Bombănelile Marinei Editoriale

Articol despre sex și nu prea!

 

Iată o întrebare pe care mi-am pus-o de pe vremea când coceam editoriale zilnice pentru un cotidian care apărea în București : de ce, oare, calea cea mai sigură spre un număr-record de vizualizări pe online este un subiect care să se învârtă neapărat în jurul sexului, sau măcar sa conțină cuvântul “sex” în titlu? Eram aproape jenată de faptul că, atunci când scriam despre copii, mâncare sănătoasă, învățământ, români de zece, evenimente culturale, sau alte asemenea lor, cititorii nu se înghesuiau din cale-afară să-mi respire gândurile. Accesările erau rezonabile, dar nu dădeau pe afară. Cum însă mă aplecam, sub o formă sau alta – cuminte, în esență – asupra problemelor trupești, ale relației năbădăioase dintre sexe, ale uneia sau alteia din vedetele mioritice cele mai reprezentative la acest capitol, vizualizările dădeau în clocot. Țin mine că odată, dorind să semnalez, într-unul din editoriale, apariția unei noi cărți ce-mi purta semnătura, am așezat, la caterincă, deasupra articolului, un titlu forțat, care conținea cuvântul magic SEX. Cititorii s-au năpustit asupra editorialului meu, și, până să se convingă că de fapt nu fusese decât o capcană, scopul meu era deja atins : toată lumea aflase că, din combinația mea cu globul pământesc, s-a mai născut, iată, un nou ….jurnal de călătorii!
Această experiență trăită pe propria-mi epidermă mă îndreptățește să le dau o sugestie colegială autorilor de articole serioase ( specie aflată pe cale de dispariție): să lase pudibonderia la o parte și să vâre adânc polonicul imaginației în oala cu erotism, servindu-se la greu pentru a da cele mai inspirate titluri operelor lor jurnalistice! Ce dacă semnează relatări despre Festivalul George Enescu? Nu îi împiedică nimeni să privească pe sub fusta flautistei, descoperind acolo urmele unor repetiții intense cu “prima vioară”! Titlul poate semnala acest “amănunt”, după care articolul profesionist poate curge nestingherit, pe portativul sobrietății impuse de un astfel de eveniment. Ce dacă ai scris un articol despre o hotărâre a guvernului, legată de binele celor săraci și mulți? Îl poți face și mai atractiv, dacă îl începi cu o relatare incendiară din alcovul dlui Cioloș! Chiar și inventată 100%. Cine mai stă să verifice, în România de azi?.. Iar dacă ai de făcut o cronică de carte, pe care n-o va citi nimeni ( nici cronica, darămite cartea!) nu dispera, chiar dacă e vorba de un volum de poezii greu digerabile : forțează nota, răstălmăcind cele mai cuminți versuri din carte și dându-le un înțeles obscen, pe care să-l rezumi în titlul cronicii tale, și fii sigur că a doua zi tirajul se va fi epuizat.
…Zilele trecute, Dana, adjuncta mea, mă anunța că articolele noastre despre sex, așa științifice și nu tabloide, cum sunt ele, întrunesc cifre record de vizualizări! Q.E.D.! Incet-încet, îl vom ruga pe Alex Ștefănescu să scrie și el articole de educație sexuală, pe Mircea Radu să-și povestească visele erotice, pe Narcisa Suciu să răspundă numai scrisorilor legate de sex, pe Maticiuc să facă demonstrații practice de rețete culinare afrodisiace iar pe Valentina să dezvăluie și ceea ce cu toții tot așteptăm (!) Iar la capitolul Publicitate, vom înlocui reclamele de condimente, pastă de dinți și ciocolată, cu imaginile unor jucării sexuale provocatoare, care să bulverseze contoarele ce contabilizează numărul de vizualizări!

Uscatoare rufe