Acasă la mine

10 greșeli pe care fiecare gospodină le face în bucătărie

În viață trebuie să înveți neîncetat, inclusiv în ceea ce privește gospodăria și arta culinară. Vă prezentăm mai jos cele mai frecvente greșeli pe care le face fiecare dintre noi, în bucătărie. Luați aminte și corectați, dacă puteți! 

  1. Untul și laptele adăugate în piureul de cartofi nu trebuie să fie reci. Dacă sunt reci, ele se vor îngloba cu dificultate în cartofii sfărâmați, de aceea este bine să le încălzim în prealabil și să le adăugăm puțin câte puțin. În caz contrar, piureul nu va ieși pufos, se va răci repede și va face cocoloașe. 
  1. Tăierea cartofilor, la fiert. Cand fierbeți cartofii, e  bine să-intăiați în bucăți mari sau chiar să-i fierbeți întregi. Desigur că va dura putin mai mult, însă veți putea să le păstrați gustul. Bucățelele mici acumulează apă, ceea ce le sterge gustul și piureul nu va asimila untul și laptele, în timpul preparării. 
  1. Spălatul excesiv al ciupercilor. Desigur, dacă ele sunt pline de pământ, trebuie să le clătim bine. Însă dacă le veți spăla cu multă apă, ciupercile o vor absorbi și nu vor mai fi atât de gustoase. 
  1. Nerespectarea regulii “pane”-ului. Într-adevar, există o mare diferență, în ce ordine tăvălești carnea sau peștele, pentru ca pane-ul să iasă de calitate. La început se tăvălește în făină, apoi în oul bine bătut, iar abia apoi în pesmet. Numai așa stratul de pane va fi egal, frumos și nu se va distruge în timpul prăjirii. 
  1. Rasucitul frecvet al peștelui în tigaie. Cand prăjiți pește în tigaie, nu trebuie să îl întoarceți des de pe o parte pe alta. Altminteri, el se va fărâmița. Peștele se prăjește repede, așa că este suficient să-l întoarceți o singură dată.

6. Prăjirea carnii de pasăre laolaltă cu legumele. Ni se pare că astfel procesul va dura mai puțin, întrucât și pasărea și legumele se prepară relativ rapid, și, în plus, se imbibă fiecare cu sucul celuilalt. În realitate însă, în loc să le prăjim, le vom înăbuși. În consecință, carnea de pasăre va deveni “de cauciuc”, iar legumele vor avea un gust ciudat. Se recomandă prăjirea separată a celor două elemente și amestecarea lor ulterioară, cât sunt încă calde. 

 

7. Fiertul ouălelor proaspete. Ouăle proaspete e mai bine să le prăjim, pentru că ele se curăță greu. Tucurile cu “adaugă sare și ține în apă rece după fierbere” nu funcționează întotdeauna : coaja va continua să fie lipită de albuș. Dacă totuși vreți să fierbeți ouă proaspete, făceți-o cu câteva minute mai mult  decât de obicei.

8. Pregatirea cărnii de pasăre pe foc mare.  Carnea de pasăre si de curcan se fierbe repede, dar nu vă grăbiți să puneți supa la foc mare. Altfel riscați să obtineți o carne “de cauciuc”, făra niciun gust, iar după ce se va răci, carnea va fi foarte tare. Fierbeți, așadar, carnea de pasăre la foc mic și acoperită. Este important ca apa să acopere carnea cu totul, altfel, in final,  carnea va fi uscată. 

9. Punerea cărnii sau peștelui în tigaia neîncinsă. Dacă tigaia nu s-a încălzit înca cât trebuie, carnea sau peștele se vor lipi de ea și se vor prăji inegal. Dar nici nu așteptați până ce uleiul începe să ardă! 

10. Prepararea omletei pe foc mare. Intrucât albușul se pregăteste mai repede decât gălbenușul, riscați să vă ardeți preparatul și să obțineți o crustă arsă. Pentru ca gălbenușul să apuce să se facă, focul trebuie să fie mic și tigaia acoperită. 

Sursa : kolobok.ua 

Publicitate