Vă mai amintiți filmul “Pistruiatul”? A fost una din capodoperele cinematografiei românești din perioada “de tristă amintire”. “Pistruiatul” era porecla pe care puștiul fermecător o dobândise ca urmare a avalanșei de pistrui de pe nas. Considerați uneori fermecători, iar alteori deranjanți, în funcție de viziunea despre frumusețe a fiecăruia, pistruii sunt , de fapt, o caracteristică dermatologică cu implicații în general estetice.
Ei nu reprezintă nicidecum o problemă de sănătate, însă devin, pentru multe dintre noi, un inconvenient subiectiv, cosmetic, mai ales atunci când apar în număr mare. Duduile pustruiate au farmecul lor. Însa numai pentru cei din jur, căci întrebati o femeie pistruiată despre pistruii sai : veți constata că e disperată din cauza lor și ar face orice, să scape de ei! 😁
Ce sunt, așadar, pistruii? Mici pete maronii sau roșiatice, care apar mai ales la persoanele blonde sau roșcate, cu o piele subțire și albă. Zonele predominante de apariție a pistruilor sunt fața (nas, obraji), umerii, brațele și omoplații.
Atunci când apar sporadic și sezonier, pistruii sunt determinați de expunerea la soare, care stimulează producția de melanină – pigmentul ce oferă culoarea pielii.
Ca și în cazul alunițelor, aglomerarea melanocitelor va determina formarea acestor mici pete la suprafața pielii, ce pot avea o nuanță variabilă – de la galbui, la maro închis.
Pistruii devin mai vizibili vara și primăvara, tocmai din cauza contactului mai prelungit cu razele soarelui, în sezonul cald.
Există însă persoane ce prezintă pistrui în mod permanent, indiferent de sezon și într-un număr mare, extrem de vizibil.În aceste situații, pistruii tind să fie moșteniți pe linie genetică, fiind adesea o caracteristică de familie.
Deși pistruii nu reprezintă, în cea mai mare parte a cazurilor, o problemă medicală, dacă aveți foarte mulți pistrui, ori dacă ați constatat apariția bruscă unui număr semnificativ de astfel de pete la suprafața pielii, este important să beneficiați de o examinare dermatologică anuală.
Puteți preveni apariția sau potențarea lor prin evitarea expunerii la soare între orele 10-16, folosirea cremelor cu factor de protecție și purtarea unor haine deschise la culoare, vaporoase și cu o bună acoperire a corpului, în lunile de vară.
În privința tratamentului pistruilor, fiți sceptici în privința remediilor non-invazive naturiste, care adesea nu au efecte notabile.
Dermatologul vă poate recomanda diverse proceduri sau creme speciale pentru decolorarea pielii, însă cea mai sigură și comodă variantă este să apelați la trucuri cosmetice subtile, precum fondul de ten sau concealer-ul, dacă prezența pistruilor devine pentru voi un factor de stres.
Sursa foto: smclinic-spb.ru
Comentează