Ea și El Legea e de partea ta

Cu și despre avocați- Contractul de asistență juridică

Hristos a Înviat!

Am crezut că articolul anterior cu și despre avocați nu va suscita atâtea discuții aprinse și polemici, unele comentarii fiind atât de explicite în limbaj încât nici nu au putut fi publicate. Am considerat și consider că ar trebui să ne civilizăm și să încercăm să avem opinii contrare dezvoltând un limbaj civilizat și respectuos, mai ales că nu am jignit pe nimeni. Dar, așa cum îmi place să merg împotriva curentului și să mă încăpățânez să cred că până și cea mai needucată persoană poate fi recuperată și atrasă spre civilizație, voi continua acest articol cu riscul de a fi jignită în continuare, dar și apreciată de cei care consideră acest ”ghid” folositor.

În primul rând trebuie să știți că un avocat nu vă poate reprezenta și asista decât dacă încheiați cu acesta un contract de asistență juridică. Chiar dacă sunteți în altă localitate, țară, continent, contractul de asistență juridică se poate încheia inclusiv prin mail, fax etc; se scanează contractul completat de către avocat, în urma discuțiilor purtate cu dumneavoastră, astfel încât să fiți în cunoștință de cauză cu privire la cele înscrise, îl printați, citiți cu atenție și îl semnați. Apoi scanați contractul cu semnătura dumneavoastră în original și îl trimiteți pe mail, sau îl trimiteți pe fax. Când reveniți în localitate și vă veți întâlni cu avocatul în persoană, semnați contractul din carnetul de contracte al avocatului, urmând ca acesta să vă dea exemplarul-copie. Vă rog să rețineți că aceste contracte, cel puțin în București, sunt tipizate și se achiziționează de către avocat de la Barou, contra cost. Când încheiați un astfel de contract de asistență juridică avocatul are obligația să vă înmâneze exemplarul-copie, iar pentru onorariul perceput și încasat, avocatul are obligația să vă emită chitanță, iar în cazul firmelor și factură fiscală. În cazul în care semnați contractul de asistență juridică față în față cu avocatul, veți semna pe contractul de asistență juridică din carnetul de contracte al avocatului, iar acesta vă va înmâna exemplarul-copie imediat după completare și semnare. Să nu semnați vreodată în alb, adică să nu semnați niciodată contracte, hârtii, angajamente etc. fără să fie completate, pe ideea că vor completa celelalte părți mai târziu. Semnătura aceea inofensivă a dumneavoastră pe un contract necompletat vă poate aduce prejudicii inimaginabile. V-am spus și data trecută că mai există și ”neprofesioniști”, să sperăm că din ce în ce mai puțini, care profită de neștiința unora dintre dumneavoastră. Dacă veți semna un contract de asistență juridică necompletat și nu vă va fi înmânată copia, evident, un avocat care face parte din uscăturile pădurii noastre, poate să menționeze la onorariu o sumă pe care nu ați putea s-o plătiți niciodată sau foarte greu, plus poate menționa un onorariu de succes care poate să depășească orice așteptări. Cum contractul de asistență juridică este titlu executoriu, respectivul avocat se duce la executor și pune în executare contractul, și va încasa onorariul așa cum l-a înscris singur după ce i-ați semnat în alb. La fel se poate întâmpla și cu onorariul de succes. Am văzut cazuri de persoane care și-au pierdut casa întrucât au fost executate silit pentru plata onorariilor neachitate.

Aveți grijă ce acceptați să semnați, dacă nu vă permiteți un anumit onorariu, ori încercați să negociați, să îl achitați în rate, însă nu toți avocații acceptă plata în rate, ori vă căutați un avocat care să vă fixeze un onorariu pe care puteți să-l plătiți, ori apelați la cererea de ajutor public judiciar, astfel cum v-am explicat în articolul precedent.

Pe de altă parte, sunt și clienți, mulți în ultimul timp, cu mult mai mulți decât avocații ”neprofesioniști”, care fie nu au cuvânt și onoare, fie semnează ”ca primarul”….ați văzut ce a pățit ”Piedone” pentru astfel de semnături…! Nu mai vorbim ce au provocat aceste semnături…..repercusiuni ireparabile! Sunt clienți care semnează fără să conștientizeze că acel contract produce efecte juridice. Și fie nu își respectă obligațiile contractuale, nu plătesc, dispar, nu pun la dispoziție avocatului actele necesare pregătirii apărării, fie au pretenții să fie reprezentați pe gratis sau să li se facă în cadrul aceluiași contract și pentru același onorariu și alte demersuri, care nu au fost trecute în contract, deci nu pot face obiectul acelui contract, ceea ce înseamnă că nu au fost plătite; fie vin și cer rezilierea contractului, fără să considere că au obligații de plată pentru demersurile efectuate până la reziliere. Vă rog să fiți atenți când solicitați rezilierea contractului, pentru că aveți obligația să achitați munca avocatului realizată până la acel moment, fie că este vorba de consultanță juridică, fie redactare acte, fie asistență sau reprezentare juridică, plus cheltuielile efectuate care sunt în sarcina dumneavoastră, a clienților, separat de onorariu. Odată ce ați semnat un contract atât avocatul, cât și clientul, aveți obligații pe care trebuie să vi le îndepliniți. De fapt, toate aceste aspecte se regăsesc și în cuprinsul contractului de asistență juridică: art.1 Obiectul contractului, art.2 Onorariul, art.3 Cheltuieli, art.4 Clauze speciale.

În ceea ce privește contractul de asistență juridică, acel formular tipizat, trebuie să aibă scris sus, central, Uniunea Națională a Barourilor din România, Baroul și Contract de asistență juridică, seria și numărul, iar avocatul completează anul. Să nu cumva să cădeți în capcana celor care au încercat să înființeze un barou paralel, care nu au drept să fie avocați. Avocații sunt înscriși exclusiv și obligatoriu în Uniunea Națională a Barourilor din România și Baroul județului unde își au sediul. Altfel nu au drept de practică. Avocatul posedă o legitimație sau card de identitate, vizate pe anul în curs. În plus pe site-urile barourilor din țară, care pot fi accesate de toată lumea, puteți consulta Tabloul avocaților și puteți verifica dacă respectivul avocat este înscris oficial în acel barou, dacă are dreptul de a pleda la instanța la care vă duceți, vechimea lui, plus numerele de contact, forma de exercitare a profesiei.

Atenție la completarea obiectului contractului, în spațiul respectiv se menționează activitățile pe care îl mandatați pe avocat să le îndeplinească în numele și pentru dumneavoastră. Pentru strict acele activități veți plăti onorariul înscris în contract. Dacă veți dori altceva în plus ulterior încheierii contractului, va trebui fie să încheiați un alt contract, fie să încheiați un act adițional la contract, pentru care veți achita un onorariu.

Poate vi se pare complicat. Este posibil, având în vedere că societatea noastră nu are educație juridică. Celelalte societăți civilizate știu că este obligatoriu pentru orice demers ar vrea să inițieze, mai întâi să consulte un avocat. Poate vă costă, dar o consultanță juridică oferită de un profesionist vă poate scăpa de multe complicații nedorite care oricum vă vor duce tot în fața unui avocat. Nu vă fie teamă să apelați la un avocat, marea majoritate este formată din avocați foarte bine pregătiți care își exercită profesia cu demnitate și seriozitate. Întrebați care este costul consultanței și mergeți la avocatul care vă înțelege mai bine nevoile și doleanțele. Nu vă obligă nimeni să semnați un contract dacă nu vă place avocatul. Aveți de unde alege. Angajați-l pe cel care vi-l permiteți și vă înțelegeți și vă câștigă încrederea. Dacă nu aveți încredere în avocatul dumneavoastră, nu veți colabora mai deloc. Un raport de acest gen se bazează pe încredere și respect reciproc. Vă urez succes în demersurile dumneavoastră și până data viitoare ”Gândiți profund, înainte de a acționa!”

Etichete

Femei de 10 pe Facebook