaspete și copilărești pe directoarea care le cere de la angajați, în ședințe interminabile, pe funcționara îngropată în proiecte, pe scenografa în pană de inspirație, pe profesoara presată de deadline-uri, pe femeia de afaceri care-și vede copilul doar în week-end.
Pentru că Alice este conștientă, acum, de faptul că primordială față de orice trăsătură a feminității este calitatea de om a unei femei. Pe această calitate se construiește feminitatea, care particularizează și înfrumusețează, prin darurile ei speciale, natura umană. Alice descoperă Țara mirărilor tocmai pentru că ea a devenit un om întreg.
Pentru că Alice cea maturizată în secolul lui Lewis Carroll a luptat pentru egalitatea dintre femei și bărbați, care se bazează pe un numitor comun ireductibil – cu toții suntem oameni. Ea ne spune că acesta este un dat al firii, dar că a trebuit cucerit ca un drept și păstrat ca un trofeu.
Astăzi, toate suntem responsabile pentru a păstra cu vigilență și a prețui aceste cuceriri. Dar și a ne lupta, adesea, cu mirările. De dragul minunilor care încă se petrec…
De ce Alice? De ce mirări?

Comentează