Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 172. La pas, printr-un muzeu atipic praghez

Plonjez din nou în valiza LAMONZA, bucurându- mă că amintirile din ea îmi mai îndulcesc oleacă lunga perioadă de bătut pasul pe loc, datorată pandemiei…

       Ați ajuns la Praga? Atunci e musai să vizitați Muzeul Evreiesc. Nu vă așteptați să dați peste un muzeu tipic, cu intrare, săli distincte cu vitrine și exponate, cu ghid, aer condiționat, un vraf de broșuri la intrare și un traseu de urmat, indicat prin săgeți. Nu, Muzeul evreiesc din Praga este departe de a fi așa ceva. El este, de fapt, un complex de obiective turistice distincte, adunate în același cartier și sub această titulatură de “muzeu” : nenumărate sinagogi, fosta sală de ceremonii și celebrul cimitir evreiesc. Dacă nu ai card, un bilet colectiv te lasă să intri în toate, pe rând, urmând cu strictețe un plan minuscul al zonei, pe care îl primești la casa de bilete.

Sinagogile sunt împrăștiate pe străduțe diferite, drumul de la una la celelalte oferindu-ți răgazul de a te plimba, de fapt, prin Cartierul Josefov – cartierul evreilor praghezi, în fond, fostul ghetou al evreilor din Praga. Numele îi vine după numele împăratului Iosif al II-lea, care prin reformele sale a contribuit la îmbunătăţirea condiţilor de viaţă a evreilor. Întins între râul Vltava și piața Orașului vechi, Cartierul Josefov nu-i mic deloc, el odihnindu-și frumoasele clădiri între Stare Mesto, alias piaţa Oraşului Vechi şi romanticul râu Vltava. Josefov este și cel mai bine păstrat complex de clădiri evreiesti din Europa, iar magnetul său atrage milioane de turiști din întreaga lume care, din simpatie față de poporul evreu, sau, pur și simplu din curiozitate, îi vizitează străzile, îi pătrund tainele frumoaselor sinagogi sau păstrează un moment de reculegere lângă pietrele tăcutului cimitir.

Istoria cartierului începe în secolul 13, când evreii, obligați fiind să se stabileasca într-un singur loc, l-au ales pe acesta.. Vremurile îi transformaseră în prizonierii acestui teritoriu, ei neavând voie să-l părăsească, iar cu timpul, au început să-i primească și pe cei izgoniți din alte țări. Cartierul devenise unul foarte numeros, iar Hitler, în toată nebunia lui, a decis totuși să-l păstreze intact, ca pe un soi de muzeu al unei rase pe veci dispărute. Este unicul motiv pentru care cartierul este atât de bine conservat.

Muzeul evreiesc din Praga deține una din cele mai impresionante colectii de artă evreiască, textile și argintării din lume. Ghidurile turistice indică peste 40.000 de exponate și peste 100.000 de cărți.

Vechiul cimitir evreiesc – fondat in 1478, este cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa.

Sunt ușor șocată de atmosfera atipică a cimitirului. Numai liniștea si predominanța verdelui aduc cu cimitirele noastre. În rest, o devălmășie de pietre funerare, ce par a fi aruncate de o mână nevăzută, peste suprafața cimitirului. Pietrele poartă pe ele amprenta timpului și nu au inscripții vizibile. Trag cu urechea la explicațiile unui ghid ce le vorbește unor turisti din Franța : Oamenii trebuiau, cică, înmormântați unul peste altul, din cauza lipsei de spațiu. Cimitirul numără 12 gropi și peste 12.000 de pietre funerare. .

Intrarea în vechiul Cimitir evreiesc se face prin interiorul sinagogii Pinkas (Pinkasova Synagoga) – numită așa după rabinul care a fondat-o, în 1479. Ea adăpostește o galerie pentru femei, adăugată la începutul sec al XVII-lea, precum și o colecție de tablouri și schițe desenate de copii, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cu harta în mână și cardul Praga în buzunar, luăm la rând celelalte sinagogi.

Klausova synagoga a fost fondată în 1694. Fără să înteleg mai nimic din ele, privesc ziarele și manuscriptele evreiești din vitrinele luminate, admir apoi expozitiile de tradiții și obiceiuri evreiești și, din nou, desene făcute de copii. De data aceasta, de micuții prizonieri ai lagărului de concentrare Terezin.

Sinagoga înaltă – Vysoka synagoga – este numita așa, deoarece camera de rugăciuni se află la etajul intâi. Ea este construită în stil renascentist , după modelul Sinagogii Înalte din Cracovia. Astăzi, Vysoka sinagoga ne  oferă spre vizitare expozitii de pelerine, draperii, perdele și ornamente de argint.

Zidovska radnice ( Primăria evreiască) a fostconstruita în 1856, secolul al XVIII-lea adăugându-i frumoasa fațadă. Ea a devenit celebră datorită celor două orologii ale sale : unul cu cifre romane, celalalt – cu cifre ebraice, identice cu literele alfabetului ebraic. Frumoasă este fațada sa, în stil Rococo.

Maiselova synagoga) – construită de Maisel, a fost victima unui cumplit incendiu în 1689, pe locul său fiind înălțată o sinagogă neo-gotică, în care, de câteva decenii, se organizează expoziții de argintărie evreiască, de ziare și cărți. Multe din ele au fost aduse în Praga de către naziști, care plănuiau să deschidă un muzeu.

Spanelska synagoga m-a impresionat cel mai mult. Este o adevărată bijuterie, viu colorată și plină de ornamente. Ea a fost fondată în1868, iar numele de “spaniolă” îi vine de la interiorul său gravat cu mauri. Aici am vizitat expoziția dedicată vieții evreilor din Republica Ceha, din cele mai vechi timpuri și până la emanciparea lor din ziua de astăzi.

Alimentez sănătos cu fotografii memoria telefonului mobil, ultima dedicând-o ineditei statui care-l reprezintă pe celebrul Franz Kafka, “locatar”, pe vremuri, al acestui cartier. După care, mă las vrăjită de un evreu bătrân, purtând acea tradițională pălăriuță rotundă pe vârful capului ( apropo, bărbați! Veți primi si voi câte una, la intrarea în fiecare sinagogă!) și care este bucuros să-mi spună două vorbe despre misteriosul Golem. Ați auzit de el, nu-i așa?…Praga e plină de mistere și legende, iar una dintre acestea din urmă vorbește despre faptul că, în podul de la Sinagoga veche-nouă, stă ascuns acest “Golem”. Golemul este o creatură puternică, făcută din lut, care a fost, conform legendei, făurită de Rabinul Löw pentru a proteja Oraşul evreiesc. Deși orele înaintate mă făcuseră să renunț la a vizita Sinagoga veche-nouă, fac stânga-mprejur si o pornesc spre locul indicat în broșura turistică. Tot de aici aflu că este cea mai veche sinagogă din Europa , anul nașterii: – 1270. Ea este, totodată, și una din cele mai vechi cladiri din Praga… Stau în fața intrării și , mă întreb : norocoasă cum sunt, dacă dau nas în nas cu Golemul, care se va bucura să-mi ureze “Bun venit”?!?…

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/