Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Chinezii și parizienii nu sunt superstițioși. Nici Marina

Acum exact 13 ani, în arondismentul 13 de la Paris, aproape de miezul nopții, Marina lua masa de seară în China Town. Era însoțită de echipa sa și de subsemnatul. Am avut plăcerea s-o ajut să se deplaseze și să se cazeze cu ocazia unui reportaj la Paris. Cazarea a avut loc într-un cămin studențesc, dovadă că și pe atunci resursele televiziunii române erau la fel de drastic limitate ca viteza pe șosele (nu știu dacă se prevedeau și amenzi pentru depășiri).
Alegerea localului se justifica din două motive : proximitatea locuinței și numărul ridicat de restaurante deschise img_3839seara târziu în capitala Franței, care nu mai este ce era în materie de activitate nocturnă.
Nu cred că acest episod a jucat un rol în recenta simpatie a Marinei pentru China, de unde ne încântă cu reportajele ei remarcabile, dar îmi propun să vă prezint în câteva cuvinte cartierul chinezesc de la Paris. Nu de alta, dar dacă vreti să descoperiți farmecele modului de viață chinezesc, și nu vă plac călătoriile lungi, n-aveți decât sa dați o fugă la Paris și-l veți putea admira în miniatură.
China Town e de formă triunghiulară, fără legătură cu celebrele « triade ». E situat în așa numitul « Triangle de Choisy », dupa numele cartierului care-l adăpostește în sudul Parisului. Locuiesc aici diferite etnii chineze, dar nu numai : vietnamezi, laoțieni, cambodgieni, indonezieni, francezi neaoși și chiar…români conviețuiesc pe aceste meleaguri.
img_3838În schimb, activitățile comerciale se află sub un quasi monopol chinezesc : restaurante, baruri, saloane de coafură și de masaj, magazine alimentare, bibelouri, mobilă, etc. Amatori de karaoke, de patiserii exotice, de ceaiuri parfumate, de preparate proaspete de pește, trufandale și mirodenii cu miresme îmbătătoare, aici e de voi ! Tot aici se găsește și sediul fraților Tang, cei mai mari importatori și distribuitori de produse asiatice în Franta.
Cartierul trebuie vizitat mai ales cu ocazia noului an chinez, pentru a asista la parada tradițională a dragonilor.
Iar dacă sunetele, mirosurile si imaginile multicolore v-au obosit, nimic nu vă împiedică să vă relaxați și să meditați într-un templu budist.
Și ca să închei cum am inceput în titlu, deși în multe hoteluri nu există etajul 13 nici camera 13 iar în avioane locul 13 este proscris, Parisul nu a ezitat să așeze între 12 și 14 un arondisment cu numărul 13, nici chinezii să se instaleze, și nici Marina să se cazeze și să chineze (pardon! să « cineze »).

Din Franța, Radu Dem

Credit foto :
– china town 1 – www.chinatownology.com
– china town 3 – www.cityzeum.com
– china town 6 si chinese-new-year – www.alamy.com
– chinatown-paris – www.allofamille.fr
– china town 8 si 9 – www.lapetitebanane.com
– temple – Peggy blog ParisParis.in
– tang – www.visiteparisregion.fr