Ea și El

Cum să închei o relație lipsită de viitor

Multe femei nu au, pur și simplu, puterea să pună capăt unei relații, chiar dacă au înțeles demult că nu le mai leagă de celălalt decât, poate, amintirea unei iubiri și o dependență bolnăvicioasă. Ele își tot inventează diverse motive pentru care încă mai stau încremenite în relația respectivă. Spun ele: “își poartă crucea”. Psihilogii ne sugerează câteva modalități pentru a scăpa de această “dependență”.

La întrebarea “de ce mai sunteți încă împreună?”, răspunsurile femeilor sunt, de regulă, lipsite de logică, și mai tot timpul aceleași : “ Sunt cu el, pentru că, dacă mă despart, voi rămâne singură pentru totdeauna” sau “Se pare că mi-e scris să fiu toată viața amantă” sau “Am ajuns să fiu dependentă de el, e ca un drog” ș.a.m.d. S-ar părea că nu e nimic de făcut, că asta e situația și basta! În realitate însă poate fi găsită o ieșire, dar acest proces va fi sigur unul dureros și de durată.
Căci, uneori, să pleci este mult mai complicat decât să rămâi

Semnele care îți arată că te afli în acest impas

1 Limitarea libertății personale
Te complaci lângă acest om, deși ai înțeles foarte bine că nu va ieși nimic din asta. În practică, psihologii întâlnesc deseori justificări de genul: “Trebuie să fiu cu el, orice-ar fi, în ciuda tuturor, chiar dacă nu-mi va fi bine!”
2 Panica
De fiecare dată când vă gândiți la despărțire și la consecințele sale , intrați intr-o stare de panică. Aceeași stare o resimte un alcoolic, atunci când înțelege că alcoolul se află în afara zonei pe care o poate controla.
3 Durerea nu este numai sufletească, ci și fizică
După ce totul s-a sfârșit, ințelegeți că panica pe care o resimțeați înainte de despărțire era o nimica toată, pe lângă senzația de sufocare de acum. Ei i se adaugă insomniile, durerile de burtă, dificultatea de a respira.

Motivele “ne-plecării”

Pentru a învinge dependența, trebuie să înțelegem care sunt motivele care le fac pe femei să persevereze în relații pe care ar fi trebuit să le încheie demult. Motivele de bază sunt trei la numar:

Motive simple și obiective, care nu pot fi înlăturate. Spre exemplu, existența unor copii comuni
Stereotipuri și convingeri în care femeia crede cu tărie. Spre exemplu, ea se poate gândi că a ramâne singură, la vârsta ei, este o adevărată rușine, sau că e prea batrână să-și mai caute alt partener, sau că o despărțire înseamnă, de fapt, o înfrângere, iar ea nu a fost obișnuită să piardă..
Al treilea motiv este unul profund, bine ascuns în sfera emoțională și motivațională și are legătură directă cu dorința de dragoste și atenție, ale cărei radăcini sunt ascunse undeva, în copilărie. Un copil crescut fără afecțiunea părinților, ajunge un adult care se straduiește să-i fie cuiva necesar, să aibă grijă de cineva, chiar și cu prețul libertății și al fericirii sale.

De această dependență păguboasă nu puteți scăpa decât voi însevă, dragele noastre!
Va spunem noi cum :

În primul rând, iată condițiile care trebuie îndeplinite, pentru ca metodele să funcționeze:

• Trebuie să conștientizați această dorință nebună de a fi cuiva de folos și de a fi iubită cu orice preț, iar apoi să scăpați de această obsesie.
• Trebuie să identificați care sunt temerile care vă împiedică să începeți să acționați, ca să începeți să le înlăturați.
• Trebuie să începeți să vă detașați de personalitatea celui de care depindeți, ridicându-vă astfel stima de sine. Scopul vostru este să învățați să trăiți și în afara “obiectului dependenței”.

• Metoda 1: “Notez tot”
• inaugurați o agendă a relației. Notați în ea amănunțit tot ce ține de relația cu partenerul, ce ați simțit în fiecare moment. Sarcina voastră este să vă fixați simțurile pe hârtie. În timp, când veți reciti, veți putea retrăi senzațiile de atunci.
• într-un carnețel separat, puteți nota mici gânduri motivante. Încercati să comunicați cu fetița aceea incocentă și pură, care zace în sufletul oricărei femei. Plasați-vă pe poziția omului matur și înțelept și formulați idei de genul: “ Te temi de suferință și singurătate. Așa este. Dar asta se întâmplă pt ca mama și tata nu ți-au acordat atenția pe care o meritai. Eu sunt deja mare și îți promit că vei trece peste asta și totul va fi bine.

• Metoda a doua: “Cercul de prieteni”
• În faza despărtirii, avem nevoie mai mult decât oricând de suportul prietenilor. Unele preferă să aibă un singur confident, altele se simt bine când împărtășesc povestea lor întregului cerc de prieteni. De regulă, un om care a traversat o despărtire se simte foarte prost și de aceea simte nevoia să povestească, iar și iar, cum au stat lucrurile. Acest fapt poate deveni împovărător chiar și pentru cea mai bună prietenă. E bine să aveți mai multi prieteni, astfel veți avea posibilitatea să aflați mai multe puncte de vedere. În plus, nu vă veți simți singure în lupta pe care o aveți de dus.

Metoda a treia: Lucrul cu tine însăți
• Cu cât mai clar vei conștientiza propriul “EU”, cu atât mai usor te vei vindeca de dependență. Începe cu propriul corp. Ai de lucrat in primul rând cu respirația. Așa că, apucă-te de sport, de yoga, intră în armonie cu propriul trup.

Conștientizați propriile dorințe și separați-le de dorințele partenerului de care ați depins până acum. În fiecare zi, timp de 10 minute, concentrați-vă asupra propriilor dorinți. Nu e chiar așa de ușor, cum ar părea la prima vedere. Puteți constata că dorințele voastre sunt contradictorii sau chiar și că… nu aveți nicio dorință!
Dar fiți sigură că, în realitate, dorințele există! Pur și simplu, nu știți cum să le identificați!
Dar cu timpul veți reuși!

Sursa : http://www.woman.ru/relations/men/article/50114/
Foto: Fotobank.ru, ewelnessexpert.com, howtogettheguy.com