Călătorii Timp liber

Cracovia de poveste. Episodul 3: Romanticul pod al Părintelui Bernatek

cracovia

Polonezii îi spun Wisla și îl consideră o binecuvântare pentru țara lor, căci fluviul Vistula poate fi considerat a fi axa hidrografică a Poloniei. El spintecă teritoriile încărcate de istorie de la Sud, din Carpații Vestici, unde fluviul are forma unui firicel de apă, răsărit din pământ, și până în Nord, unde cei 60 de km ai săi își găsesc sfârșitul, în apele Golfului Gdansk. 

CracoviaOrașul Cracovia este unul din cele înșirate de-a lungul apei. Cu siguranță, a fost unul din motivele pentru care el s-a și configurat, pe cele două maluri ale sale. Acestea sunt astăzi legate de frumoase poduri, cu arhitectură specifică și care poartă, oameni și mașini, între cele două felii de Cracovia, încărcate de istorie. 

Cel mai frumos și mai romantic dintre poduri este, fără îndoială, Kładka Ojca Bernatka. Nimeni nu mai știe cine a fost Părintele Bernatek, cel care a dat numele podului, însă miile de suflete care-l traversează pe acesta din urmă, mergând din districul Kazimierz  în Podgorze și viceversa, au căzut de acord că este cel mai spectaculos și mai romantic pod din Cracovia. Priviți pozele Danei: nu vi se pare și vouă?…

Cricova

cracovia

 

 

cracovia

… Se lasă seara peste cea de-a 17-a zi a noiembrie-lui cracovian. Deși oboseala acumulată peste zi ne dă târcoale, nu putem să nu exclamăm, din tot sufletul “Wow!” , la vederea frumosului asfințit ce îmbracă podul Bernatka. Câteva fotografii, făcute de la distanță, surprinzând peisajul de basm al naturii, silueta sobră a Cricotecii ce-i îmbracă malul din preajma podului, vapoarele-restaurant, acostate, din loc în loc, după care… haidem pe pod! 

cracovia

cracovia

cracovia

cracovia

cracovia

cracovia

Actul de naștere al Podului Bernatka datează de acum 8 ani, când, în toamna lui 2010, cracovienii au primit acest frumos dar din partea Municipalității. Cei 130 de metri ai podului proiectat de arhitectul polonez Andrzej Getter, sunt străbătuți de două rute distincte: cea dedicată pietonilor și, respectiv, cea pe care rulează bicicliștii. Construcția podului a născut, la vremea respectivă, destule controverse locale, pornind toate, de unde altundeva decât de la bani! Cele 38 de milioane de zloți au fost, într-un final, aprobate și cheltuite,  iar rezultatul este cel spectaculos de astăzi: podul este o adevărată bijuterie! Și aceasta și datorită sculpturilor inspirat strecurate în structura sa metalică exterioară ceva mai târziu, în 2016: cele 9 siluete acrobatice, realizate de sculptorul Jerzy Kędziora și care se proiectează atât de frumos pe cerul Cracoviei, din care, la ora la care-l vizităm, întunericul mușcă, puțin câte puțin…

cracovia

cracovia

cracovia

 

Dar titlul de “cel mai romantic pod” nu-i vine neapărat de la sculpturile lui Kedziora, ci mai cu seamă de la hemoragia de lacăte, prinse în gardul metalic ce însotește podul de la un capăt la altul. Fiecare lacăt pecetluiește, cu siguranță, o mare iubire, ai cărei protagoniști, la un moment dat, au trecut pe acolo si, sperând ca dragostea lor să învingă timpul, precum apele râului Vistula, și-au ferecat lacătul cu însemne personale, agățându-l pe romanticul pod.

cracovia

Foto: Dana Grigore

Serial realizat cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București si WYDZIAŁ PROMOCJI I TURYSTYKI KRAKOV

Mulțumiri pentru spijin Companiei LOT

   

Femei de 10 pe Facebook