Hobby Timp liber

Dama cu 309 pălării

Senzația pe care o ai, atunci când pătrunzi în locuința Kerei Calița, patroana celebrului restaurant Jariștea, este aceea că, din greșeală, ai nimerit în culisele unui teatru, mai precis în magazia de costume și recuzită a acestuia. Sau că, o nevăzută mașină a Timpului te-a luat pe sus și te-a transportat kera-calita-3_41667600pe nesimțite într-un alt timp, într-un alt spațiu.. Privești către ușa înghesuită între șifonierele pe care odihnesc lungi șiruri de pălării acoperite cu voal și te aștepți să intre în încăpere cine știe ce personaj din secolul al XVIII-lea. Un mușchetar, o domniță de la curtea regelui… Intră însă stăpâna casei, o femeie a secolului XXI, personaj la rândul său, confirmând, prin atitudine, prin vorbă și port, ceea ce, de fapt, citiseși înainte, prin ziare și reviste și poate nu crezuseși întru totul. Dar nu, toate cele scrise și arătate pe la televizor pălesc în fața personajului însuși, a personajului real, care-și confundă zilnic viața cu un rol. Este propriul său regizor, propriul scenograf, propriul director de imagine, propriul stăpân! Kera Calița este omul-spectacol, personajul pe care, ascultându-l și privindu-l, nu poți să nu-l aplauzi, în sinea ta, ba chiar de-adevăratelea! Și chiar dacă nu le trasformi în aplauze, palmele tot ți le pocnești, a mirare, a uluire, căci tot ce vezi și afli, la numărul 50-52 de pe strada George Georgescu, pare desprins dintr-o realitate paralelă.

….Să luam, bunăoară, colecția de pălării..
IMG_2625 să vedem, femei de 10 ce sunteți, cam câte pălării aveți pe-acasă? 10? Puține! 25? Subțire! 50? Așa mai merge, dar tot nu e dstul! Ca să o detronați pe Kera Calița (pe numele său adevărat Laura Nicolau) de pe podiumul celui mai mare proprietar de pălării din România, ar trebui să aveți 310! Ați ghicit, eroina noastră are 309! Iar pălăriile Kera Calița nu se prăfuiesc prin șifoniere, vitrine, pivnițe și poduri, așa cum se întâmplă, de obicei, cu diferitele colecții ale unora și altora, ci sunt parte activă a poveștilor întâmplate aievea, zi de zi, în ineditul local bucureștean. Stăpâna lor le îmbracă în fiecare seară, asortându-le unor ținute potrivite și unui grai presărat cu arhaisme, desprinse și ele din manualele de istorie sau filmele de epocă.
pălăriiPasiunea Laurei pentru pălării s-a născut odată cu Laura însăși. Copilă fiind, pe căpșorul său, mama așeza întotdeauna câte o pălăriuță oacheșă, cu dantelă: erau vremuri în care pălăriile erau la mare modă. Mai mult, nu aveai pălărie, erai nebun, erai exclus! Au urmat apoi vremuri de restriște pentru purătorii de pălării. Gazda noastră își amintește perioada de temut a Anei Pauker, când pălăriile de epocă au fost dosite prin poduri, iar pe străzi defilau băștile și basmalele. Nebunia nu a durat însă la nesfârșit. După anii ’60, încet-încet, pălăriile s-au cocoțat din nou pe creștetul doamnelor. Însă abia anii ’90 i-au oferit Laurei Nicolau, devenită acum personajul Kera Calița, posibilitatea să-și dezvolte hobby-ul. Visul său, acela de a-și deschide o cârciumă care să-i amintească de atmosfera de altădată a Bucureștilor, a devenit realitate, iar Kera a devenit personaj al IMG_2622propriei povești. Ținutele și bijuteriile vremurilor demult apuse au început să se înghesuie în șifonierele patroanei. A prins contur colecția de pălării. 309. Multe le-a cumpărat de prin anticariate. Altele – le-a făcut la comandă, în atelierele Teatrului Național, destule provin și de la soțul său. Nu, domnul Nicolau, fost ofițer în armata româna, nu și-a cucerit soția, dăruindu-i o sută de pălării, ci pălăriile au fost moștenite de la familia acestuia. Ce spune soțul colecționarei, cum tolerează hobby-ul inedit al consoartei sale? O iubește și îi este alături de 41 de ani, au împreună un fecior care i-a făcut de trei ori bunici, cum ar putea să-l deranjeze coabitarea cu 309 pălării?!? Și-apoi, doamna Laura este o femeie de afaceri atât de energică, activă și devotată cauzei sale, încât orice soț ar fi mândru să aibă alături o asemenea femeie! “Numai să nu dai faliment!” – îi repetă deseori bărbatul, îngrijorat de ceea ce se întâmplă peste tot în jur. Nicio șansă însă! Sub aparența unui suflet boem și a unei minți jucăușe, Kera Calița este o mână de fier, un iscusit om de afaceri! Dacă ar fi să se reprofileze, tot cu istoria ar cocheta: ar deschide un magazin de obiecte de artă (s-a gândit deja și la un nume potrivit : “Sipetul cu scule scenice ale Kerei Calița”!) unde pălăriile s-ar afla la loc de cinste! Doar că, deocamdată nu s-ar despărți de niciuna! Are 309 “copii”, fiecare cu povestea ei, iar dacă vreți s-o vedeți ce țanțoșă le poartă și cât de mult o inspiră, n-aveți decât să parcați mașina pe strada George Georgescu, aproape de 11 iunie, și să sunați la numărul 50-52. Veți fi, cu siguranță, fascinați!

 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.