Uneori , finalul anului nu ne găsește pe toți chiar în cea mai bună formă. Există destui oameni, care întâmpină sarbatorile de iarnă având destule probleme sufletești și nu numai. Ai cumva o prietenă sau un prieten care au astfel de probleme și pe care ai fi vrut să-i susții, dar, din păcate, se află la o foarte mare distanță? Ți-ai fi dorit să-i îmbrățișezi, să-i îmbărbătezi și să-i ajuți să depășească momentul complicat în care se află? Nu ai nevoie decât de telefonul mobil. Cu ajutorul unui simplu SMS îi poți ridica moralul. Pentru a alege însă SMS-ul cel mai potrivit, trebuie să urmezi pașii de mai jos:
Pas 1: Întreab-o / întreabă-l ce s-a întâmplat, exact așa cum ai fi făcut-o daca v-ați fi întâlnit. Dacă ei iți dezvăluie, prin SMS, problemele lor, e clar că au nevoie să comunice cu cineva. Chiar și faptul că le acorzi atenție, înseamnă că nu ești indiferentă la problemele lor. E un început bun, pentru o încercare de a ridica moralul.
Pas 2: Lasă-ți prietena/prietenul să-ți povestească ce problemă are și învață să asculți. Chiar dacă vă desparte ecranul unui telefon, sunt destule moduri de a-i arăta celuilalt că ești capabilă să asculți. Te poți intercala în mesajele celuilalt cu scurte SMS -uri de genul : ” ce groaznic!” ” îmi pare așa de rău!” etc. Dacă însă exagerezi, efectul poate fi exact opus, așa că asigură-te că replicile tale sunt sincere. Fă pauză între mesaje, ca să nu umpli cu ele întreaga conversație.
Pas 3: Scrie-i ceea ce , în opinia ta, ar putea să liniștească. Oamenii reactionează diferit la compasiune și susținere, așa că ține cont de asta. Cu siguranță, trebuie să eviți fraze de genul ” Te-am avertizat”, ” Ti-am spus eu”. Nu uita că neînțelegerile apar frecvent atunci când nu auzi tonul vocii celuilalt.
Străduiește-te să nu-l vorbești de rău pe cel din cauza căruia prietena ta/ prietenul tău este necăjit/ă. Mai cu seamă dacă terța persoană este un prieten comun. Problemele se vor rezolva, dar cuvintele spusa la supărare nu ți le poți lua înapoi.
Pas 4: Dă-i de înțeles prietenei tale/ prietenului tău că ți-ar fi plăcut să fii lângă ea/el, ca să o/îl susții. Ceva de genul : ” M-aș fi bucurat să fiu alături de tine, să te îmbrățișez” ( mai ales dacă te adresezi unui prieten de care-ți și place pe deasupra).
Pas 5: Dacă vorbești cu cineva care nu-ți este decât amic, și nu vrei să fii prost înțeleasă, scrie-i ceva de genul : ” Nu fii supărat, va fi bine”.
Pas 6: Sfătuiește-ți prietena/prietenul la modul concret, privind problema respectivă. Prietenii se ajută între ei, așa că dorința ta de a-i fi de folos îi va demonstra că îi ești alături. SMS-urile sunt bune prin aceea că sfaturile trebuie formulate succint, iar acest lucru este exact ceea ce trebuie , în aceste condiții. . Uneori însă , cel mai bun lucru este să te abții de la a da sfaturi. Ascultă-ți, pur și simplu, prietena/prietenul si va fi cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru ea/el. Nu da sfaturi, dacă celălalt nu are nevoie de ele, sau dacă nu deții toate datele problemei.
Pas 7: Încearcă să privești lucrurile din perspectiva favorabilă. Pentru a ridica moralul prietenei/prietenului tău, poți încerca să-i abați atenția de la gândurile negre. O poți face cu ajutorul unei glume scurte, sau trimițându-i o fotografie sau un video comic. Poți chiar să te strâmbi și să-i trimiți poza, ca sa-l înveselești.
Pas 8: Folosește emoticoanele. Majoritatea telefoanelor au meniuri pline de astfel de emoticoane, de unde poți alege cel mai potrivit semn, pentru situația dată. Cele mai frecvente sunt „zâmbesc”, ” sunt fericit”, „sunt nervos”, „sunt neliniștit” „râd” etc. Dacă telefonul tău nu este prevăzut cu emoticoane, le poți crea singur. Un „smile” obișnuit arată cam așa : „:)”. Folosește cu curaj aceste semne! În cadrul SMS-urilor ele arată foarte bine și, în plus, exprimă emoții pe care e
uneori e complicat să le exprimi prin cuvinte.
Pas 9: Folosește simboluri, ca de exemplu <3. Acest simbol arată ca o inimă, culcată pe o parte. Toate simbolurile legate de inimă reprezintă un mod drăguț și inteligent de a-ți arăta empatia. Mai există un simbol potrivit : XOXO. Și încă ceva : nu uita importanța cuvintelor : „te îmbrățiez”. Ele pot transmite mai mult decât o mulțime de alte cuvinte.
Pas 10: Învață să știi când să te oprești. Dacă prietena/prietenul tău pare distrus, încetează să-i mai trimiți SMS-uri. Mai bine încearcă să te afli cu ea/el față-n față, chiar și pe Skype, decât să-i trimiți mesaje. De asemenea, poți constata că celălalt încearcă să se detașeze de problemă. Stunci nu-i mai trimite SMS-uri. Iar dacă răspunsurile sale conțin multe emoticoane vesele și zâmbitoare, înseamnă că acțiunea ta a dat rezultate și starea ei/lui de spirit s-a îmbunătățit. A venit timpul să-ți iei rămas bun, tot printr-un mesaj!
Sfaturi utile:
Scrie, ca si cum ai vorbi cu persoana respectivă. Gândește-te bine, ce i-ai fi spus, dacă te-ai fi aflat cu ea față-n față.
Încearcă să-ți manifești compasiunea. Asta îi va arăta că îi ești o bună prietenă.
Încewrcă să nu foloseti prescurtari , de genul LOL, în astfel de medaje de susținere. Chiar dacă ele ar fi în masură să detensioneze atmosfera, într-un astfel de moment nu sunt tocmai indicate. Ele îi pot da celuilalt senzația că problemele lui nu vi se par, de fapt, importante.
Dacă celalalt este într-o stare proastă, nu apelați la limbajul slang ( argou) care este capabil să deterioreze înțelesul mesajului pe care-l trimiți. Este posibil ca prietena / prietenul tău să se întristeze și mai mult, dacă îți înțelege greșit mesajul. Redu la minim limbajul slang dn mesajele tale.
Așadar, dacă vrei să fii eficientă în ridicarea, de la distanță, a moralului unei prietene/ unui prieten necăjit, acum, de sărbători, nu ai nevoie decât de:
– un telefon mobil
– semnificația precisă a emoticoanelor
– o serie de cuvinte de îmbărbătare
– câteva glume , fotografii sau filmulețe, capabile să-l înveselească pe celălalt
Sursa : WikiHow
Imagine reprezentativă: poradumo.pp.ua
Comentează