Povestea mea

Confesiuni ale unui român din diaspora, în preajma Zilei Naționale

Am aflat dintr-un calendar ca in curand va fi Ziua Romaniei , asa cum in efemeride ti se spune prin foi volante ce Astre apar pe Cer din cand in cand.

Eu am plecat din tara ca unul nedemn de statutul ei , si acum ea imi apare in vis ca o fata frumoasa , ” Romania cu sanii laptosi ” descrisa de Nichita Stanescu dupa tabloul lui Constantin Daniel Rosenthal in care model era o englezoaica , Maria Rosetti , cu care se imbarcase la Giurgiu spre protectoratul austriac.
Ziua , cand ma gandesc la ce am lasat acasa , ma apuca revolta si cainta si daca unii-altii imi spun : ” Mai stai acolo , nu e inca bine aici ! ” – eu le raspund ca de bine am plecat , un bine pe care nu-l meritam , fiindca in tara ta totul iti e daruit ca firesc.
M-am dezradacinat pentru a invata mersul Lumii , spre a deprinde graiul altor semintii si sa ajung , candva , sa fiu cunoscut.
Intors apoi in Patrie , probabil ipotetic , ca Nicolae Balcescu pe ape , sa-mi fie refuzata intrarea , ca unuia plecat prea devreme , care nu a pus umarul. Si multa dreptate vor avea , nu detractorii mei , ci aparatorii de Tara , care se vor crede tot una.

Romania plaiurilor linistite e in toate peregrinarile mele in care am impresia ca nu m-am indepartat , atata vreme cat recunosc aceleasi minunatii.
Un prieten cu care istorisesc povesti , de felul sau din Bretania , mi-a dat o carte despre Romania.
Erau descrise in franceza de la “A” la “Z” toate trasaturile si valoril nostre perene.
Evident , nu m-am gasit la niciuna din literele prime ale numelor mele.
” E incompleta ! ” – i-am zis.
” De ce ? ” – m-a intrebat .
” Fiindca o Tara nu are loc intr-o carte , ea ii cuprinde si pe cei umili , si pe cei care viseaza sa ajunga mari nu pentru ei , ci din dragoste de Ea , o Tara e suferinta nemarturisita a celor plecati si jertfa nestiuta a celor ramasi …”

” – Atunci trebuie sa aveti o Tara minunata ! ” – mi-a zis omul ce prinsese a-mi fi drag si in ochii caruia incoltisera lacrimi , gandind probabil ca fiecare , la Tara lui.

Dr. Cosmin – Stefan Georgescu , 29 noiembrie, Franța

Sursa foto: ziariștii.com