Bombănelile Marinei Editoriale

Buzele lui Yeboua Moussa Ouattara

“- Nu vă supărați, eu n-aș vrea să apar la televizor, pentru că am mai fost invitat de o altă televiziune ( din decență, n-o numesc – n.a.) și m-au batjocorit : m-au îmbrăcat în straie maramureșene și au făcut mișto de mine…” . 

Ce animale pot să ia în derâdere o ființă umană, doar pentru că are o altă  culoare  decât noi , sau pentru că li se pare caraghios ca un negru să poarte cioareci, cămeșă, brâu și clop maramureșean?!? …Îl asigur pe cel de la capătul celălalt al firului – pe care nu l-am văzut niciodată în viața mea –  că nici nu se pune problema de așa ceva. Că noi suntem televiziunea publică și că , dacă nu ratingul  , oricum decența este ceea ce ne caracterizează. Că nu vrem să creem senzație , speculând  fizicul, numele, particularitățile sau defectele unor invitați. …Moise e neîncrezător. De fapt, Moise i se spune ( așa mi l-au prezentat și cei de la Baroul Maramureș, de la care am aflat numărul lui de telefon) , numele lui real este YEBOUA MOUSSA OUATTARA  și vine taman din Coasta de Fildeș, un loc unde oamenii au pielea de ciocolată, iar iernile apar doar prin povești….

După un dialog nesfârșit, purtat la distanță, reușesc să-l conving pe Moise de bunele noastre intenții : vom ajunge, cu echipa,  in Maramureș și vom aduna, într-o ediție cu mireasmă de sărbătoare, românii de 10 din acest colț de țară. “- Eu sunt de 10?!?” – îmi vine, din telefon,  o mirare împachetată intr-un grai românesc franțuzit, tipic celor de culoare. Îl asigur pe tânărul avocat că știu foarte bine povestea lui, că mi l-au lăudat cei de la Baroul Timișoara și că nota 10 pe care suntem gata să i-o acordăm nu e o exagerare ;  după ce îl simt că se “ înmoaie“, îi dau datele problemei : ora întâlnirii de la Casa Iurca de Călinești plus alte detalii legate de filmare. 

…..Vine ziua înregistrării ediției noastre speciale. Suntem, cu cățel și purcel, la doi pași de Sighetul Marmației, în bătătura Casei Iurca de Călinesti, invadată de soare și de straiele multicolore ale tradiției maramureșene. Ascultăm colinde, adulmecăm bucate ca-n povești, gătite de gazda noastră, stam la taclale cu meșteșugari veniți la locul faptei cu mici ateliere, improvizate. Luminița i-a împrăștiat, regizoral, prin peisaj : colo – un opincar, ici – câteva femei care torc lână, răsucind fusuri de pe vremea dacilor, aici – un meșter care face celebrele măști maramureșene, apoi un cioplitor în lemn, o creatoare de zgărdane ( podoabele acelea, făcute din mărgele minuscule, cu care maramureșencele își înconjoară gâtul). Și, printre ei – Moise al nostru.  Ușor dârdâind de frig, într-un sacou subțire, de avocat , cu un fular rotit în jurul gâtului.  Zâmbește când , la microfon, îl numesc “pata de culoare” a emisiunii. Și e fericit să ne povestească emoțiile întâlnirii sale, în studenție, cu prima zăpadă din viața lui, atunci cand a ieșit dezbrăcat afară și nu-i venea să-și creadă ochilor, văzând revărsarea de alb, din ceruri! Își amintește de Coasta lui de Fildeș, din care s-a desprins ( cu siguranță, nu de prea mult bine – mă gândesc) și de brațele calde ale maramureșenilor, pe care le-a simțit înlănțuindu-l, cu dragoste, din prima zi. Acum nu e numai avocat al Baroului Maramureș, ci și …maramureșean, cu acte în regulă. Cetățean român : românul Yeboua Moussa Ouattara,  din Maramureș. Vorbește cu atâta drag de aceste locuri, încât , ascultându-i graiul ușor caraghios, nu pot să-mi reprim gandul : omul ăsta ne iubește țara mai mult decât o iubesc , se pare, unii dintre noi…. 

Moise nu se mai referă la  Romania ca la o țară străină. Rostește , deseori, expresii de genul “la noi, aici”, “noi, maramureșenii”, “turiștii care ne vizitează”. Moise e deja al nostru și e un om tare frumos sufletește. Si mai e ceva : se  spune că oamenii cu buze groase sunt buni la suflet. Dacă veti vedea astăzi emisiunea noastră, veți constata că invitatul nostru este cât se poate de “dotat”, pentru această “regulă nescrisă”! 

Dar, de fapt, nu doar pentru buzele lui Moise vă invit să vedeți emisiunea! Ci pentru că am pus, cu toții,  mult suflet într-însa și pentru că, deschizând televizoarele la ora 15, pe TVR2, veți avea o surpriză : un șuvoi de BINE   și de CURAT se va revărsa în locuințele voastre! 

Rubrică oferită de