Frumusețe

Câteva lucruri despre buzele voastre, pe care nu le știați

 

Ca femei, ne privim buzele foarte des. În oglindă. Ne intereseaza, in principiu, dacă mai avem ruj pe ele sau nu. Și atunci ne rujăm. Și…cam atât! Dar a venit momentul să mai aflăm și alte lucruri neștiute, despre buzele noastre!

Aflați așadar : 

* Buzele se numără printre cele mai sensibile zone ale corpului omenesc. Deși au peste 1 milion de terminații nervoase, spre deosebire de alte organe, ele nu au o barieră defensivă pentru protecție.

* Amprenta buzelor este unică. Ca și în cazul amprentelor digitale, nu există două persoane cu aceeași amprentă a buzelor.

* Buzele sunt singura parte a corpului care se continuă de la interior, din cavitatea bucală, și la exterior.

* Țesutul buzelor are 3-6 straturi celulare, comparativ cu 16 straturi cât există în alte zone ale pielii. Din această cauză, țesutul este foarte transparent și culoarea roze-roșiatică a buzelor este dată de vasele capilare de sânge.

*  Buzele nu au capacitatea de a secreta în mod natural o substanță protectoare. De aceea, buzele sunt foarte vulnerabile la frig, vânt și soare. Singura modalitate de protecție este aplicarea unui balsam de buze nutritiv și hidratant sau, în cazul femeilor, aplicarea unui ruj cu proprietăți și de protejare.

* Buzele nu prezintă glande sudoripare. Aceste glande au un rol esențial în menținerea hidratării, absența lor face ca buzele să fie cea mai expusă parte a corpului la deshidratare, uscare.

*  Bărbații se protejează mai puțin decât femeile împotriva radiațiilor solare ultraviolete și acest fapt îi expune unui risc considerabil mai mare de apariție a cancerului de buze.

*  Odată cu înaintarea în vârstă, buzele se subțiază și își pierd din volum din cauza scăderii cantității de colagen pe care o produce organismul. Colagenul este o proteină vitală, iar una din multele funcții pe care le îndeplinește este aceea de a da forma și volumul buzelor.

*  Buzele sunt formate dintr-un complex de mușchi numit orbicularis oris. Prin contracțiile sale, acest complex de mușchi face posibilă strângerea buzelor, fluieratul, cântatul la trompetă, sărutul etc.

* Zona în care extremitate buzelor intră în contact cu pielea feței se numește granița vermilion.

* Conform antropologului Vaughn Bryant, obiceiul sărutului provine din India și a fost răspândit de soldații din armata lui Alexandru cel Mare întorși acasă.

* Forma buzelor reprezintă un mod prin care se comunică emoțiile – zâmbetul, încleștarea, mușcarea buzelor etc.

* Datorită numeroaselor terminații nervoase buzele sunt foarte sensibile la atingere, de aceea bebelușii și copiii mici tind să exploreze lumea din jurul lor prin atingerea cu buzele.

Publicitate