Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 170. În grădina cu măslini

 

Căutam un ou încondeiat, pe care țin minte că-l primisem în dar de la o țărancă rumenă în obraz din localitatea Vama, undeva, în nordul Țării. Purta într-însul amintirile unei vacanțe superbe, petrecută în frumoasa Bucovină, pe când copiii-mi erau mici si visele mari. Mi s-a făcut dor de amintirile acelea și am dat o căutare, nu pe Google, ci prin valiza mea cu amintiri, pe numele său LAMONZA.

N-am dat de ou, dar am dat de o poză dragă mie, care are ani vreo 10 și mă înfățișeaza intr-o frumoasă grădină de măslini. Aș fi așezat fotografia la loc, dupa ce mi s-au domolit aducerile aminte, dar m-am gândit deodată că, acum, în ajun de sfinte sărbători, o astfel de imagine este cât se poate de potrivită. Căci decorul meu nu este unul oboșnuit, ci unul încărcat de semnificații profunde. Mă aflu, așadar, în faimoasa Grădină Ghetsimani,  situata la poalele Muntele Maslinilor din Ierusalim, renumita ca fiind locul in care, potrivit evangheliilor, Iisus si ucenicii Lui s-au rugat in noaptea inainte de crucificarea lui Isus. Potrivit Noului Testament, Ghetsimani a fost un loc pe care Isus si ucenicii sai l-au vizitat de obicei, fapt ce a permis ca Iuda sa-l gaseasca in noaptea arestarii sale.

Gradina Ghetsimani este unul dintre cele mai sacre locuri in traditia crestina. Faptul ca este inca bogat populata cu maslini de sute de ani, rasuciti si nodurosi confirmă convingerea potrivit careia acestia se aflau aici inainte de arestarea lui Isus.

Cuvantul “Ghetsimani” provine de la expresia ebraica Gat Shemen, ceea ce inseamna “presa de masline”, cu referire evidenta la abundenta acestor copaci. Ghetsimani ocupa un loc important in Evanghelie, deoarece Isus a petrecut aici o noapte inainte de arestarea sa, rugandu-se: “Si au ajuns la un loc ingradit, numit Ghetsimani, si a zis ucenicilor Sai: Sedeti aici, in timp ce eu voi ruga “.

Idilica gradina Ghetsimani este și astăzi unul dintre obiectivele turistice cele mai evocative din tot Ierusalimul. Așez, cu grijă, fotografia la locul său, transmițându-vă tuturor gandul meu bun și urarea de “Paște fericit”!

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/