Călătorii Timp liber

Cracovia de poveste. Episodul 10: Misteriosul cuvânt “CRICOTEKA”…

Cracovia

“Astăzi mergem la Cricotekă!” – ne-a spus Grazyna, efervescenta blondă îmbujorată,  pe care Primăria Cracoviei a desemnat-o, spre a ne configura programul scurtei noastre vizite. ..Țin minte că am schimbat, cu Dana, niște priviri nedumerite. Denumirea – Cricoteka –  te ducea cu gândul – fără a exista nicio legătură, cum am văzut mai târziu – și spre discotecă, și spre vinotecă și spre  alte “..teci” misterioase. Dar nu, urma să avem, cum aveam să constatăm,  o seară culturală, extrem de incitantă, petrecută într-unul din punctele de prim interes, pentru turiștii care vizitează Cracovia. Urma, așadar, să vizităm “Centrul de documentare în artă, al lui Tadeusz Kantor”.

cracovia… Clădirea impunătoare si sobră ce străjuiește malul Vistulei, o observaserăm și noi, ceva mai devreme,  în timp ce Dana fotografia superbul apus de soare strecurat prin structura metalică a Podului Bernatek. Și chiar am făcut diferite supoziții, legate de ceea ce ar putea ascunde profilul de intreprindere industrială, al masivei construcții. La orice ne gândeam, numai la un teritoriu al artei, nu! De fapt, acest nou sediu al Cricotecii cracoviene a fost inaugurat abia cu 4 ani în urmă, în sediul dezafectat al fostei centrale energetice de pe strada Nadwislanska. Este un alt exemplu, iată ( mai văzusem așa ceva în China și Luxemburg) al modului în care spatiile industriale dezafectate pot devenii teritorii ale artei. 

Dar ce înseamnă, de fapt, Cricoteka dar, mai ales, cine a fost acest Tadeusz Kantor?!? 

Născut in 1915 și trecut în neființă în 1990, Kantor a fost un artist avangardist, director de teatru și scenograf ,  o figură emblematică a reformei în domeniul teatrului, care a marcat secolul XX. 

cracovia kantorÎn anul 1980, genialul Kantor a creat așa numita Cricoteka ca un soi de arhivă inedită, pentru proiectele personale cât și cele ale companiei de teatru pe care o conducea. Numele acesteia era Cricot 2. Prima silabă a numelui “părintelui “ său, adăugat la cel al trupei de teatru, au generat denumirea de astăzi, care stă pe buzele tuturor iubitorilor de artă, de prin părțile locului sau din diferite colțuri de lume. Clădirea ușor austeră, cu fațada îmbrăcată într-o combinație de metal ruginit și sticlă neagră, a devenit un punct de referință pentru cei ce-și doresc o întâlnire cu arta, în cele mai nonconformiste forme ale sale.

 Ce se întâmplă, așadar, îndărătul neobișnuitei fațade? Spații expoziționale, arhive, o sală de teatru, un magazin de carte și, sus-sus de tot, sub acoperiș, o cafenea cochetă. 

De la momentul înfiintării sale și până astăzi, Cricoteka lui Tadeusz Kantor a gazduit nenumărate spectacole, happeninguri artistice, workshopuri și alte felurite evenimente, pe larg prezentate pe site-ul Cricotecii. 

Dacă veți vrea să vizitați muzeul lui Kantor, așteptați-vă să fiți șocați! Le spun asta mai cu seamă celor ce nu sunt familiarizați cu opera lui, dar nici cu teatrul experimental, în general! Căci, pe lângă ciudatele creații ale lui Kantor însuși ( Doamne, ce pesonaje voit hidoase ne-a fost dat să fotografiem!),  expozițiile temporare aparținând unor artiști diferiți  promovează, de fapt, tot idei ale celui dintâi.

cracovia kantor

cracovia kantor

cracovia kantor

cracovia kantor
Bunăoară, în această perioadă, la Cricoteka expunea, într-o sală alăturată lui Kantor, Maria Jarema ( Jaremianka), astfel încât fotografiile prezentului reportaj vor prezenta inclusiv lucrările acesteia din urmă.   

cracovia cricoteka

cricoteka cracovia

cricoteka cracovia

Si chiar daca explicatiile ce însoțesc lucrările expuse în ambele săli, sunt extrem de zgârcite, puteți găsi toate lămuririle necesare cu privire la filozofia avangardistă a lui Kantor, in multitudinea de broșuri, pe care organizatorii le pun la dispoziție, încă de la intrare. 

… A-ți plăcea sau nu opera lui Kantor și a discipolilor săi, este, până la urmă, o chesiune de gust. Este și motivul pentru care, în aceasta privință, părerile vizitatorilor sunt cât se poate de împărțite. 

În ceea ce ne privește, deși am căscat, în repetate rânduri, ochii , privind exponatele și întrebându-ne “ce-o fi vrut să spună artistul?!?”,  am concluzionat, totuși, că există toate motivele pentru a vizita Cricoteka din districul cracovian Malopolska! 

cracovia cricoteka

cricoteka cracovia

cricoteka cracovia

cricoteka cracovia

cricoteka cracovia

Foto: Dana Grigore

Serial realizat cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București si WYDZIAŁ PROMOCJI I TURYSTYKI KRAKOV

Mulțumiri pentru spijin Companiei LOT

Publicitate