” Eu, ca să aflu, îmi imaginez omul ca fiind un măr. Adică având cele trei elemente : coajă, miez și inimă”- spune Tim Urban, autorul blogului ” Wait but Why”. Această „joacă” ne ajută să ne evaluăm pe noi și pe cei din jur.
Coaja este prima impresia pe care o producem. Este ceea ce știu despre tine cei din jur. Nu e greu să afli ce gust are. Amintiți-vă cum v-ați comportat cu chelnerii, cu vânzătorii, cu șoferii de taxi. Le placeți oare oamenilor, de la prima întâlnire? Păreți simpatic? Dacă răspunsul e DA, atunci aveți un gust bunicel!
Acum să „săpăm” mai mult! Miezul. Prietenii, familia, cei care te cunosc foarte bine – ei au legătură cu miezul. Obișnuiți să bârfiți? Îi judecați pe cei din jur? Nu le luați apărarea celor dragi? Vă bucurați de eșecurile prietenilor? Vă place să vorbiți numai despre voi? Nu știți să țineți un secret? Nu dați înapoi banii imprumutați? Mai mințiți, din când în când? Dacă răspunsul la aceste întrebări este afirmativ, atunci, offf, miezul vostru nu prea e bun de nimic…
Iată că am ajuns și la” inima” mărului. O deschideți doar față de cei mai apropiați oameni din jurul vostru, iar unii n-o arată nimănui. Verificați-vă : imaginați-vă că în preajma voastră se afla un buton magic, care, prin apăsare, vă îndeplinește o dorință. Dar, în același timp, undeva în lume vor muri simultan , din cauza voastră, 1000 de oameni nevinovați. Ei nu vor ști niciodată că voi ați acționat butonul. Îl mai apăsați? Dacă răspunsul vostru este DA, atunci „inima” voastră este compromisă…
Dacă ar fi să împărțim omul în : coajă, miez și inimă, iar fecare din aceste părți să o identificăm ca putând fi „bună” și „rea”! Atunci vom obține 8 tipuri de oameni. Iată-le, pornind dinapre coajă către inimă.
Bun-bun-bun
Sunt oamenii sfinți până în cele mai intime fibre ale ființei lor, cei care nu-și pierd increderea nici măcar în cei mai înverșunați balauri. Ei își fac prieteni, cel mai adesea, din categoria ” rău-bun-bun”.
Calităti: Suntem pierduți fără astfel de oameni, putem avea încredere deplină în ei.
Defecte: nu sunt din cale-afară de distractivi.
Rău-bun-bun
La o primă vedere te dezamăgesc, însă cunoscându-i mai bine, rămâi impresionat de frumusețea lor sufletească.
Calități: urăsc fățărnicia și egosimul, sunt foarte principiali. Sunt respectați de către cei din jur și deseori investiți în calitate de lider.
Defecte: de multe ori suferă de vedetism.
Bun-rău-bun
Par extraotrdinari, la prima vedere, dar prietenii lor ( de regulă tot bun-rău-bun-i, știu că lucrurile nu stau tocmai așa. Au adesea o părere proastă despre sine.
Calități: cu ei nu te plictisești, știu să socializeze excelent!
Defecte: pot să fie uneori prefăcuți, mai zgârciți, dar, în general, nu sunt nocivi.
Rău-rău-bun
Lista celor pe care i-au supărat este destul de lungă, însă ei vor fi mereu apărați de prietenii pe care îi au. Iar aceștia sunt la fel ca ei. Sau mai răi.
Calități: pot fi nesuferiti, dar nu au un suflet rău.
Defecte: pot fi FOARTE nesuferiți.
Bun-bun-rău
Astfel de oameni sunt foarte periculoși. Ei plac, la început, vă câștigă încrederea, după care vă frâng inima, fără milă. Se împrietenesc cu persoane din categoria bun-bun-bun, după care se depart de ele, într-un mod dureros.
Calități: țelul lor principal este succesul personal. Mergând pe acestă cale, apucă să facă și ceva lucruri bune.
Defecte: sunt manipulatori și deseori îi rănesc pe cei dragi.
Rău-bun-rău
Acest tip de oameni este foarte rar. Ei se pierd, cel mai adesea, crezând că inima le e bună.
Calități: devin criminaliști de succes. Se pricep să stabilească contacte, dar calcă peste cadavre, în obținerea țelului propus.
Defecte: sunt cu adevărat foarte răi.
Bun-rău-rău
Lumea se simte bine cu astfel de oameni, numai că toți realizează că esența lor este găunoasă.
Calități: în aparență, sunt genul de „oameni buni la toate”
Defecte: sunt al naibii de prefăcuți.
Rău-rău-rău
Iată balaurul, în toată splendoarea lui. Astfel de oameni nu-i înteleg pe cei cu inima bună și-i urăsc pe oamenii răi care vor să pară buni.
Calități: ei nu sunt prefăcuți, sunt așa cum sunt, sunt candidații excelenți pentru a fi capete de mafii!
Defecte: nu credem că e cazul să mai insistăm!
Comentează