Călătorii

Cum va fi viața noastră după pandemie? Răspunsul ni-l dă orașul Wuhan…

A man wearing a face mask walks by the Yangtze river in Wuhan, Hubei province, as China holds a national mourning for those who died of the coronavirus disease (COVID-19), on the Qingming tomb-sweeping festival, April 4, 2020. REUTERS/Aly Song - RC2MXF9Q8W3I

În Wuhan, megalopolisul chinez unde , în luna decembrie, au apărut primele cazuri de coronavirus, a fost ridicată recent carantina. Mai precis pe 8 aprilie, într-o miercuri. Au reînceput să circule trenurile, să zboare avionele, cetățenii au avut, în sfârșit, voie să iasă din oraș cu mașinile personale. Dar asta nu înseamnă că orașul s-a întors la normal. Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor a scăzut de la câteva mii pe zi la câteva zeci, câte se înregistrau în luna februarie, șocul pandemiei încă mai persistă iar groaza unui al doilea val al acesteia împiedică lumea afacerilor să revina la situația de dinainte. Panica este alimentată și de faptul că , iată, contaminările continua și foarte multe dintre “victime” sunt asimptomatice. Căci tocmai aceste cazuri asimptomatice au jucat un rol atât de malefic în răspândirea dezastrului. 

“Purtătorii tăcuți” pot atinge chiar si  o treime din cei declarați , în urma testării, pozitivi – scria, la finele lui martie. În  același timp,  medicii chinezi susțin că un pacient asimptomatic nu poate infecta decât o singură altă persoană.

«Înainte»și «după»

Wuhan este centrul unei regiuni extrem de dezvoltate a Chinei, aflată în provincia Hubei. Până la izbucnirea epidemiei, creșterea PIB-ului provinciei era estimată la  7,5 – 7,8 %. Locul era foarte atractiv pentru investitori, indicatorii săi economici plasând orașul între primele 9 din China. Afacerile variau de la biomedicină și producția de cipuri, pâna la componente auto . Coronvirusul a lovit puternic în aceste industrii. Numai în luna februarie, PIB-ul intern s-a prăbușit la jumătate, pierderile ridicându-se la 1 miliard de dolari.

<div class=”player-unavailable”><h1 class=”message”>A apărut o eroare.</h1><div class=”submessage”><a href=”http://www.youtube.com/watch?v=t4V5AJVnyfY” target=”_blank”>Încearcă să vizionezi acest videoclip pe www.youtube.com</a> sau activează JavaScript (dacă este dezactivat în browser).</div></div>

Noua viață 

Centrele comerciale din Wuhan s-au redeschis, însă majoritatea lor sunt pustii : oamenii sunt încă prea speriați pentru a merge la cumpărături, în afara celor de necesitate zilnică. “Sunt fericit dacă nu intră nimeni – mărturisește un vânzător de la magazinul Calvin Klein din mall-ul  Wuhan International Plaza. Este mult mai sigur așa!” De obicei, în timpul weekendurilor , chinezii cheltuiau în cest magazin cam 20.000 yuani ( cca 3000 de dolari) . In primele două saptamâni de la redeschiderea magazinului nu s-au înregistrat decât două cumparături. 

Astfel de situații sunt omniprezente.Spre exemplu, pentru a păstra distanța socială între vânzători și cumpărători,  au fost concepute niște panouri de protecție cu înălțimea de 2m. 

<div class=”player-unavailable”><h1 class=”message”>A apărut o eroare.</h1><div class=”submessage”><a href=”http://www.youtube.com/watch?v=j1eaqYM7-jY” target=”_blank”>Încearcă să vizionezi acest videoclip pe www.youtube.com</a> sau activează JavaScript (dacă este dezactivat în browser).</div></div>

Deplasarea locuitorilor orașului rămâne sub incidența unui control riguros, iar autoritățile continuă să se afle în stand-by, pentru cazul reizbucnirii epidemiei. Autoritățile îi monitorizează pe cetățeni prin intermediul codurilor QR, corespunzătoare sistemului de plată Alipay și prin rețeaua de socializare Wechat ( un gen de Facebook). Fiecare utilizator primește, la miezul nopții,    Situația stării sale de sănătate : verde, galben sau roșu – în funcție de locul în care se află, istoricul deplasărilor sale și informațiile de bază despre starea sa de sănătate.  Doar cei ce au primit codul verde pot să-și părăsească locuințele și să meargă la serviciu. Iar liniștitoarea culoare verde se poate pierde foarte ușor : e suficient să te deplasezi într-un centru comercial în care a fost raportat un caz de COVID-19, și imediat verdele devine galben și te condamnă la autoizolare imediată.  

Lucrătorii de la  Xiaomi Corp., care se întorc la muncă au primit indicația de a nu se sui în lift mai mult de 5 persoane, iar dispunerea lor în cabina ascensorului este reglementată prin marcaje făcute de administrație. Hotelurile de 5 stele și-au redeschis și ele porțile, însă bufetul suedez a fost redus la câteva feluri de bază, ambalate în casolete separate, de unică folosință. 

Li Tzin, în vârstă de 33 de ani, care lucrează în business-ul închirierilor de locuințe de tip B&B , susține că Wuhan nu mai e demult locul spre care să vină cineva altfel decât forțat de împrejurări. Înaintea fiecărui nou chiriaș, Li Tzin este obligat să facă o dezinfecție timp de 3 ore. În plus, trebuie să le ofere noilor veniți diferite facilități, pentru a-i convinge să se cazeze la el. Chiar și în aceste condiții, Li Tzin a luat în calcul ca apartamentele sale vor sta mai mult goale.  

Nici investitorii nu se vor înghesui

În mod oficial, uzinele din Wuhan iși pot relua activitatea, însă oamenii nu se grănesc să se întoarcă la lucru, ceea ce conduce la o reînoire a rețelelor de desfacere. Una din uzinele importante din Wuhan este cea producătoare de automobile Peugeot – o afacere mixtă între concernul auto  PSA Group și compania chineză Dongfeng Motor Group. are și ea de suferit : sectorul de aprovizionare mai are mult până să ajunga la nivelul de dinainte de epidemie, dând peste cap întreg procesul de fabricație.

“Efectele coronavirusului asupra turismului și investițiilor străine vor persista încă multă vreme – susține profesorul universitar Chan. El reamintește că, în 2003, după izbucnirea epidemiei de pneumonie atipică, investițiile străine directe în provincia Guangdong, locul unde a izbucnit epidemia, s-au oprit pentru doi-trei ani. Același lucru – spune el – se va întâmpla si la Wuhan. Investitorii se vor teme de reizbucnirea epidemiei și, in plus, vor avea senzația că orașul este prost guvernat”.   

https://youtu.be/t4V5AJVnyfY 

Sursa : forbes.ru