Ea și El La psiholog

Anxietatea mamelor

Meseria de mamă este, indiscutabil, cea mai grea și mai importantă din lume, dacă ne gândim cât de mult contează dezvoltarea și educația copiilor și a adolescenților pentru viitorul și bunăstarea omenirii. Din acest adevăr decurge și imensa responsabilitate care apasă asupra mamelor și care conduce deseori la un grad înalt de anxietate.

Ce este anxietatea

Anxietatea este un  sentiment de teamă și neliniște. Ne face să transpirăm, să ne simțim tensionați și ne accelerează bătăile inimii. Anxietatea poate fi o reacție normală la stres. Ea ne poate aduce un plus de energie și ne ajută să înfruntăm situații dificile, să ne concentrăm și să luăm decizii potrivite. Dar dacă nu este vorba despre o stare temporară și nu dispare cu timpul, anxietatea poate fi copleșitoare, se poate agrava și poate duce la o tulburare de anxietate, afectând activitățile zilnice, performanța la locul de muncă și relațiile.

Cum apare anxietatea la mame

Când o femeie află că este însărcinată și înțelege că, pe lângă grija pentru propria viață va deveni responsabilă – pentru totdeauna – pentru o nouă viață a unei alte persoane pe care trebuie să o crească, apare anxietatea. Poate se așteaptă ca aceasta să se diminueze odată cu nașterea copilului. Dar înțelege repede că grijile abia încep. De fapt, pe măsură ce copilul crește, crește și îngrijorarea. Există și o zicală care spune: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari.

Deși mamele au cele mai bune intenții, anxietatea se transmite și copiilor. Mamele anxioase cresc copii anxioși, copii cu frici, cu griji și cu stres. Și totuși, ce este de făcut?

Ce să facă mamele pentru a reduce anxietatea

Câteva recomandări pentru mame, ca să domolească îngrijorările și să se bucure de rolul lor de mame:

  • Îngrijorarea nu este un mod de a-ți arăta grija. În loc să îți manifești îngrijorarea, arată-ți grija față de copil, pregătindu-i un fel de mâncare care îi place, făcându-i o surpriză, spunându-i că îl iubești și petrecând timp de calitate cu el. Nu-ți transforma grija în îngrijorare!
  • Amintește-ți motivele pentru care ți-ai dorit să ai un copil și cât de important este pentru tine să fii mamă. În loc să te scufunzi în îngrijorări și gânduri că ceva îngrozitor i se poate întâmpla copilului tău, bucură-te de progresele pe care copilul le face, strânge-l în brațe, râdeți împreună.
  • Lasă grijile pe seama specialiștilor. Pediatrul care îl îngrijește, bona sau personalul de la creșă, grădiniță sau școală sunt calificați să acorde cea mai bună îngrijire copilului tău. Relaxează-te și ai încredere în ei. Dacă nu-ți inspiră încredere, schimbă-i!
  • Acceptă-ți îngrijorările. Înțelege că scenariile catastrofice pe care ți le imaginezi sunt doar în mintea ta. Dacă faci tot ceea ce se poate ca ceea ce-ți imaginezi să nu se întâmple, restul nu mai depinde de tine. Totuși, nu sunt niște pericole reale, sunt doar niște griji.
  • Amintește-ți că, de cele mai multe ori, îngrijorările tale nu se materializează. Iar dacă ceva rău se întâmplă, poate nici nu te-ai gândit la asta. Unele lucruri sunt în controlul nostru, altele nu. Chiar dacă poți preveni unele evenimente să se întâmple, n-ai cum să anticipezi tot ce poate merge rău. Așadar, fă tot ce depinde de tine să fii un bun părinte și să îndepărtezi pericolele din jurul copilului și acceptă că uneori se pot întâmpla și lucruri neprevăzute, indiferent dacă tu te îngrijorezi sau nu.
  • Fă-ți timp pentru alte activități cum ar fi sport, artă, hobby-uri, timp cu prietenii, îngrijire personală, îngrijirea locuinței. Astfel, energia ta nervoasă se va canaliza și spre alte domenii de viață, reducând stresul și îngrijorările.
  • Dă-i voie copilului tău să mai și greșească. În felul acesta el va învăța să se confrunte cu provocările vieții, iar tu vei învăța să ai mai multă încredere în el.

Toate mamele se îngrijorează din când în când pentru copii. Dar dacă aceste îngrijorări îți afectează viața sau nu le poți controla, este timpul să cauți ajutor.

La clinica de psihologie Renia din București găsești psihoterapeuți pregătiți să te ajute să reduci anxietatea. Mergând la terapie ca să îți tratezi anxietatea protejezi atât sănătatea ta mintală, cât și pe cea a copilului tău.

 

Publicitate