Un anumit subiectivism pe care mi-l recunosc, m-a făcut să-l simpatizez “din prima” pe Radu Captari. L-am avut invitat la o ediție specială a emisiunii noastre ( colega mea, Liana Damian îl cunoștea dinainte) și ne-a cântat atât de frumos, încât țin minte ca, până și cei care de regulă strâmbă din nas cand aud vorbindu-se rusește, au venit să ma intrebe cine este acest domn și unde pot să mearga să-l ascule “in extenso” ( la emisiune nu ne cântase decât o singură melodie). Zilele trecute, un afiș cocoțat pe un panou mi-a reamintit de Radu. Și..am profitat de ocazie, pentru a-i cere să-mi răspundă la câteva întrebări. Sunt aproape sigură ca mini-interviul de mai jos vă va stârni curiozitatea! …Ne vedem, așadar, mâine, la Berăria H!😉
Marina Almășan : – Eu te știu, te știu mulți, dar aș vrea să te știe toți, pentru ca ești un artist de 10 in adevăratul sens al..notei! Așa că …prima intrebare îți va cere să-ți creionezi o carte de vizită! Cu modestie, dar exactitate! 😁 Așadar, cine este Radu Captari?
Radu Captari : – Radu Captari este un artist, muzician, interpret, compozitor, dirijor…s-au amestecat toate intre timp. Da…și mai cochetez și cu actoria. Un artist! Asta aș vrea să se rețină!
Marina Almășan : – Bine punctat, s-a reținut! 😁 Ceea ce e grozav – zic eu – că, in această lume, înțesată cu “de toate”, tu ți-ai găsit culoarul tau, unde chiar faci performanța! Spune-mi, te rog, care este legătura ta cu muzica rusească?
Radu Captari : – Legătura mea cu muzica rusească este una strânsă. In general, mă consider un mare privilegiat pentru faptul că am interacționat cu marea cultură rusă “in original” – ca să citez un bun prieten. Practic, de mic copil. Ma mândresc cu acest lucru. Și am și studiat în rusă, tot ce ține de muzică.
Marina Almășan : – Așa se explică și faptul că ești atât de “natural” in acest peisaj. De fapt, autentic. Spune-ne două vorbe despre repertoriul tău.
Radu Captari : – Am un repertoriu vast, dar pentru concertele de muzică rusească din România m-am restrâns la muzica populară traditională rusească. Am și o “paranteză”, ca să spun așa : me refer la muzica țigănească rusească. Aia “adevărată”.
Marina Almășan : – Iar asta chiar place publicului din România, deci ai avut și o oarecare gândire de “marketing”! 😁 Te-am văzut pe un afiș al Berăriei H. Înțeleg că mâine ( vineri, 6 august – n.a.) îți vei da gata publicul cu un super-recital! Care vor fi punctele sale forte?
Radu Captari : – Nu-mi mai fac un play-list, un program al concertului – ca să zic așa, pentru că fiind și un pescar înrăit, am o metodă “pescărească” pe care o aplic : îmi dau seama dupa primele două-trei melodii, cu ce fel de publci am de-a face și atunci încerc să merg în aceeași direcție cu percepția publicului și cu vibrația lui. …“Puncte de vârf”, cum le spui,..nu știu..voi încerca sa cânta aria “Belle” din Cocoșatul de la Notre Dame, pe care o cânt în limba rusă, interpretând toate cele trei personaje – pe care am cantat-o și cu Corul Armatei Roșii, la Sala Palatului – dar și melodii rusești, unde imi pun in valoare și vocea. Dau câteva exemple : “Oci ceornâie”,” Kalinka” si multe altele.
Marina Almășan : – Desi mă întreb dacă voi mai găsi vreun loc, la ora asta, la concertul tau, ma bate gandul să fiu si eu mâine, printre cei care te aplaudă!
Notă : Atașăm, la întâmplare, una din melodiile lui Radu, care sigur va fi inclusă și in “play-listul” de mâine seară!
Comentează