Potrivot statisticilor, în jur de 3,5% din populația feminină și 2% din cea masculină suferă de disfuncții digestive – și acestea nu sunt decât niște cifre oficiale. In realitate mult mai multe persoane folosesc alimentația compulsivă ca mijloc de luptă împotriva stresului. Supraalimentația este o problemă cât se poate de actuală, lumea luptând astfel cu emoțiile negative. Cum să faci să deții controlul, într-o astfel de problemă?
Haideți să încercăm să răspundem, pentru început, la întrebările: de ce, oare, mâncăm în exces? Răspunsuri pot fi multe:
- Nu vă înțelegeți emoțiile , nu știți cum să le gestionați și încercați să le dominați, mâncând.
- Nu vă ascultați corpul și adevăratele sale cerințe. Trebuie să înțelegeți câte calorii îi sunt necesare acestuia, in mod real și să vă creați astfel o rație de alimentare bine fundamentată.In firma standard, aceasta este de 1900-2100 kcal pe zi pt femei și 2100-2300 kcal pe zi pt bărbați.
- Obosiți mult și în loc să apelați la o odihnă de calitate, folosiți mâncarea pt a primi în schimb relaxare și satisfacție.
- Un motiv al supraalimentării poate fi și excesul de emoții : sensibilitatea la critici, experiența umilirii, nevoia de protecție, furia mocnită, nemulțumirea de sine, autocritica, negarea propriilor sentimente.
- Dacă una sau mai multe astfel de cauze vă sună cunoscut, hai să vedem cum anume putem lupta cu supraalimentarea. Drumul nu este unul ușor, căci schimbarea obiceiurilor alimentare nu e simplă. Există o tehnică numită “Jurnalul alimentației” : În fiecare zi în timp ce serviți masa, notați-vă următoarele : * Ce mănânc? * Ce simt în aceste momente? * Ce am simțit după ce am terminat de mâncat?
După un timp, veți înțelege care este motivul supraalimentației voastre ( spre exemplu : nu aveți parte de suficiente emoții pozitive) și veți putea trece la nivelul superior : alimentația conștientă.
Sursa : elle.ru
Comentează