Ea și El

Ce tip de iubire trăiești?

Ce este iubirea? Filozofi și oameni de știință au încercat din greu, ani la rândul, să răspundă acestei întrebări. În anii `80, psihologul Robert Sternberg a dezvoltat o teorie conform căreia există trei tipuri de iubire: apropierea emoțională, etapa pasională și angajamentul. Mai târziu, plecând de la această teorie, Sternberg extinde subiectul și vorbește despre 7 tipuri de iubire pe care vi le prezentăm mai jos:

  1. Dragostea nebună

Aceasta este perioada când cei doi, deși abia se cunosc se simt foarte atrași unul de celălalt. Într-o astfel de relație, cei doi nu au idee despre ceea ce au în comun, dar cu toate acestea sunt împreună.

Conform psihologilor, dragostea nebună se poate transforma în ceva mult mai profund, dar lucrul acesta nu se întâmplă mereu. Multe cupluri nu reușesc să treacă peste această etapă.

  1. Simpatia

Într-o astfel de relație, cei doi parteneri sunt legați de interese comune, aceeași viziune asupra vieții și înțelegere reciprocă. Psihologii consideră că această apropiere, lipsită de pasiune și angajament are mai multe șanse să devină o frumoasă relație de prietenie mai degrabă decât o relație de iubire.

  1. Dragostea goală

Cuplurile care traversează această perioadă au un angajament lipsit de intimitate și pasiune. Uneori, apare după mare iubire.

  1. Dragostea frumoasă

Acest tip de iubire presupune angajament și pasiune. Este tipul de iubire care apare între două persoane care se simt atrase una de cealaltă și care sunt pregătite să urmeze anumite tradiții precum: locuitul împreună, căsătoria, schimbul de jurăminte, împărțirea responsabilităților casnice, dar fără prea multă intimitate.

Psihologii consideră că astfel de cupluri pot trăi împreună timp îndelungat, dar fericirea lor este relativă.

  1. Iubirea romantică

Această iubire include pasiune și intimitate. Partenerii sunt atrași unul de celălalt, dar nu sunt încă pregătiți să își ia un angajament. Relațiile de acest tip nu duc la căsătorie sau cohabitare.

  1. Parteneriat

Parteneriatul presupune angajament și intimitate. O astfel de relație este mult mai puternică decât o prietenie obișnuită și presupune o puternică conexiune între cei doi parteneri. Cu toate acestea, nu implică prea multă pasiune. Psihologii spun că parteneriatul apare de obicei după o căsnicie de lungă durată.

  1. Iubirea desăvârșită 

Această iubire conține toate cele trei elemente: pasiune, intimitate emoțională și angajament. Evident, proporția nu este întotdeauna egală, dar important este că sunt toate cele trei elemente acolo. Este o relație pe care o vei întâlni foarte rar, dar dacă cei doi parteneri au reușit să construiască o astfel de relație, înseamnă că se iubesc cu adevărat. Un astfel de cuplu are șanse mari să trăiască mulți ani fericiți împreună și să se bucure de căsnicia lor.

Psihologii spun că o persoană poate experimenta diverse forme de iubire. Uneori, se poate întâmpla ca un cuplu să treacă de la un nivel la altul. Sau pur și simplu, fiecare își trăiește iubirea în stilul propriu.

Sursa: brightside.me
Foto credit: Tres metros sobre el cielo/Globo Media S.A., Enemy/Mecanismo Films, Cavan Images/Iconica/Getty Images

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.