Nutriție Sănătate

Consumați cuișoare? Foarte bine! Iată cât de miraculoase sunt! 

 

Nu, cuișoarele nu sumt nicidecum niște cuie mai mici! 😁 Ci sunt niște mirodenii absolut minunate, pe care nu știu câți dintre voi obișnuiți să le folosiți. Și da, se găsesc și la noi, așa că nu trebuie să bateți planeta-n lung și-n lat! 

 Cuisoarele, ca multe alte condimente originare din Asia, au un istoric lung. In secolele XIII si XIV, erau transportate din Indonezia catre China, India, Persia, Africa si Europa. In aceasta perioada cuisoarele aveau un pret ridicat, ceea ce a dus la declansarea mai multor razboaie pentru detinerea monopolului asupra productiei si a distributiei. S-au purtat multe razboaie pentru a controla insulele Maluku in perioada medievala si moderna. Olandezii au obtinut victoria si au detinut controlul asupra insulelor Maluku o lunga perioada de timp. In ziua de azi, cuisoarele sunt un produs comercial important in intreaga lume.

Consumul lor nu este un capriciu. Ele ofera multe beneficii pentru sanatate. Iată doar câteva dintre ele : combat indigestia si cancerul, au proprietati antimicrobiene, protejeaza ficatul, stimuleaza sistemul imunitar, tin diabetul sub control, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si contin si proprietati anti-mutagene, combat bolile orale si durerile de cap si au proprietati afrodisiace.

Ce sunt, de fapt, cuișoarele? Nimic altceva decât bobocii uscati ai unei flori care provine din arborele Syzygium aromaticum. Acesta apartine familiei de plante numite Myrtaceae. Aceasta este o planta perena care traieste in conditii tropicale si subtropicale. Din cuisoare de folosesc mai multe parti ale plantei, bobocii uscati, tulpinile si frunzele, in scop medicinal. Cum probabil ați auzit, uleiul de cuișoare este renumit pentru proprietatile sale medicinale.

Cuisoarele se folosesc de mii de ani in India si China nu doar ca un condiment aromat, ci si ca remediu medicinal pentru multe afectiuni. In medicina ayurvedica cuisoarele se folosesc pentru carii dentare, halitoza, iar in medicina chineza cuisoarele erau apreciate pentru proprietatile lor afrodisiace.

Conform „Bazei nationale de date nutritionale pentru referinta standard” din SUA, nutrientii din cuisoare sunt compusi din 65g de carbohidrati, 6g de proteine, 13g de lipide totale, 2g de zaharuri, 274 kcal de energie si 33g de fibre alimentare. Mineralele din cuisoare sunt calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Vitaminele prezente in cuisoare sunt vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, folat, vitamina B6, vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D si vitamina K.

Substante bioactive in cuisoare sunt și ele destule:   flavonoide, hexane, clorura de metilen, etanol, timol, eugenol si benzen. Aceste biochimicale s-a descoperit ca poseda proprietati diverse, antioxidante, hepato-protectoare, antimicrobiene si antiinflamatorii.

Vom înșira  mai jos beneficiile acestui produs, aflat până la urmă la îndemâna tuturor : 

1. Cuisoarele imbunatatesc digestia , și asta prin stimularea secretiei de enzime digestive. Cuisoarele sunt bune si pentru a reduce flatulenta, iritabilitatea gastrica, dispepsia si greata. Cuisoarele pot fi prajite, coapte, macinate si luate in amestec cu miere pentru tratarea tulburarilor digestive.

2. cuișoarele au proprietati antibacteriene. Extractele din cuisoare au fost suficient de puternice pentru a ucide acesti patogeni. In mod specific, extractele de cuisoare au fost eficiente impotriva bacteriilor care raspandesc holera.

3 cuișoarele au proprietati chimio-preventive și anti-carcinogene. Testele au aratat ca pot fi de ajutor in tinerea sub control a cancerului de plamani aflat in fazele incipiente.

4. Cuișoarele protejeaza ficatul. Ele contin cantitati mari de antioxidanti, ideali pentru protectia organelor interne, in special a ficatului, de efectele radicalilor liberi. Metabolismul, in timp, mareste productia de radicali liberi si lipidele, reducand in acelasi timp si antioxidantii din ficat. Extractele de cuisoare ajuta la neutralizarea acestor efecte, avand proprietati hepato protectoare.

 

5. Cuișoarele țin diabetul sub control.  La bolnavii de diabet, insulina produsa de corp este insuficienta sau nu se produce deloc. Se pare că extractele din cuisoare imita insulina in cateva feluri si mentin nivelul glicemiei sub control.

6. Cuișoarele contribuie la mentinerea densitatii osoase. Extractele hidro alcoolice din cuisoare includ compusi precum eugenol si alti derivati, precum flavone, izoflavonele si flavonoide. Aceste extracte s-au dovedit utile in special in mentinerea densitatii osoase si a continutului mineral din os, precum si in cresterea rezistentei la presiune a oaselor in cazul osteoporozei.

7. Cuișoarele au proprietati antimutagenice ( mutagenii fiind acele substante care schimba compozitia ADN-ului si produc mutatii genetice). Compusii biochimici prezenti in cuisoare, de tipul fenil propanoidelor, au proprietati antimutagene.

8. Cuișoarele stimuleaza sistemului imunitar. Ayurveda descrie anumite plante ca fiind in mod special eficiente in dezvoltarea si protejarea sistemului imunitar. Iar cuisoarele se numara printre acestea. Bobocul uscat al florii de cuisoare contine compusi care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar prin cresterea numarului de celule albe, imbunatatind hipersensibilitatea intarziata.

9. Cuișoarele au proprietati antiinflamatorii

Cuisoarele poseda proprietati antiinflamatorii si analgezice. Experimentele prin  care s-au administrat extracte de cuisoare la sobolani de laborator arata ca prezenta eugenolului a redus inflamatia cauzata de edem. S-a confirmat, de asemenea, ca eugenolul are abilitatea de a reduce durerea prin stimularea receptorilor de durere.

10. Cuișoarele sunt un bun remediu pentru bolile orale. Ele pot fi consumate pentru boli precum  gingivita si periodontita, dar si pentru durerile de dinti, datorita proprietatilor lor analgezice.

11. Cuișoarele au proprietati afrodisiace. Experimentele facute pe extrasele de cuisoare si nucsoara le-au comparat cu medicamentele administrate in acest scop si atat cuisoarele cat si nucsoara au avut rezultate pozitive.

12. Cuișoarele reduc durerile de cap. În acest scop se face o pasta din cateva cuisoare si se amesteca cu un praf de sare cristalizata. Se pune pasta intr-un pahar de lapte. Acest amestec reduce durerile de cap rapid si eficient.

Publicitate