Ea și El La psiholog

Ce este iubirea de sine?

Deseori, iubirea de sine este confundată cu egoismul. Ne iubim copiii, partenerul, părinții, și abia apoi ne vine rândul. Și ne iubim doar atât cât să fim capabili să-i îngrijim pe alții. Acestea sunt programele pe care le-am primit din familie și ni se pare că așa trebuie să fie. Traumele copilăriei sunt parte din aceste programe negative care ne împovărează fără să le conștientizăm.

În ultimii ani se vorbește foarte mult despre iubirea de sine, pentru a-i iubi pe ceilalți este necesar să ne iubim pe noi înșine mai întâi, pentru că nu putem da din ceea ce n-avem. Dacă noi n-avem iubire, cum să dăm iubire? Dar nu înseamnă că dacă am aflat asta, ne-am schimbat instantaneu. Nu este ușor, când am funcționat o viață după niște tipare, să le înlocuim pur și simplu cu altceva care nu ne este familiar. Să ne iubim pe noi înșine ni se pare egoist, ne simțim vinovați, ne temem că vom fi înțeleși greșit și ne vom simți judecați. Cine sunt eu, să mă pun înaintea tuturor?! Așa funcționează mintea noastră. Trebuie să înțelegem însă că este un proces care durează, schimbarea nu se petrece peste noapte. Important este să conștientizăm că este necesară și că se poate, apoi încet, pas cu pas, să înlocuim vechile tipare de gândire cu altele care ne permit să ne iubim necondiționat. Ca să meargă mai repede și mai ușor, este bine să apelăm la un specialist în mintea umană, să ne învețe ce este de făcut. Psihoterapeuții de la Clinica RENIA din București sunt pregătiți să ne fie de ajutor.

Dar haideți mai întâi să vedem ce înseamnă iubirea de sine.

Iubirea de sine nu înseamnă să te îmbraci frumos, să te aranjezi și să mănânci ceva bun. Sunt bune și astea, dar iubirea de sine nu este doar atât. De fapt, iubirea de sine însumează o serie de factori. Aceștia sunt:

  • Conștiința de sine presupune să fii conștient de gândurile tale, de felul cum acestea îți afectează emoțiile și cum emoțiile îți influențează felul în care acționezi, ce te face fericit și de ce, Conștiința de sine este cheia inteligenței emoționale.
  • Valoarea de sine. Din cauza programelor negative cu care ne confruntăm în societate, ne concentrăm pe lucrurile neplăcute și proiectăm această negativitate în interiorul nostru fără să ne dăm seama. Ne naștem cu un potențial infinit pe care îl avem în momentul de față și îl vom avea toată viața. Valoarea de sine reprezintă credințele pe care le avem despre noi înșine. Deseori ne luptăm să credem în noi, din cauza experiențelor negative din trecut. Valoarea de sine rezidă în lucrurile bune care sunt în noi. Valoarea de sine nu depinde de ceva anume, ea există în fiecare dintre noi, întotdeauna. Talentele noastre, puterea noastră, faptele bune pe care le facem sunt o expresie a valorii de sine. Suntem valoroși pur și simplu pentru că existăm.
  • Stima de sine derivă din valoarea de sine. Valoarea de sine este înțelegerea faptului că suntem valoroși indiferent de ce facem și ce suntem, în timp ce stima de sine este legată mai degrabă de calitățile și realizările noastre. Stima de sine înseamnă să fim mulțumiți și să ne simțim confortabil cu ceea ce suntem, unde ne aflăm și ce deținem. Dacă dorim mai multă stimă de sine, este necesar să ne îmbunătățim valoarea de sine. Amintește-ți mereu că nu este nevoie să-ți justifici existența.
  • Grija de sine are mai multă legătură cu aspectul nostru exterior, dar nu este doar despre asta. Este despre tot ceea ce facem ca să ne păstrăm sănătatea, cum ar fi să facem o baie, să mâncăm echilibrat, să ne hidratăm și să facem lucruri care ne plac. Grija de sine înseamnă și să fim atenți la ce muzică ascultăm, ce filme sau emisiuni privim dar și la persoanele cu care ne petrecem timpul.

Lipsa oricăruia dintre cei 4 factori expuși mai sus face ca iubirea de sine să nu poată exista.

Poate te gândești că iubindu-te pe tine însuți/însăți, copilul tău va simți frustrare. Ei bine, nicidecum. Crezi că fiul sau fiica ta nu apreciază existența unor părinți fericiți în viața lor? Copilul tău va simți admirație și va încerca să te imite. Iubirea de sine aduce o stare de bine care se simte nu doar de către tine, ci și de către cei din jur. Iubirea radiază. Copilul are doar de câștigat, pentru că acesta învață mai mult prin imitație decât prin educație. Iubirea nu provoacă traume. Și sigur dorești ca și fiul sau fiica ta să aibă iubire de sine și să devină un adult echilibrat și fericit.

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate