Femei de 10

“ Când dansez, îmi găsesc în mod natural echilibrul” – interviu cu ELMAS, celebra dansatoare orientală

Pe Elmas nu am cunoscut-o până mai deunăzi. În plus, o să vă spun că am cunoscut-o prin intermediul internetului. Căutam, pentru un eveniment de lansare a cărtii mele despre Tunisia, un moment de dans oriental. Admirasem, câteva astfel de dansuri, în timpul călătoriei noastre din Tunisia și mi-am dorit sa reconfigurez atmosfera tunisiană și în cadrul lansării mele de carte. Internetul mi-a oferit-o, pe tavă, pe Elmas : o tânără frumoasă, sexy, extrem de talentată în ale dansului oriental ( vă dați seama că i-am urmărit toate video-urile prezente pe internet!) . Am căutat-o, am dat de ea , am înțeles dintr-un foc că este cea mai bună și …i-am propus colaborarea! A spus DA , m-am bucurat nespus si , mai mult decât atât, i-am propus un interviu. Iată-l mai jos, dezvăluind nu numai povestea unei cariere, ci si un suflet frumos, un caracter puternic și o femeie de 10!

Vă propun așadar s-o cunoastem, în cele ce urmează, pe frumoasa, focoasa și grațioasa ELMAS! 

Marina Almășan : – Ce nume exotic “ELMAS”! De unde vine? Ce înseamnă?

ELMAS : – Numele meu este de origine turcească . Acesta  semnifică “DIAMANT” în limba turcă. A fost numele pe care mi l-au ales părinții la naștere și despre care pot spune că m-a reprezentat cu adevărat toată viața. Datorită numelui m-am simțit mereu specială, unică. Iar prietenii,  susținătorii pasiunii mele și publicul de la spectacole îmi menționează deseori că numele pe care îl port mă definește și mă caracterizează în special în timpul dansului,  că “strălucesc ca un diamant” pe scenă când dansez.

Marina Almășan : – Asta mi s-a părut și mie, în toate cele vazute și abia aștept  să te admir “live”! Spune-mi, Elmas, care sunt legăturile tale cu Orientul?

ELMAS : – Legătura mea este mai degrabă cu Turcia. Sau mai bine zis cu Imperiul Otoman. Fac parte din comunitatea de turci și tătari din Dobrogea rămasă în România de la sfârșitul secolului 19, când s-a retras Imperiul Otoman. Sunt un mix turco-tătar, mama fiind de origine turcă iar tatăl de origine tătară. Am rude îndepărtate în Turcia, însă acolo am fost doar în calitate de turist. În realitate însă mă simt atrasă mai mult de muzica și dansul din Egipt și Orientul Mijlociu.

Marina Almășan : – Ce fascinantă poveste de viață! Vorbește-mi puțin despre tine. Cine este ELMAS?

ELMAS : – ELMAS este o femeie complexă, care se străduiește să îmbine rolul de mamă și soție cu cel de artist și dansator. Am studiat Administrarea Afacerilor cu predare în Limba Germană la Academia de Studii Economice București și am primit o bursă de studiu un an în Germania, însă în România am lucrat ca ghid de turism mai bine de 15 ani pentru turiști vorbitori de germană sosiți să viziteze România. În paralel, am pus bazele Studioului de Dans Oriental Elmas, care îmi poartă numele de mai bine de 10 ani. Iar acum de mai bine de 1 an sunt mămica unui băiețel de 1 an și o lună.

Altfel, sunt o artistă care se dedică cu trup și suflet pasiunii sale, o femeie ambițioasă și perseverentă, perfecționistă, uneori cam copilăroasă și aeriană. Visez să îmi dedic timpul doar dansului și artei,și chiar dacă până acum nu am reușit să o fac 100%, nu renunț ușor la această dorință.

Marina Almășan : – Toată admirația mea pentru oamenii care “ard” pentru pasiunea lor! Bănuiesc că dansul reprezintă o pasiune de-o viață. Dansai de mică?

ELMAS : – Trebuie să recunosc că dansul a avut o importanță mai mică pentru mine în copilărie, atunci am îndrăgit mai mult sportul. Am practicat sporturi precum gimnastică, tenis, atletism, înot, arte marțiale. Iar dansul oriental l-am descoperit în facultate și m-am îndrăgostit de această artă. Apoi am absolvit Facultatea de Coregrafie și am prins un drag la fel de mare pentru dansul contemporan, pe care însă nu am avut ocazia să îl practic atât de des cât mi-aș fi dorit. Și evident, am practicat un pic de balet în paralel pentru a mă perfecționa în arta dansului.

Marina Almășan : – Care e prima ta amintire legată de dans?

ELMAS : – Aș zice că sunt două. Îmi amintesc cu plăcere că în anii facultății dansam în club până dimineața. Erau anumite melodii care mă inspirau să mă las liberă în voia mișcării și o făceam fără să țin cont de nimeni și de nimic. Și a doua amintire e legată de unul din primele cursuri de dans oriental pe care le-am făcut in București. Îmi  amintesc o sală în semi-întuneric, muzică orientală , lumânări, voaluri și o atmosferă foarte misterioasă. Așa am făcut cunoștință cu arta din spatele dansului oriental.

Marina Almășan : – Și, din toate dansurile, de ce anume ai optat pentru  “dansul oriental”?

ELMAS : – Chiar și eu mă întreb deseori acest lucru. Puțină lume cunoaște faptul că în anii de liceu și la începutul facultății am fost rock-eriță. Purtam bocanci, hanorace cu glugă și imagini cu trupele rock preferate, mă îmbrăcam în negru și eram rebelă. Iar în primul an de facultate am făcut cunoștință cu ceva atât de diferit, care m-a captivat și m-a determinat să rămân în această lume “orientală”. Nu aș putea da un răspuns cu un motiv exact, însă foarte probabil a fost un mix de factori, ritmurile și instrumentele orientale, faptul ca dansul oriental este un dans individual, care pune în evidență și în prim-plan propria persoană, faptul că îmi descopeream cu adevărat latura feminității, păstrându-mi în același timp copilul interior dornic să se joace și să fie în centrul atenției publicului.

Marina Almășan : – Ce schimbare radicală! În ce constă, după părerea ta,  farmecul dansului oriental?

ELMAS : – Din punctul meu de vedere,  dansul oriental exprimă cel mai bine emoțiile, trăirile și sentimentele unei femei, atâtat timp cât ea este suficient de deschisă să își dea voie să se regăsească și să exploreze. Dansul oriental este o lume în care mă regăsesc complet, e o lume în care mă pot exprima liber și fără inhibiții, o lume în care găsesc liniște, încredere, validare  și libertate deplină. Când dansez, energia și tonusul vin natural, la fel și încrederea în mine, echilibrul interior, atitudinea pozitivă.

Marina Almășan : – Întotdeauna am admirat grațioasele și in același timp atât de vulcanicele dansatoare orientale …. Se învață greu un dans oriental? Care sunt pașii?

ELMAS : – Dansul oriental autentic este foarte dificil de învățat. Necesită ani de pregătire, exact ca baletul. În primul rând se studiază tehnica de bază, care constă în mișcări de izolare a diverselor zone musculare ale corpului, apoi se studiază pași de deplasare, parțial preluați din tehnica de balet, parțial din folclorul rural al diferitelor zone ale Orientului. Apoi se studiază diverse stiluri din folclor, din dansul clasic, din dansul modern, fusion cu alte stiluri de dans, dansul cu accesorii, ritmurile orientale de bază, etc. Este un dans extrem de complex, bogat și variat, pregătirea necesită nu doar antrenament fizic intens, ci și elemente de teorie muzicală, cultură, istorie, costume specifice, muzicalitate, etc. Deoarece dansul oriental își are bazele în folclor iar în momentul în care te definești ca artist oriental, ești obligat să cunoști istoria din spatele acestei arte și să respecți cultura specifică a ceea ce reprezinți.

Marina Almășan : – Am o curiozitate : tot Orientul dansează la fel  sau există particularități de la o țară la alta?  Dă-ne detalii!

ELMAS : – Nu tot Orientul dansează la fel. Există diferențe considerabile între zone în privința felului cum este dansat. Eu sunt specializată în studiul dansului oriental din Egipt, cu tot ce înseamnă acest lucru: dans clasic Raqs Sharki, folclor egiptean, dans cu accesorii. Conform profesorilor egipteni, Egiptul este locul unde a luat naștere acest dans, și anume în zona rurală, făcând parte din folclorul local. De acolo a fost preluat de artiști și coregrafi renumiți și transformat într-un dans de scenă, cel care este practicat în ziua de astăzi, cu toată tehnica sa din spate. Stilurile de dans oriental s-au înmulțit în ultimii două zeci de ani, iar felul în care este dansat acest dans în lume a fost perfecționat și în funcție de țara unde a continuat să se dezvolte. Ca exemplu, vă pot spune că în lumea actuală a dansului oriental internațional, cele mai renumite și apreciate dansatoare provin din Ucraina și Rusia. Pe de altă parte, sunt multe țări în Europa, unde dansul oriental a prins un avânt extraordinar și este reprezentat prin școli cu un nivel foarte ridicat (Ungaria, Italia, Grecia, Spania), în special și datorită prezenței multor profesori de origine egipteană în țările respective. Pe de altă parte, în Asia dansul oriental este foarte iubit și practicat la un nivel foarte ridicat, la fel ca și în Statele Unite ale Americii, Canada și  în America de Sud (în special în Argentina). Astfel încât s-a ajuns să se vorbească chiar și despre un stil rusesc sau argentinian de dans oriental. Însă la baza lui,acest dans este practicat local în mod diferit în țările arabe, Egipt, Liban, Maroc, Turcia etc….

Marina Almășan : – Spune-mi, Elmas, Care e momentul de vârf al carierei tale de dansatoare?

ELMAS : – Am să răspund la această întrebare din 3 puncte diferite de vedere, fiindcă am 3 roluri în această postură de artist oriental, acela de dansatoare, instructoare și coregrafă.

Așadar, momentele de vârf ale carierei mele de dansatoare au fost premiile internaționale obținute de-a lungul anilor la concursuri internaționale de dans precum Oriental Passion Atena (locul 3), Egyptian Passion Roma (locul 3), Nur Sofia (locul 1 și 2 la diferite categorii). Și sper că vor mai fi și altele J Este ușor de zis că ai câștigat un premiu internațional, însă extrem de greu de obținut, în special când competiția este formată din dansatoare din Rusia și Ucraina iar resursele din România sunt incomparabile cu cele din alte țări, în special în materie de antrenament, instruire, disciplină, susținere financiară pentru costume, etc. Este extrem de dificil să ajungi la acel nivel, cu atât mai mult să obții un loc pe un podium internațional, așadar pot spune cu mâna pe inimă că au fost câteva mari realizări pentru mine.

Momentul de vârf al carierei de instructor a fost Spectacolul de Crăciun al Studioului de Dans Oriental Elmas din 2019, un spectacol dedicat exclusiv școlii, elevelor și susținătorilor școlii mele de dans. A fost cel mai complex și variat eveniment organizat pentru Elmas Oriental Dance Studio și cea mai mare satisfacție avută ca instructor și profesor fondator al școlii. Un alt vis devenit realitate, acela de a organiza un spectacol doar pentru școala mea de dans, în care să aibă ocazia să performeze elevele școlii.

Iar momentul de vârf al carierei de coregraf nu pot să zic că l-am atins încă, sper să vină în curând. Deocamdată lucrez în cadrul unui proiect special numit Egyptian Diamonds cu un grup de dansatoare de nivel avansat și semiprofesionist, lucrez cu ele doar coregrafii din stilurile variate de dans egiptean și participăm la evenimente, spectacole, competiții, oriunde avem ocazia să performăm.

Marina Almășan : – Toată aprecierea mea pentru ceea ce ai făcut până la această vârstă, tu fiind încă atât de tânără! Vorbește-ne despre școala ta de dans.

ELMAS : – Am fondat Studioul de Dans Oriental Elmas în 2014 deoarece aveam visul de a împărtăși cunoștințele, experiențele, informațiile adunate pe parcursul festivalurilor la care participasem atunci, cu femei pasionate de arta dansului oriental sau cursante doritoare să studieze dansul oriental autentic. Visul s-a împlinit și, o dată cu el, a urmat și îmbunătățirea mea individuală ca dansatoare și instructor, dar și crearea unei comunități de femei care s-a dezvoltat, a crescut, s-a schimbat, a evoluat în timp.

De la câteva cursante în 2014, am ajuns la mai mult de cinci zeci în 2023. Una din elevele mele cele mai vechi a acceptat să devină asistenta mea și ea este cea care predă la grupele de nivel începător și intermediar, o altă elevă predă dans oriental ca și colaborator la alte școli private de dans sau centre de fitness din București. De-a lungul a zece ani estimez că am depășit un număr de o mie de femei care ne-au călcat pragul, care au participat la cursuri pe o perioadă de timp mai scurtă sau mai îndelungată. Fie au participat la grupele de nivel începător doar pe perioada unui modul de 3 luni, fie au rămas cursantele școlii de-a lungul anilor și s-au perfecționat participând la diverse module cu tematici și niveluri diferite, fie au făcut parte din Elmas Dance Group, fie sunt parte a noului proiect Egyptian Diamonds, cursurile au avut continuitate datorită varietății și tematicilor, datorită oportunităților de a performa în fața publicului larg, datorită ocaziilor de a socializa și de a se cunoaște mai bine prin petreceri orientale, datorită instruirii continue a profesorilor.

Există o satisfacție foarte mare atunci când vezi că un vis și o dorință mică se transformă în realitate, crește și înflorește.

Marina Almășan : – Pe măsură ce dialogăm, te admir din ce în ce mai mult! Spune-mi, pe soțul tău l-ai cucerit dansând? Vorbește-ne despre familia ta.

ELMAS : – Întâmplător da, pe soțul meu l-am cucerit dansând. Am fost invitată să dansez la un eveniment privat, unde ne-am cunoscut, iar acest lucru s-a întâmplat acum 10 ani. Anul trecut ne-am căsătorit și tot anul trecut a venit și bebe pe lume. Am avut perioade grele deoarece el și-a pierdut ambii părinți într-un timp foarte scurt, iar eu am pierdut-o pe mama tot anul trecut, când eram gravidă în 8 luni. A fost o perioadă foarte dificilă, cu multe lecții de viață, însă băiețelul Aydîn este minunea noastră, care ne-a ajutat să trecem peste toate aceste perioade grele. Am învățat că există o linie foarte fină între viață și moarte iar anul trecut am experimentat evenimente contradictorii: moarte, naștere, căsătorie. Așa e viața, îți oferă și bune, și rele. Soțul meu este foarte implicat în creșterea copilului și datorită lui reușesc să echilibrez viața de mamă, soție, artist, și toate rolurile pe care le dețin în acest moment.

Marina Almășan : – Cum se împacă statutul de dansatoare profesionistă cu cel de tânără mămică?

ELMAS : – Se împacă destul de greu. Nu este imposibil, însă partea cea mai dificilă este cea de organizare a timpului. În serile în care merg la cursurile de dans sau când am cursuri private soțul rămâne cu Aydîn, la fel și în weekendurile în care sunt invitată să dansez la evenimente private. Partea cea mai grea pentru mine este cea de “bucătăreală”, deoarece insist ca alimentația lui să fie cât mai sănătoasă și diversificată, de aceea sunt obligată de împrejurări să gătesc chiar și de 3 ori pe zi. Și atunci nu îmi mai rămâne timp pentru antrenamente decât noaptea târziu, după ce adoarme el. Uneori reușesc să echilibrez situația cu succes, alteori sunt foarte obosită, atât fizic, cât și psihic. Și cu cât crește, de multe ori prefer să rămân mai mult cu el, să mă joc cu el și să îl văd cum crește, decât să merg să dansez. Însă am nevoie de acel timp cu mine, așa cum au nevoie toate mămicile, și acel timp liber puțin care îmi rămâne, îl ocup cu pasiunea mea, cu dansul oriental. Pregătesc cursurile de dans, coregrafiile, dansez pentru mine. Sunt însă genul de persoană care își propune foarte multe lucruri, sunt perfecționistă, și mă mulțumesc destul de greu. Însă în realitate ar trebui să mă consider o femeie foarte împlinită.

Marina Almășan : – Ce frumos! Deci ești și o mămică dedicată! Dar hai să ne mai întoarcem puțin la dans. Când spunem că o  „dansatoare orientală” este perfectă? Ce criterii fizice, estetice, de mișcare trebui să împlinească?

ELMAS : – Nimeni nu este perfect, cu atât mai puțin într-un domeniu atât de vast, cum este arta dansului. Din punctul meu de vedere, exact acele “imperfecțiuni” reprezintă savoarea și unicitatea fiecărei dansatoare. O dansatoare orientală profesionistă trebuie să stăpânească foarte precis tehnica de bază, să cunoască elemente de muzicalitate și cultura pe care o reprezintă, aparițiile sale pe scenă trebuie să inspire feminitate, eleganță, expresivitate iar mișcările să fie efectuate cu respect, profesionalism și decență. O dansatoare este profesionistă atunci când își permite să își exprime sentimentele prin dansul ei și când reușește să acapareze publicul prin trăirile și emoțiile pe care le transmite. Pentru mine un artist profesionist se definește prin pasiunea pe care o investește în arta sa, prin onestitate, disciplină și muncă continuă.

Marina Almășan : – Cumva sună a “autoportret”! 😊 Am o altă curiozitate : la ce te gândești atunci când dansezi?

ELMAS : – Momentele când dansez sunt singurele când reușesc “performanța” de a nu mă gândi la absolut nimic. Îmi dau frâu liber emoțiilor, las corpul să experimenteze bucuria de mișcare, bucuria de a fi în centrul atenției publicului, zâmbesc din suflet și împărtășesc cu publicul toate trăirile din interiorul meu. Când dansez, îmi găsesc în mod natural echilibrul. Desigur, dacă dansez o coregrafie la care am lucrat mult și pe care intenționez să o efectuez cât mai aproape de perfecțiune, sunt foarte atentă la muzică pentru a putea accentua prin mișcări detaliile coregrafiei respective. Însă atunci când improvizez, mă las purtată de melodie, de versuri, de ritm și integrez în dans tot ceea ce ma definește și tot ce trăiesc în acel moment.

Marina Almășan : – Ne apropiem de finalul interviului, așa că vin cu o întrebare concretă : Unde te putem vedea dansând?

ELMAS : – În general mă puteți vedea săptămânal dansând în sala de curs alături de elevele mele. Și la evenimentele private sau publice la care sunt invitată alături de echipa mea să dansăm. Dansez la festivaluri, târguri, expoziții, spectacole orientale, ca invitată la petreceri sau show-uri ale școlilor de dans partenere, evenimente publice, dar și evenimente private. Anul acesta am participat în București la Asia Fest, Asian Food Fest, Oriental Heart Dance Festival (eveniment cu specific oriental) și urmează să dansăm la unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, atât în spectacolul de gală, cât și la competiție, Hezz Ya Wezz în Sofia, Bulgaria, la începutul lunii noiembrie. Apoi mă puteți vedea împreună cu echipa mea în luna noiembrie la Bollyental Dance Fest, unde voi dansa, voi fi profesor și jurat în competiția internațională. Iar ulterior probabil la spectacolul de Crăciun al Elmas Oriental Dance Studio.

Marina Almășan – Sper să mă “întâmplu” cât mai curând la un eveniment unde să te pot admira dansand. Până atunci însă, iți mulțumesc pentru interviu și te rog să ne oferi, in final, un link cu cea mai reușită apariție publică a ta, ca dansatoare! 

 

ELMAS : – Sunt 2 momente internaționale care m-au făcut foarte fericită, și am să le împărtășesc pe ambele de pe canalul meu de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=ciy0sG6RDwU&t=10s 

https://www.youtube.com/watch?v=jkmQ5uzzuCM&t=67s 

Publicitate