Perfecționismul nu este calea spre perfecțiune. Deși așa sună. A fi perfecționist nu înseamnă a fi perfect. Deși toată lumea știe că perfecțiunea nu există, totuși mulți se declară perfecționiști, fără să înțeleagă pericolele perfecționismului.
Ce este perfecționismul?
Perfecționismul este o trăsătură de personalitate caracterizată printr-o nevoie sau o dorință intensă de a fi sau de a părea fără niciun defect. Implică stabilirea pentru sine însuși a unor standarde extrem de înalte și a unor scopuri imposibil de atins. Să tinzi către un scop imposibil nu poate fi decât o cale sigură spre dezamăgire și nefericire.
De unde apare perfecționismul?
Perfecționismul provine dintr-o presiune internă de a evita eșecul și critica.
Există însă în ultimii 30 de ani și o presiune socială în rândul tinerei generații provocată de creșterea performanțelor pe plan academic și profesional, a concurenței de pe piața muncii precum și din cauza existenței rețelelor de socializare care promovează dorința de a avea o imagine perfectă.
Pericolele perfecționismului
Suntem înclinați să privim cu admirație sau măcar cu îngăduință tendința unora spre perfecționism. Dar prăpastia dintre o realitate perfectă pe care o dorim și realitatea mediocră în care trăim este de netrecut.
Perfecționismul este toxic pentru că, în timp ce perfecționiștii își doresc succesul, ei se concentrează de fapt pe evitarea eșecului, ceea ce duce la o orientare negativă. De aceea se ajunge la amânare, tendința de a evita provocările, gândire rigidă, lipsa încrederii în sine, lipsa creativității și comparații toxice, stimă de sine scăzută, frică de eșec. Toate aceste emoții negative conduc la anxietate, depresie, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări de alimentație și chiar impulsuri suicidare.
Se pare chiar că între perfecționism și depresie se creează un cerc vicios: perfecționismul produce depresia iar depresia conduce la perfecționism. De aceea, este necesară intervenția unui psiholog sau psihoterapeut pentru a rupe acest cerc vicios. Clinica de psihologie Renia prin specialiștii săi poate fi soluția la problemele tale. Tratând depresia, tendințele perfecționiste se atenuează.
Cum poți depăși perfecționismul?
Perfecționismul ne hrănește depresia și anxietatea și ne împiedică dezvoltarea. Perfecțiunea înseamnă stagnare, pentru că, chiar dacă ai atinge perfecțiunea – ceea ce am stabilit deja că e o imposibilitate – dincolo de ea nu mai ai unde să mergi. De aceea, trebuie să îți schimbi setările mentale pentru a depăși această tendință de a urmări scopuri imposibile.
Toți avem defecte și toți facem greșeli. Amintește-ți că greșelile sunt inerente și sunt necesare ca să înveți din ele.
Renunță la gândirea în alb și negru, totul sau nimic. Această gândire dihotomică este mai degrabă specifică adolescenților. Recomandat este să ai cel puțin trei soluții pentru o problemă.
Renunță să-ți propui să fii perfect, propune-ți mai degrabă să devii mai bun în raport cu tine, nu cu ceilalți.
Înțelege că greșelile nu te rănesc, iar a fi imperfect nu este așa de dureros cum credem uneori. Mai mult, oamenii imperfecți sunt mai simpatizați în societate decât cei ce se cred perfecți.
Dacă vrei să fii mai bun, caută excelența, nu perfecțiunea!
Comentează