Sănătate

Concluzie îngrijorătoare : persoanele înalte au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer

Cancerul este una din maladiile omenirii care continuă să facă ravagii, tratamentul salvator întârziind să apară. 

Nici medicii și cercetătorii nu înțeleg pe deplin boala, însă noi și noi concluzii se desprind din căutările lor neobosite. Un studiu de dată relativ recentă vine cu o veste îngrijorătoare pentru unii dintre noi. Studiul a fost publicat în revista de specialitate  „Proceedings of the Royal Society B”, și se referă la cercetările oamenilor de știință de la  Universitatea din California, Riversiderc . El susține o concluzie halucinantă :  persoanele înalte pot avea mai multe șanse să dezvolte maladia mortală.

La cercetare cu pricina au participat peste un milion de persoane din Statele Unite, Europa și Coreea de Sud. Ce argument folosesc cercetătorii, în formularea acestei concluzii?  Unul foarte simplu și cât se poate de logic :  persoanele înalte au un risc mai crescut de cancer pentru că organismul lor conține mai multe celule.

Echipa profesorului Leonard Nunney a concluzionat  că o creștere cu 10 centimetri peste medie are ca efect un risc cu 13% mai mare de cancer la femei și unul cu 11% mai mare la bărbați.

„Nu contează dacă înălțimea ta e determinată de o dietă mai bună sau de moștenirea genetică… este pur și simplu un număr de celule care face asta să se întâmple”, au explicat cercetătorii.

Și tot ei au nuanțat : „Dacă e să comparăm un băiat de 1.50 cu un jucător de baschet , a cărui înălțime variază în jurul valorii de 2 metri,  atunci acel jucător are mai multe șanse să dezvolte aceasta maladie” – a declarat Nunney.

Un lucru e sigur : nu ne putem influența înălțimea, iar  cercetătorii nu fac decât să tragă un semnal de alarmă , sfătui du-i pe cei mai înalți să fie conștienți de acest risc și să meargă cât mai des la controale. Preventiv.  

Iată și alte detalii numerice ale studiului : din cele 23 de tipuri de cancer studiate de echipa americană, 18 includeau înălțimea printre factorii declanșatori. Pe aceeași logică, spre exemplu, persoanele înalte au un risc crescut de melanom,  deoarece mai multă piele înseamnă rate mai mari de diviziune a celulelor.

   Există bineînțeles și controverse, în lumea medicală : unii oamenii de știință  nu sunt de acord cu afirmațiile de mai sus. Spre exemplu, cercetători de la centrul de cercetare Georgia Hill din Marea Britanie susțin că riscul evidențiat de colegii lor americani este foarte mic , dar că că există o mulțime de lucruri pe care poți să le faci pentru a-l reduce: binecunoscuta renunțare la fumat și păstrarea unei greutăți recomandate.

Sursa foto: fishki.net