Femei de 10

Catherine Deneuve, “fecioara de gheață” a cinematografiei franceze

Catherine Deneuve este una  dintre cele mai respectate actrițe din industria filmului francez, în vârstă acum de 77  de ani.  Catherine Deneuve și-a câștigat reputația jucând într-o serie de filme ale renumiților regizori Luis Buñuel și Roman Polanski. 

Supranumită „Fecioara de Gheaţă“ datorită frumuseţii sale şi a atitudinii detaşate, Deneuve a devenit simbolul cinematografiei franceze şi un star internaţional în anii ’60.  

Născută pe 22 octombrie 1943, la Paris, Catherine Deneuve a debutat în „Les Collégiennes“, în 1957. A obţinut
consacrarea internaţională cu rolul din filmul „Umbrelele din Cherbourg/ Les parapluies de Cherbourg“ (1964), regizat de Jacques Demy. A primit o nominalizare la Oscar pentru interpretarea din „Indochine“ (1992), un Urs de Argint la Berlin pentru realizări deosebite („8 Femmes“, 2002) şi un trofeu Palme d’Or onorific.   În 2016, a devenit prima femeie recompensată cu premiul Lumière, supranumit de presa franceză „Nobelul pentru film“.

Cel mai recent film al său este lungmetrajul „La vérité“ (2019) al japonezului Hirokazu Kore-eda, unde o regăsim alături de Juliette Binoche şi Ethan Hawke.

Dincolo însă de lumina reflectoarelor, Catherine Deneuve este  o persoană agreabilă și plină de umor, și  a răspuns întotdeauna  cu plăcere întrebărilor ziariștilor. Aceștia însă exagerează întotdeauna cu curiozități  legate de veșnicele “secrete ale frumuseții și tinereții veșnice”, devenite deja clișee în interviurile cu vedete ajunse la a doua tinerețe . Iar Catherine a urât întotdeauna clișeele! 

“Ce e cu atâtea întrebări legate de aspectul fizic?!? – le replică ea jurnaliștilor. Totuși, pentru a nu-și dezamăgi fanii, actrița dezvăluie câteva din intimitățile sale : “Atunci când mă simt obosită, mă culc chiar și numai 20 de minute, în miezul zilei. Funcționează perfect! Dar nu mă mai torturați cu replici de genul “Vai, ce bine vă mențineți!” , mai bine întrebați-mă lucruri firești, de genul ce parfum folosesc!” Apropiații lui Deneuve știu ce rol important joacă parfumurile în viața sa : “Eu am un obicei : cand încep filmările pentru o nouă producție, aleg câte un anume parfum, care să  reprezinte personajul feminin pe care-l interpretez. Asta mă ajută să  intru mai bine în rol și in pielea personajului”. Spre exemplu, în ultimul meu film, “La verite”, femeia pe care o interpretez miroase a “Frederic Malle”.

Deneuve este o workaholică și spune că, atunci când are o zi liberă, ea preferă să o înceapă cu o cafea și cu lectura ziarelor, iar apoi îi place să se plimbe prin Paris. Băutura sa preferată este vodka cu apă tonică, iar la întrebarea “ce rol au jucat bărbații în viața ei”  ea răspunde “Barbații sunt un rău necesar”.   

Sursa : vogue.ua