Nutriție

Cum să ne luptăm cu “supraalimentația emoțională”?  

 

Potrivot statisticilor, în jur de 3,5% din populația feminină și 2% din cea masculină suferă de disfuncții digestive – și acestea nu sunt decât niște cifre oficiale. In realitate mult mai multe persoane folosesc alimentația compulsivă ca mijloc de luptă împotriva stresului. Supraalimentația este o problemă cât se poate de actuală, lumea luptând astfel cu emoțiile negative. Cum să faci să deții controlul, într-o astfel de problemă? 

Haideți să încercăm să răspundem, pentru început, la întrebările: de ce, oare, mâncăm în exces? Răspunsuri pot fi multe:    

  1. Nu vă înțelegeți emoțiile , nu știți cum să le gestionați și încercați să le dominați, mâncând. 
  2. Nu vă ascultați corpul și adevăratele sale cerințe. Trebuie să înțelegeți câte calorii îi sunt necesare acestuia, in mod real și să vă creați astfel o rație de alimentare bine fundamentată.In firma standard, aceasta este de  1900-2100 kcal pe zi pt femei și 2100-2300 kcal pe zi pt bărbați. 
  3. Obosiți mult și în loc să apelați la o odihnă de calitate, folosiți mâncarea pt a primi în schimb relaxare și satisfacție. 
  4. Un motiv al supraalimentării poate fi și excesul de emoții : sensibilitatea la critici, experiența umilirii, nevoia de protecție, furia mocnită, nemulțumirea de sine, autocritica, negarea propriilor sentimente.
  5. Dacă una sau mai multe astfel de cauze vă sună cunoscut, hai să vedem cum anume putem lupta cu supraalimentarea. Drumul nu este unul ușor, căci schimbarea obiceiurilor alimentare nu e simplă. Există o tehnică numită “Jurnalul alimentației” : În fiecare zi în timp ce serviți masa, notați-vă următoarele :  * Ce mănânc?   * Ce simt în aceste momente?   *  Ce am simțit după ce am terminat de mâncat?

După un timp, veți înțelege care este motivul supraalimentației voastre ( spre exemplu : nu aveți parte de suficiente emoții pozitive) și veți putea trece la nivelul superior : alimentația conștientă. 

Sursa : elle.ru 

Publicitate