Diverse

Cele mai proaste sfaturi pe care le poți da unor soți

 

Cu toții ne înghesuim să le dăm sfaturi celor din jur. Mai ales în ceea ce privește problemele personale. Nu întotdeauna însă sfaturile noastre sunt corecte. Funcționează o serie întreagă de mituri, legate de căsnicie, pe care psihologii ne ajută să le demontăm.

Mitul nr.1: Cu cât cei din jur știu mai puțin despre viața ta personala, cu atât ea va fi mai fericită
Pare corect: rufele trebuie spălate în familie, o știm cu toții. Dar nici să ții totul pentru tine nu e o idee bună. De ce? Pentru că, de multe ori, tăinuirea ascunde , de fapt, grave probleme în cuplu. Și de multe ori, eforturile făcute pentru a masca problemele respective ar fi putut fi mult mai eficient investite în apărarea ta împotriva acestor probleme. De aceea este obligatoriu să le povestiți unor oameni apropați dacă soțul a ridicat mâna asupra voastră, dacă vă umilește, dacă vă controlează fiecare bănuț cheltuit, dacă este excesiv de gelos. Dar chiar și în situații mai puțin extreme, a te confesa unei prietene sau
psihologului te poate ajuta să-ți îmbunătățești relația. Cu condiția ca astfel de teme să nu devină unicul subiect pe care-l discuți cu prietenele și că acestea din urmă vă sunt devotate și nu vă vor trăda.

Mitul nr.2 : Femeia înțeleaptă ascultă, aprobă, iar apoi face cum vrea ea.
….iar bărbatul înțelept nu va tolera multă vreme acest comportament! – am adăuga noi. Ce simte un om, care vede că i se dă dreptate, după care constată că înțelegerea nu a fost respectată de partener? Soțul se va simți derutat. Poate va crede că nu s-a făcut înțeles. Sau că EL nu a înțeles ceva. La început va gândi așa. Însă dacă această situație devine o obișnuință, sigur se va enerva. Și va începe să procedeze la fel. Așa că “ a asculta, dar a face cum te taie capul” nu este un lucru înțelept, ci mai degrabă o agresiune pasivă, un sabotaj.

Mitul nr.3 : Păstrează gândurile negre numai pentru tine, impărtășește doar starea de spirit bună. Altfel spus : fii mereu veselă!

A ține în tine ceea ce simți, dar a părea că ești fericită este o tactică ce sigur nu te va face fericită. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să-l potopești pe celălalt cu toată nemulțumirea acumulată peste zi – ceea ce nu e nici corect, nici cinstit.
Dar este firesc să știe că ai avut o zi grea și că ai o stare de spirit precară. De aceea și există oamenii apropiați, pentru a împărți cu tine și bunele, și relele.. Dacă va iubește, partenerul vostru oricum va observa că ceva nu e în regulă. Iar dacă nu comunicați, ar putea crede că el este cauza. Și de aici se pot naște inclusiv conflicte.

Mitul nr.4 : Nu te culca, fără să te împaci
În mare, acest sfat este minunat. A te culca în camere diferite, a fi tensionat și a schimba, până în ultimul moment al serii, reproșuri și vorbe grele – e un lucru foarte trist. Depinde ce înțelegem prin “împăcare”. Dacă cearta a fost “ de suprafață” și un “iartă-mă “ este suficient, atunci e foarte bine să vă îmbrățișați și să vă culcați liniștiți. Dar dacă conflictul a fost unul sever, atunci cauzele lui trebuie lămurite serios, în cadrul unei discuții prelungite. Iar dacă orele sunt înaintate, iar a doua zi fiecare din soți trebuie să meargă la serviciu, nu are sens ca aceștia să se chinuiască cu explicațiile și reproșurile, pentru că oricum nu vor ajunge la niciun compromis. Cel mai bine – să amâne rezolvarea problemei pentru a doua zi. În plus, noaptea e un sfetnic bun…

Mitul nr.5 : De atmosfera din casă răspunde femeia
Relațiile în cuplu presupun întotdeauna doi parteneri. Plus componenta emoțională, firește. Necesitățile emoționale ale celor doi, e adevărat, nu sunt aceleași, și, în nicio familie, ele nu vor fi simetrice. Unele persoane au nevoie să-i povestească celuilalt cum a decurs ziua lui, să vadă interes la pertener, să i se pună intrebări. Altuia îi este suficientă prezența alături a partenerului și preferă doar să asculte. În schimb, îi place să fie consolat, atunci când are o problemă.
Însă cine va juca rolul de “povestitor”, “ascultător”, etc, depinde de caracterul gfiecăruia dintre parteneri și de situația în sine. Și nu de sex. Felul în care partenerii își împart între ei atribuțiile emoționale reprezintă un scenariu individual, și nu o delimitare clară a rolurilor.
Acest mit este nociv și datorită faptului că , în perioadele de criză conjugală, femeia se consideră mereu răspunzătoare pentru tot ceea ce se întâmpla. Greșit! Ea nu poate rezolva, de una singură, o problemă în cuplu!

Mitul nr.6: Dacă sunteți fiecare pe picioarele lui, nimeni nu-i este dator celuilalt cu nimic
….Dați-ne voie să fim nedumeriți! Păi..dacă fiecare e pe picioarele lui și nu-i datorează nimic celuilalt, de ce aveți nevoie unul de altul?!? Se oare că lucrurile nu stau tocmai așa. Pentru binele nostru emoțional, avem nevoie de oameni apropiați, de susținere și căldură sufletească. Omul, prin natura sa, este un “animal social”. De aceea, suficiența este o utopie. Și despre ea nu poate fi vorba, într-o căsnicie. Cei doi crează o uniune tocmai pentru a fi legați unul de celălalt, pentru a împărți între ei și bunele, și relele, bucuriile și necazurile vieții. Relația în cuplu presupune chiar și o anumită responsabilitate a unuia, față de celălalt. Așa că e greșit să spunem că nu-i datorăm nimic partenerului nostru. O astfel de atitudine nu poate să o aibă decât cineva care trăiește singur.

Sursa: matrony.ru

Surse foto: revisytaclass.al, 7ya.ru,