Nutriție

Ce fructe și legume sunt mai sănătoase : cele proaspete sau cele congelate?

Multă lume s-a chinuit să congeleze produsele, pentru a le păstra gustul și prospețimea, însă primul căruia i-a reușit acest lucru a fost inventatorul Clarence Birdseye. La începutul secolului XX, el i-a următit pe pescarii eschimioși, care scoteau peștele din copcă și-l lăsau pe gheață. La temperatura de -40 grade Celsius peștele îngheța instantaneu. În timpul cinei, Birdseye a observat că gustul peștelui congelat nu era cu nimic mai prejos decât cel al peștelui proaspăt și a reținut ideea.
Astăzi sunt utilizate și alte metode de congelare. Spre exemplu, înainte de a fi congelate, legumele sunt opărite cu apă clocotită. Însă trecerea de la o temperatură atât de ridicată la una extrem de scăzută face să se piardă din proprietățile alimentelor. Dar rețineți:
Produsele proaspete își pierd oricum din proprietăți chiar și dacă nu acționăm în niciun fel asupra lor
Spre exemplu, mazărea pierde cca jumătate din conțintul de vitamina C, in decurs de 24-48 de ore după ce a fost culeasă.
Ali Bouzari și colegii săi din Universitatea din California au comparat conținutul substanțelor nutritive din legumele proaspete, comparativ cu cele congelate, însă nu au găsit modificări substanțiale. Spre exemplu, porumbul congelat și fasolea congelată conțin chiar mai multă vitamina C decât varinatele lor proaspete. De asemenea, broccoli congelat conține mai multă vitamina B2 decât cel proaspăt.
In cadrul unei alte cercetări, oamenii de știință au comparat conținutul de magneziu, zinc, fier și calciu din produsele proaspete, comparativ cu cele congelate, dar nu au observat nici ei mari diferențe.
Fructele și legumele congelate păstrate în congelator își păstrează așadar toate vitaminele și mineralele. Singura diferență sesizabilă este în ceea ce privește gustul. Și chiar și aici putem fi păcăliți cu ușurință!

Publicitate